Solutia prin care Europa ar putea sa-si reduca dependenta de Rusia

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 07:43
6291 citiri
Solutia prin care Europa ar putea sa-si reduca dependenta de Rusia

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) se vor confrunta cu multe provocari daca vor sa-si revitalizeze economia. Una dintre cele mai importante, dar care beneficiaza de cea mai putina atentie este necesitatea unei politici energetice comune.

Fragmentarea acestui sector este o decizie proasta, sustine Financial Times, care arata ca o dovada in acest sens este faptul ca UE importa mai mult de jumatate din necesarul de gaze si electricitate.

Tema este pe masa Bruxelles-ului, in aceste zile, in cadrul unui summit la care participa si presedintele Traian Basescu.

Un proiect bun pe hartie

UE este nevoita sa dezvolte o politica energetica mai coerenta si mai eficienta din doua motive, scrie FT. In primul rand, criza din Ucraina inseamna pentru statele membre reducerea dependentei de Rusia, in special in ceea ce priveste gazul natural.

Pe de alta parte, revolutia resurselor neconventionale din SUA trebuie sa ridice semne de intrebare liderilor de pe batranul continent. Firmele americane sunt mai competitive decat cele europene, astfel ca platesc mai putini bani pentru electricitate.

Premierul polonez Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a facut din construirea unei uniuni energetice la nivelul UE una dintre prioritatile mandatului sau. In viziunea sa, natiunile UE sunt in prezent niste insulite energetice, in loc sa functioneze ca un tot unitar. El sustine ca o piata comuna pentru electricitate si gaze ar fi mult mai eficienta.

Firma de consultanta Strategy&Co arata ca blocul comunitar ar putea economisi 40 de miliarde de euro in fiecare an, daca aceasta integrare va putea fi implementata.

Insa planul unei uniuni la nivel energetic se concretizeaza foarte incet. De exemplu, investitiile europene in liniile de transmisie si interconectori vor avea o valoare de 6 miliarde de euro, o suma infima comparativ cu cea ceruta de Comisie, de 200 de miliarde de euro.

Neintelegeri

Totusi, acest tel este greu de realizat. Unele state membre, precum Ungaria si Bulgaria, se leapada cu greu de gazele relativ ieftine ale Rusiei.

Pe de alta parte, neintelegerea intre Franta si Spania pe tema energiei regenerabile demonstreaza ca statele membre UE au devenit extrem de protectioniste.

Turbinele din Spania produc mai multa energie decat are nevoie tara peninsulara, insa acest surplus nu poate fi exportat in Hexagon din cauza ca nu exista infrastructura necesara.

Premierul de la Madrid, Mariano Rajoy, isi acuza vecinii ca nu vor sa importe energie ieftina din tara sa, protejand astfel interesele industriei nucleare franceze.

Basescu: Analizam riscul ca Rusia sa sisteze gazele la iarna

Presedintele Traian Basescu a vorbit despre problema gazelor rusesti, joi dimineata, inainte sa plece la reuniunea Consiliului European.

In ceea ce priveste securitatea energetica, seful statului a spus ca "miza este interconectarea pe retelele de energie electrica si transportul de gaze".

Basescu merge la Bruxelles: Analizam riscul ca Rusia sa sisteze gazele la iarna

"Se va face o analiza atenta legata, pe de o parte, pe nevoia de multiplicare a surselor de aprovizionare cu gaze si, pe de alta parte, pe un eventual esec al negocierilor dintre Ucraina si Federatia Rusa si riscul ca, in timpul iernii, aprovizionarea cu gaze via Ucraina sa devina mai dificila, dar si o analiza pentru situatia ca gazele sa fie sistate", a mentionat presedintele.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#uniune energetica Europa, #Europa independenta energetica, #reducere dependenta Rusia , #surse energie