Dependenta de petrol, eroarea fatala a Uniunii Europene

Duminica, 15 Mai 2011, ora 09:41
5350 citiri
Dependenta de petrol, eroarea fatala a Uniunii Europene
Foto: Treehugger

Dependenta de petrol este eroarea fatala a Uniunii Europene, a declarat recent directoarea pentru politica generala in transporturi a Comisiei Europene, Marjeta Jager.

"Daca intarziem sa actionam, intr-un viitor nu foarte indepartat, vom fi obligati sa reducem drastic mobilitatea si sa importam solutii tehnologice din alte regiuni ale lumii", a declarat Marjeta Jager, in cadrul unei dezbateri organizate de grupul ecologist al Parlamentului European, potrivit Le Monde.

Responsabilul pe petrol si carbune in cadrul comisiei, Jan Panek, a recunoscut la randul sau ca exista incertitudini cu privire la rezervele si disponbilitatea petrolului. Panek nu a declarat exact cat de multa incredere au europenii in cifrele furnizate de tarile din Golful Persic, in special de Arabia Saudita, pentru elaborarea modelelor de prospectare si planurilor de urgenta.

In noiembrie, un raport al Agentiei Internationale pentru Energie arata ca productia mondiala de petrol a atins varful maxim in 2006 si nu va mai ajunge niciodata la acest nivel.

Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020, fata de nivelul din 1990 - acestea sunt produse de consumul de combustibil fosili si de petrol.

Insa consumul de petrol la nivel mondial ramane crescut, in ciuda tuturor eforturilor. Potrivit unui raport British Petroleum, consumul de petrol se ridica la 13.925 de barili pe zi in intreaga Europa, Franta si Germania fiind cei mai mari consumatori.

In conditiile in care automobilele functioneaza in principal pe benzina, este greu de crezut ca Europa isi va reduce dependenta de petrol. In plus, programele cu prime de casare ale guvernelor au dus la o relansare a vanzarilor de automobile in multe tari.

Ramane de vazut cum se va ajunge la o solutie viabila, avand in vedere ca nici implementarea unor noi tehnologii in transport nu este facila, chiar daca ar exista vointa politica si disponibilitate din partea populatiei.

Potrivit unui raport al World Economic Forum (WEF), ar fi nevoie de aproape 280 de miliarde de euro anual pentru a sprijini dezvoltarea, distributia si adoptarea noilor tehnologii in transport, printr-o politica aplicata, parteneriate public-privat, garantii si finantare colectiva, arata CPI Financial.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#dependenta petrol Europa, #consum petrol Europa, #energie alternativa Europa , #surse energie
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Si noi am devenit dependenti de petrol . Adrian Nastase - PSD a vandut si ultimul strop de petrol la austrieci . A vandut Romania urmatoarelor sute de ani . A urmat colegul sau Tariceanu , care a vandut si Marea Neagra .