Peste 2,7 miliarde de PET-uri si 400 de milioane de doze de aluminiu, reciclate in 2012

Joi, 07 Februarie 2013, ora 22:08
2170 citiri
Peste 2,7 miliarde de PET-uri si 400 de milioane de doze de aluminiu, reciclate in 2012

Peste 2,7 miliarde de PET-uri si 400 de milioane de doze de aluminiu au fost reciclate anul trecut prin sistemul Eco-Rom Ambalaje, au anuntat joi reprezentantii organizatiei.

Astfel, au fost reciclate 67.902 tone de PET-uri si 5.073 tone de doze de aluminiu. Eco-Rom Ambalaje, organizatia detinatoare a licentei marcii "Punctul Verde" in Romania care indeplineste obligatia de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje pentru producatori si importatori din Romania, a reciclat anul trecut 398.463 tone de ambalaje, reprezentand 61% din cantitatea de ambalaje puse pe piata de aceste companii (651.126 tone), cu 12% mai mult fata de anul anterior.

"Intr-un context economic competitiv si, in continuare, afectat de criza, anul 2012 a fost anul cresterilor pentru sistemul de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje. Cantitatile reciclate au depasit cu sase procente obligatia globala de reciclare din anul 2012, respectiv cea de 55%", a declarat directorul general al organizatiei, Sorin Cristian Popescu.

Potrivit sursei citate, au fost inregistrate cresteri si in ceea ce priveste obiectivele legale pentru fiecare tip de material - plastic, sticla, metal, lemn si hartie - cu precadere pentru ambalajele primare generate in gospodarii.

"Anul 2012 este unul important pentru Romania in privinta indeplinirii obligatiilor de reciclare ce ne revin ca stat mebru al Uniunii Europene. Obligatiile de reciclare ale tarii noastre au demarat in anul 2004 cu 12% tinta de reciclare si au ajuns la 55%, in anul 2012. Este important de subliniat faptul ca perioada initiala negociata cu institutiile europene pentru atingerea obligatiei de 55% reciclare a fost anul 2013, dar Romania a devansat acest termen la 2012, astfel incat sa se asigure ca obligatiile vor fi realizate. Practic, acest an incheie perioada de tranzitie pe care Romania a avut-o la dispozitie pentru a atinge un nivel de reciclare al deseurilor de ambalaje similar cu celelate state membre", mai spun reprezentantii organizatiei.

Conform aceleiasi surse, numarul localitatilor in care organizatia dezvolta colectarea selectiva in parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati a ajuns la sfarsitul anului trecut la 402, cu aproximativ 60% mai mult fata de 2011. Astfel, in prezent, aproximativ 41% din populatia Romaniei - circa 8,8 milioane de romani - au acces la sistemul de colectare selectiva pus la dispozitie de organizatie, prin cele 18.590 de pubele colorate.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#reciclare sticle plastic, #reciclare doze aluminiu, #reciclare Romania , #stiri mediu