Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adina Valean, la TV Ziare.com: Romania poate fi un stalp al politicii energetice europene

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 16:26
2239 citiri
Adina Valean, la TV Ziare.com: Romania poate fi un stalp al politicii energetice europene
Foto: Ziare.com

Europarlamentarul PNL Adina Valean, sotia liderului liberal Crin Antonescu, considera ca, in cazul in care Romania si-ar transparentiza politicile energetice, ar putea sa devina unul dintre stalpii politicii energetice europene.

"Piata energiei la noi este extrem de netransparenta. Fiind netransparenta, ea nu poate fi promovata mai departe intr-un concept comun european.

Eu sunt convinsa ca daca Romania poate sa-si apese o politica de nisa in UE, aceasta este tocmai pe energie. Am putea exporta in regiune, dar la noi politica energetica se face pentru cativa alesi, total netransparent", a spus europarlamentarul roman, la TV Ziare.com.

Un motiv pentru care in Romania nu exista eficienta si transparenta in energie este ca majoritatea companiilor de profil sunt detinute de stat.

"La noi majoritatea companiilor sunt detinute de stat si stim ca statul este unul dintre cei mai prosti jucatori pe orice piata", a mai spus Valean.

"Eu cred ca este o sansa pentru Romania pentru a contribui la politica de energie, sa incercam sa punem in paranteza parerea pe care europenii o au despre noi. Romania poate sa-si promoveze interesele in UE si sa fie un stalp al politicii energetice europene", a mai spus Adina Valean.

Nu toate statele UE vor sa reduca dependenta de gazul rusesc

Pe de alta parte, Valean a explicat ca nu toate statele europene doresc reducerea dependentei energetice de Rusia, avand diferite interese.

"Nu toate statele membre isi doresc sa reduca dependenta energetica de Rusia. Sunt state care sunt in continuare un avocat al constituirii de conducte care reprezinta o dependenta constanta la gazul rusesc", a mai spus liberala.

Ea a explicat ca nicio piata energetica comuna nu este foarte dorita, pentru ca anumite companii nationale doresc sa pastreze in continuare monopolul.

"O piata comuna de energie ar insemna mai multa competitivitate, o liberalizare care ar conduce la servicii mai variate. Nu se intampla pentru ca sunt companii nationale care isi protejeaza monopolurile pe piete. Un exemplu bine cunoscut este Gaz de France.

La fel functioneaza si mentalitatea in Romania, a companiilor noastre, pentru ca si noi intr-un anumit sens dorim sa detinem un monopol, si prin noi ma refer la piata energiei din Romania", a mai spus Valean.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Adina Valean Crin Antonescu, #Adina Valean energie Romania, #Romania export energie UE , #surse energie