Pamantul, intr-un pericol tot mai mare: Ce se intampla cu planeta noastra

Joi, 21 August 2014, ora 08:48
11174 citiri
Pamantul, intr-un pericol tot mai mare: Ce se intampla cu planeta noastra
Foto: Life and ecology

Resursele planetei noastre sunt limitate, iar oamenii de stiinta atrag atentia ca omenirea a folosit deja resursele ei pentru acest an. Incepand cu luna august, practic vom merge pe "deficit".

Din 19 august, resursele naturale ale Pamantului pentru anul in curs s-au terminat, scrie CBS News. Anuntul a fost facut de organizatia Global Footprint Network. Scopul este de a trage un semnal de alarma asupra felului in are folosim ceea ce ne pune la dispozitie Terra.

In 1961, de exemplu, oamenii foloseau circa trei sferturi din capacitatea planetei noastre pentru a genera resursele de care aveau nevoie neaparat. Incepand cu anii '70, totul s-a schimbat iar "amprenta" lasata de civilizatie a determinat incapacitatea de regenerare a planetei intr-un an. In anul 2000, resursele ajungeau pana la inceputul lunii octombrie, iar situatia se inrautateste odata cu trecerea timpului.

Efectele se fac simtite tot mai mult din cauza incalzirii globale. Despaduririle, eroziunea solului si acumularea dioxidului de carbon in atmosfera sunt semne evidente ce pot avea consecinte majore asupra viitorului nostru. 86% din populatia globala traieste in state in care e nevoie de mai multe resurse de la natura decat ceea ce ofera propriile tari.

Japonezii ar avea nevoie de peste sapte tari precum a lor, italienii de patru, iar egiptenii de 2,4. Pentru intreaga omenire ar fi nevoie de 1,5 planete precum a noastra, astfel incat nevoile sa ne fie satisfacute in totalitate. Pana in 2050, numarul va ajunge la 3.

Avansul tehnologiei va avea un rol important in viitor, el putand sa insemne o eficienta mai mare in interactiunea cu mediul in care traim si cu gestionarea resurselor de care dispunem.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#resurse pamant terra, #resurse naturale terra, #incalzire globala pamant, #pamant incalzire globala , #stiri mediu