Ministrul Denes anunta schimbarea Legii vanatorii pentru a fi vanati cormoranii, specie protejata

Joi, 21 Februarie 2019, ora 19:08
6130 citiri
Ministrul Denes anunta schimbarea Legii vanatorii pentru a fi vanati cormoranii, specie protejata
Foto: Facebook Ioan Denes

Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, a declarat, joi, ca se lucreaza la modificarea legii vanatorii, astfel incat sa poata fi vanati cormoranii, specie protejata de lege, dar care constituie un pericol real pentru fondul piscicol, creand probleme serioase pe raurile Somes si Lapus, in Maramures.

Ioan Denes, ministrul Apelor si Padurilor a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, la Bistrita, ca se lucreaza la modificarea legii vanatorii si ca o parte din modificarile legislative propun si vanarea cormoranilor, specie protejata de lege, dar care creeaza pagube serioase.

Declaratiile vin dupa sedinta Comisiei pentru Ape, Paduri, Pescuit si Fond Cinegetic a Senatului Romaniei in care a fost discutata problema cormoranilor.

"Ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-o nota personala care a iscat multe discutii a adus in atentia opiniei publice o problema extrem de serioasa pentru ca sunt doua specii de cormorani protejate de lege si nu e voie sa fie vanate... Numai ca, atunci cand faci o analiza a speciilor protejate, trebuie sa te gandesti la toate aspectele.

Probabil analiza facuta atunci nu a avut in vedere efectul in timp al tipului de hrana pe care il folosesc acesti cormorani si s-a constatat in realitate ca aceste doua specii, asa cum spunea ministrul Daia, mamanca o cantitate mai mare de peste decat consuma toti romanii la un loc si atunci in momentul in care pui in balanta oamenii si animalele, niciodata nu putem sa alegem animalele in defavoarea oamenilor", a declarat ministrul Ioan Denes.

Potrivit lui Denes, Comisia de specialitate din Senatul Romaniei are in lucru modificarea legii vanatorii "astfel incat speciile sa fie reglementate ca sa putem sa controlam si sa dezvoltam la modul inteligent si stiintific (...) dar nici sa nu ne afecteze cresterea in luciul de apa din Romania a pestilor. Foarte multi dintre cei care au avut activitati economice in acest domeniu au dat faliment din aceasta cauza".

Problema pagubelor produse de cormorani a fost ridicata de primarii din Maramures care au participat, joi, la Bistrita, la dezbaterile Comisiei pentru Ape, Paduri, Pescuit si Fond Cinegetic a Senatului Romaniei.

Primarii au explicat faptul ca fauna raurilor Lapus si Somes este grav afectata de populatia de cormorani care s-a instalat pe malurile apelor in urma cu un an si a decimat pestii din cele doua rauri.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#schimbare legea vanatorii vana i cormorani , #stiri mediu