Ai adormit la volan? Lane Assist te ajuta sa pastrezi banda

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 19:31
4441 citiri
Ai adormit la volan? Lane Assist te ajuta sa pastrezi banda

Lane Assist sau Lane Departure Warning System (LDWS) sunt denumirile aceleiasi tehnologii, introdusa de constructorii auto pentru a ajuta soferii care adorm la volan sa isi pastreze banda de circulatie.

Aproximativ 15% din numarul accidentelor care au loc pe drumurile nationale sau pe autostrada se produc din cauza oboselii soferilor, care adorm la volan si parasesc carosabilul, relateaza Capital. Lane Assist previne tocmai schimbarile accidentale de benzi pe drumurile nationale si pe autostrazi.

Aceasta tehnologie se gaseste la mai multi producatori auto sub denumiri diferite. Sistemul functioneaza de asemenea diferit, in functie de pretul masinii.

Pe automobilele mai accesibile ca pret, sistemul nu face decat sa avertizeze soferul, care a adormit la volan sau care a depasit banda de circulatie, prin semnale luminoase, audio sau prin vibratii.

Pe masinile mai scumpe, tehnologia este mai performanta. Atunci cand se detecteaza depasirea benzii de circulatie, sistemul repune automat masina pe banda normala fara ca soferul sa intervina.

Acest lucru este posibil datorita unor camere care sunt montate in partea de sus a parbrizului si care monitorizeaza viteza de deplasare si marcajul de pe sosea. Daca soferul utilizeaza semnalizatoarele de directie pentru a schimba in mod voit sensul, sistemul Lane Assist se dezactiveaza.

Primul astfel de sistem a fost introdus de Mercedes-Benz pe tirul Actros la sfarsitul anilor '90. La inceputul anilor 2000, Lane Assist se gasea pe masinile mai multor producatori precum Citroen, Nissan, Honda, Toyota si BMW.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#Lane Assist, #Lane Departure Warning System, #LDWS, #dispozitiv sofer adormit volan , #stiri Mercedes