Tarile unde poluarea ucide cei mai multi oameni - Cateva sunt vecinele noastre

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 16:39
10670 citiri
Tarile unde poluarea ucide cei mai multi oameni - Cateva sunt vecinele noastre
Foto: OMS

Mai bine de noua oameni din zece traiesc in locuri unde nivelul poluarii trece de limitele considerate sigure. Prin urmare, milioane de oameni mor de pe urma bolilor cauzate de poluare, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Conform organizatiei, arii vaste de pe glob sunt zilnic inundate de mici particule de poluanti, asa cum sunt sulfatii, nitratii si nu numai, care pot patrunde adanc in plamani si duce la o serie intreaga de boli mortale, informeaza The Independent.

China, India, dar si estul Europei, Orientul Mijlociu sau Africa se afla printre cele mai afectate regiuni, arata OMS.

Atacurile de cord, cele vasculare cerebrale, cancerul pulmonar, toate pot fi cauzate de aceste particule. Tot ele cresc considerabil riscul de infectii respiratorii acute.

In timp ce unele particule exista in mod natural in locuri de pe Terra, asa cum e Sahara, cele mai multe apar in urma activitatilor oamenilor.

In 2012, poluarea - atat cea de afara, cat si cea din interior - s-a aflat in stransa legatura cu moartea a 6,5 milioane de oameni, adica 11% din totalul deceselor de pe glob. Astfel, poluarea a devenit una dintre cele mai mari amenintari la adresa vietii oamenilor, arata OMS.

Desi n-ai crede, decesele cauzate de poluanti (in acest caz PM2,5), la 100.000 de locuitori, sunt cele mai multe in tari ca Ucraina, Bulgaria, Belarus, Rusia, Armenia, Bosnia si Hertegovina, Georgia, Ungaria, China si Moldova. Asta, chiar daca nu acestea sunt tarile cele mai poluate de pe glob sau nu neaparat in aceasta ordine.

Foto: OMS

Citeste si cum poluarea din aer a ajuns sa ucida mai multi oameni decat abuzul de alcool si droguri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#poluare tari lume, #decese poluare tari, #poluare morti tari statistica OMS, #poluare glob statistici , #stiri mediu