Activistii Agent Green au blocat camioane de lemne pe Transfagarasan (Video) UPDATE Romsilva spune ca transportul era perfect legal

Vineri, 10 Martie 2017, ora 15:49
39550 citiri
Activistii Agent Green au blocat camioane de lemne pe Transfagarasan (Video) UPDATE Romsilva spune ca transportul era perfect legal
Foto: captura video Facebook/Agent Green

Peste 30 de activisti Agent Green, oameni de stiinta si alpinisti profesionisti au blocat vineri, pe Transfagarasan, camioanele incarcate cu arbori din muntii Fagaras. Protestatarii cer ancheta la Vidraru si moratoriu national la exploatarea padurilor virgine.

Conform unei postari de pe contul de Facebook al organizatiei, "protestatarii trag prin aceasta actiune pasnica spontana semnalul de alarma cu privire la distrugerea ultimelor paduri virgine din zona Vidraru, care pun in pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic national".

Protestatarii au instalat corturi speciale si au afisat bannere cu mesajul "Salvati Ultimele Paduri Virgine" in limbile romana si engleza.

In timpul protestului, oamenii au discutat prin telefon cu un reprezentant al Ministerului Apelor si Padurilor, care le-a transmis ca oficialii sunt "foarte ingrijorati" de ceea ce reclama ei.

"Am primit si adresa dumneavoastra, pe care am inregistrat-o la minister si vreau sa va spun ca suntem foarte ingrijorati de cele scrise acolo. Doamna ministru Adriana Petcu a fost informata despre actiunea dumneavoastra. Am trimis deja Garda Forestiera, am solicitat Garzii Forestiere sa faca o informare chiar in cursul zilei de astazi cu privire la situatia de acolo", a declarat reprezentantul ministerului.

In timpul convorbirii cu reprezentantul Ministerului Apelor si Padurilor, protestatarilor li s-a promis ca miercuri vor fi primiti la discutii de catre Adriana Petcu.

UPDATE 15:49 - Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a transmis ca transportul blocat de Agent Green era unul legal.

"Autovehiculul cu numarul de inmatriculare AG-95-SRV, oprit de activistii de mediu, desfasoara un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse in aplicatia SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F), precum si in Inspectorul Padurii", spun reprezentantii Romsilva.

Acestia mai precizeaza ca lemnele de foc transportate nu provin dintr-o padure virgina, asa cum au spus activistii, ci din fondul forestier de stat administrat de Ocolului Silvic Vidraru, din cadrul Directiei Silvice Arges si subliniaza ca exploatarea s-a facut legal, in baza unei autorizatii.

"Suprafata respectiva nu a fost inclusa in Studiul PIN MATRA 2001/018, asa cum, in mod eronat, au acuzat activistii de mediu. Parcela respectiva a fost inclusa in Situl Natura 2000 RO SCI 0122 si exploatarea lemnului este avizata favorabil de custodele sitului respectiv", arata Romsilva.

Citeste si Greenpeace: In Romania sunt aproape 100 de cazuri de taieri ilegale de copaci pe zi

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#protest activisti mediu munti Fagaras, #protest camioane lemne munti Fagaras, #paduri munti Fagaras, #taieri ilegale paduri Romania , #stiri mediu