Din bucataria ta, in Austria: cum devine uleiul folosit biodiesel si ce castigi

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 07:12
18569 citiri
Din bucataria ta, in Austria: cum devine uleiul folosit biodiesel si ce castigi

Marian Scafaru aduna uleiul alimentar uzat al bucurestenilor si il trimite in Austria, unde este transformat in biodisel. Singurul mijloc de transport folosit in aceasta activitate este bicicleta.

Proiectul Uleiosul.com se afla inca intr-o faza incipienta si este necesar ca acesta sa fie imbratisat de mai multi membri ai comunitatii pentru a deveni sustenabil.

Succesul sau le-ar aduce multiple avantaje celor implicati, cum ar fi reducerea cheltuielilor de intretinere si obtinerea de ulei pentru gatit in schimbul celui uzat. In final, toata lumea ar avea de castigat, traind intr-un mediu mai curat.

"Am lansat proiectul din dorinta de a contribui la constientizarea efectelor nocive ale uleiului alimentar uzat aruncat la chiuveta, dar si de a arata ca in Bucuresti lucrurile se pot face si altfel decat cu o masina.

Ideea proiectului s-a nascut in urma experientei de voluntar al Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti, experienta care m-a facut sa inteleg importanta folosirii bicicletei pentru confortul personal, dar si schimbarile pe care le poate aduce acest mod de a te deplasa in peisajul unui oras.

La scurt timp incepeam sa lucrez la propriul proiect biciclistic, iar cand am vazut in vara anului trecut un anunt de valorificare a uleiului rezidual lucrurile s-au legat in mod natural", ne-a spus Marian Scafaru.

Deoarece programul de colectare a uleiul alimentar uzat pentru persoanele fizice nu se bucura de succes, a luat decizia de a lansa un proiect separat printr-un parteneriat cu un centru de colectare si reciclare.

"Dupa atingerea si depasirea pragului de sustenabilitate, imi doresc sa investesc in dezvoltarea proiectului prin achizitionarea de cargo biciclete, colectarea facandu-se doar cu bicicleta sau cargo bicicleta, urmand sa realizez colectarea pe zile si pe sectoare, cu cate o cargo bicicleta/tricicleta pentru fiecare sector", a continuat Marian Scafaru.

Insa in prezent se colecteaza prin intermediul proiectului in jur de 100 de litri pe luna, in timp ce este nevoie de o cantitate de 1.000 de litri pentru a putea continua cu planurile de dezvoltare.

Pe langa achizitionarea de cargo bike-uri - pretul unei cargo triciclete este de 5.499 de lei, aceste planuri includ si oferirea de recipiente speciale pentru colectare, care pot fi reutilizate dupa curatare, precum si realizarea unei harti interactive pe site-ul Uleiosul.com pentru vizibilitate asupra evolutiei proiectului - cantitati colectate pe zone, perioade de colectare.

In momentul de fata, actiunile si programele sunt derulate cu ajutorul partenerilor proiectului. De asemenea, initiatorul acestuia incearca sa stranga suma necesara achizitionarii primei cargo triciclete printr-o campanie de crowdfunding, care a fost lansata pe data de 25 martie si se va incheia pe 25 aprilie.

Uleiosul.com detine o baza de date cu 220 de persoane, iar aproximativ o treime dintre acestea au predat deja ulei alimentar uzat. De la demararea campaniei de colectare din luna decembrie - cu o luna de intrerupere pe perioada sarbatorilor de iarna - au fost colectati 336 de litri de ulei alimentar uzat de la persoanele fizice.

Cum este colectat uleiul si ce se intampla cu el

Predarea uleiului se face prin completarea unui chestionar online, persoanele fiind contactate ulterior pentru a stabili o zi si o ora pentru ridicarea lui.

La 5 litri de ulei rezidual colectat se acorda 2 litri de ulei de la un producator partener al proiectului.

Colectarea uleiului se face gratuit, de la domiciliul persoanei care doreste sa il predea. Dupa colectare, uleiul este predat si valorificat la pretul de 1,5-2 lei/ litru la centrul de colectare si reciclare, partener al proiectului.

Ulterior, uleiul este dus in Austria, unde se produce biodiesel. Marian Scafaru spera ca, pe viitor, biodieselul sa poata fi produs chiar in tara.

Nu doar un mediu mai curat, ci si cheltuieli mai mici

"Avantajele celor care colecteaza uleiul este acela de a-si reduce cheltuielile de intretinere si a trai intr-un mediu mai curat", sustine Marian Scafaru.

Citand ca sursa Apa Nova Bucuresti, acesta a precizat ca depunerea de deseuri de grasimi si ulei alimentar pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari regulate, o coroziune mai rapida a tevilor de scurgere, are efecte urat mirositoare si o influenta negativa asupra functionarii statiilor de epurare, ducand pana la blocarea si distrugerea lor.

Prin urmare, frecventa de curatare si intretinere a statiilor de epurare, pompare, tevi si sistemul de canalizare creste de pana la cinci ori decat ciclul normal, de unde si costurile mai mari asupra comunitatii.

"Un exemplu in acest sens ar fi un caz din Anglia, unde un 'dop' de grasime de 15 tone descoperit intr-o canalizare din Kingston upon Thames din sud-vestul Londrei a redus functionalitatea acesteia pana la 5% din capacitatea ei, iar durata de curatare a retelei de canalizare s-a intins pana la 6 saptamani (stirea a aparut in mai multe publicatii externe, una dintre ele fiind BBC - n.red.).

Inca un motiv pentru a nu mai arunca uleiul alimentar uzat la chiuveta", a subliniat Marian Scafaru.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#reciclare ulei alimentar, #biodiesel, #colectare ulei uzat , #verde