Terra va ramane fara apa. Ce solutii avem?

Sambata, 06 August 2011, ora 10:39
6810 citiri
Terra va ramane fara apa. Ce solutii avem?
Foto: io9.com

Tocmai s-au descoperit semnele apei pe Marte, dar pe planeta noastra, apa va fi tot mai putina si trebuie sa gasim solutii.

Peste 75% din suprafata planetei noastre este acoperita de apa, dar aproximativ doua miliarde de oameni sufera din cauza lipsei ei, informeaza io9. Trebuie sa ne gandim la o solutie prin care sa obtinem apa potabila din mari si oceane.

Una ar fi desalinizarea apei. Doi cercetatori care se ocupa de acest subiect, William Phillip si Menachem Elimelech, ofera o perspectiva asupra viitorului, intr-un articol publicat in revista Science. Conform unui studiu efectuat de cei doi, diferiti factori vor face ca 66% din populatia globului sa aiba acces limitat la apa pana in anul 2025.

Desalinizarea apei, trecut si viitor

Primele centrale de desalinizare a apei o incalzeau si obtineau apa potabila din evapoarrea ei. Acest proces este cunoscut ca "desalinizare termala". Dezavantajul este acela ca astfel de centrale consuma foarte multa energie electrica si produc o cantitatea mare de gaze cu efect de sera.

Incepand cu anii '90, noile centrale foloseau tehnologii mult mai eficiente energetic. Apa este trecuta printr-o membrana semi-permeabila care are proprietatea de a retine impuritatile si sarea din ea.

Cei doi cercetatori spun ca, pana in 2016, cantitatea totala de apa desalinizata va fi de 38 de miliarde de metri cubi. Aceasta este o cantitate dubla fata de cea inregistrata in 2008, de exemplu. In Israel, exista cea mai mare centrala de acest tip, cea de la Hadera.

Tehnologia viitorului

In viitor, procesul s-ar putea face cu ajutorul unor molecule de carbon de forma cilindrica si a unor aquaporine. Acestea din urma se gasesc in membranele celulelor.

Cei doi cercetatori spun ca astfel de membrane pot fi obtinute printr-o tehnologie folosita si in industria producerii medicamentelor. Din acest punct de vedere, procurarea lor va fi dificila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#resurse apa pamant terra, #desalinizare mari oceane , #stiri mediu