Iuliu Winkler: Este necesara o strategie energetica a Romaniei

Duminica, 19 Mai 2013, ora 16:22
1882 citiri
Iuliu Winkler: Este necesara o strategie energetica a Romaniei
Foto: Arhiva

Romania trebuie sa aiba o strategie energetica nationala care sa constituie un suport care sa stea la baza unor dezbateri importante vizand proiecte precum gazele de sist sau exploatarea miniera de la Rosia Montana, considera europarlamentarul UDMR (PPE), Iuliu Winkler.

"Eu cred ca nu exista un suport suficient pentru dezbaterea care a inceput acum in legatura cu resursele alternative de carbohidrati, in legatura cu gazele de sist, dar si cu alte proiecte miniere. Si atunci cand spun suport ma refer la o strategie energetica a Romaniei si la anumite decizii care au fost amanate, unele chiar de doua decenii. Deci ar trebui sa existe o clarificare in primul rand a intentiilor pe care le avem", a precizat Winkler.

In opinia acestuia, dezbaterea despre gazele de sist porneste de la niste premise gresite, fara sa se stie foarte bine despre ceea ce se discuta, care sunt conditiile tehnice, care sunt intentiile eventualilor investitori in domeniu.

"Noi am intrat deja intr-o dezbatere care este legata mai mult de mediu si de prezervarea resurselor noastre pentru un viitor incert, pentru ca nu stim, vorbim de termen mediu, vorbim de termen lung, ce anume ne intereseaza sau ce nu ne intereseaza, si sigur ca este foarte usor sa compromiti printr-o asemenea abordare neprofesionista si rupta de realitatile tehnice si realitatile geologice, stiintifice ale temei.

Inseamna o dezbatere superficiala si demagogica. (...) Cred ca primul pas ar trebui sa fie un efort in care toti cei interesati - mediul de afaceri, ministerul, entitatile cu responsabilitati in domeniul resurselor, Academia, si evident totul sa culmineze in Parlament, pentru ca mi se pare imperios necesar ca aceste decizii sa se ia in Parlamentul Romaniei, sa finalizam o strategie energetica", a aratat Winkler.

Potrivit acestuia, o astfel de strategie nu trebuie sa fie una a puterii actuale, "pentru ca puterea de astazi inevitabil este opozitia de maine".

Intr-o paralela cu situatia de la Rosia Montana, Iuliu Winkler a afirmat ca de 14 ani are loc o dezbatere pe un subiect in care mereu, in opinia sa, nu s-a vorbit despre esenta subiectului, ci despre alte lucruri, alte efecte.

"Evident, societatea civila, si e bine acest lucru, si-a generat imediat actorii, care au luat de o parte si de alta pozitie, dar mereu am avut impresia ca, in marea si lunga dezbatere despre Rosia Montana, nu s-a vorbit despre subiect si anume: dorim sa exploatam aurul de acolo? Daca da, in ce conditii, cu ce termene si cu ce eficienta, daca nu, atunci sa spunem 'nu' si sa amanam pentru 30 de ani tot subiectul, neuitand insa ca, intre timp, statul - firma de stat - a facut acolo de vreo 25 de ani o exploatare care a lasat urme care vor fi foarte greu de sters in acea zona", a aratat Winkler.

El s-a mai referit, in context, la subiectul legat de energia nucleara, pe care l-a calificat ca fiind foarte controversat in Europa.

"Bineinteles ca accidentul de anul trecut, din Japonia, a dat un nou impuls, s-au luat masuri legislative in anumite tari, dar ea nu este in Romania cel putin decisa intr-un mod operativ. Ce dorim sa facem cu grupurile 3 si 4 (n.r. de la Cernavoda) sau mai suntem in cautarea acelor investitori, este securitatea in domeniul nuclear suficient de bine acoperita? (...) Nu putem vorbi de un an sau doi, vorbim de cel putin doua decenii. Care este procentul de energie nucleara pe care dorim sa-l avem pe termen lung?", a aratat Iuliu Winkler.

In ceea ce priveste participarea Romaniei la marile proiecte europene, Winkler a precizat ca tara noastra are un potential, prin pozitia geostrategica de la malul Marii Negre.

"Si pe traseul majoritatii sau a celor mai multe dintre posibilele proiecte energetice europene avem o pozitie strategica foarte buna dar pe care iarasi nu o utilizam in modul cel mai eficient cu putinta tocmai din lipsa unei strategii. Dorim sa fim simultan parteneri cu prea multa lume, probabil, sau nu dorim sa refuzam pe nimeni, nu-mi dau seama exact care sunt astazi impedimentele de a finaliza o strategie energetica.

Sigur, ca inca un element care este foarte important este cel al increderii, pentru ca unele dintre proiectele mari in domeniul energetic tin de investitii care trebuie facute cu parteneri straini", a subliniat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Iuliu Winkler stratergie energetica Romania, #Iuliu Winkler strategie energie Romania, #strategie energetica romania , #surse energie