Raport ingrijorator: Planeta a pierdut jumatate din speciile salbatice in 40 de ani

Autor: Ana Ilie
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 10:49
2751 citiri
Raport ingrijorator: Planeta a pierdut jumatate din speciile salbatice in 40 de ani

Pierderea de specii la nivel global este mai grava decat se credea pana acum. Jumatate din speciile salbatice au fost pierdute in ultimii 40 de ani, arata London Zoological Society (ZSL) in raportul Living Planet Index.

Raportul sugereaza ca populatiile s-au injumatatit in 40 de ani. Noile cifre au cea mai mare acuratete de pana acum, in urma introducerii unei noi metodologii de estimare, arata BBC.

Raportul releva ca populatiile de mamifere, pasari, reptile, amfibieni si pesti s-au redus, in medie, cu 52%. Populatiile de specii de apa dulce s-au reduc cel mai mult, cu 76%.

Raportul releva ca oamenii taie copacii mai repede decat pot creste acestia, pescuiesc mai mult decat se pot reface bancurile de pesti, trag apa din rauri si izvoare mai repede decat pot acestea sa fie reumplute de ploaie si emit mai mult carbon decat pot absorbi oceanele si padurile.

In raport sunt catalogate si cele mai grav afectate zone de pe glob: in Ghana, populatia de lei dintr-o singura rezervatie a scazut cu 90% in 40 de ani; in Africa de Vest, deforestarea a restrans elefantii de padure la 6-7% din teritoriul lor istoric; in Nepal, pierderea habitatului si vanatoarea au redus numarul tigrilor de la 100.000 in urma cu un secol la doar 3.000.

Raportul arata ca cea mai mare amenintare la adresa biodiversitatii o reprezinta impactul combinat al pierderii de habitat cu degradarea produsa de consumul uman nesustenabil. De asemenea, devine o preocupare impactul schimbarii climatice.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#specii cale extinctie, #animale disparute incalzire globala, #taiere paduri specii disparute , #stiri mediu