Ziare.com

Vapoarele care polueaza, facute de rasul lumii

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 15:08

   

Vapoarele care polueaza, facute de rasul lumii
Agentia europeana de siguranta maritimasi riverana (EMSA) a anuntat ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, va efectua inspectii portuare si pe parcurs, dupa reguli noi, care au la baza imbunatatirea sigurantei transporturilor pe apa si reducerea cu cel putin 10% a emisiilor de esapament si descarcari reziduale de hidrocarburi in apa.

Comisia Europeana a anuntat, de asemenea, ca aceste masuri se vor aplica si vaselor care apartin unor entitati din afara Uniunii Europene, atata timp cat sunt angajate in traversarea apelor din Sfera Uniunii Europene. Se mentioneaza, de asemenea, starea ecologica relativ alarmanta a Dunarii si Rinului.

Pentru a efectua controale si inspectii mai amanuntite, s-a introdus un sistem informatic numit "THETIS", care permite mentinerea datelor culese si difuzarea lor tuturor autoritatilor portuare si riverane din Europa.

Cea mai disputata caracteristica a acestui sistem este publicitatea pe care vasele comerciale o vor primi, in cazurile in care standardele Uniunii Europene sunt incalcate.

Dupa cum mentioneaza comunicatul de la Bruxelles, presa va avea acces la numele vaselor, a proprietarilor si va afla despre toate neregulile gasite in timpul inspectiilor.

Vase, companii si state, angajate in transportul pe apa, care au o performanta extrem de slaba, vor fi supuse unor inspectii intensive, coordonate, in porturile din jurisdictiile respective, ori pe parcurs, daca este vorba de rauiri navigabile.

Specialistii banuiesc ca cele mai multe contraventii la legile in vigoare, pe mare si pe rauri, se intampla in zonele administrate de Austria, Ungaria, Romania, Olanda, Grecia si Spania. Vasele cu cel mai bun "record" in acest sens, apartin Angliei, Frantei, Italiei si Germaniei.

Noile reguli de siguranta, adoptate la Bruxelles, in martie 2010, au rolul de a reduce tensiunea ecologica creata de marinari si a micsora substantial numarul de accidente navale din Europa.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1536 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor