Incendierea masinilor de lux - pasiunea berlinezilor

Sambata, 08 August 2009, ora 13:48
2313 citiri
Incendierea masinilor de lux - pasiunea berlinezilor
Foto: thelocal.de

Ce au in comun un BMW, un Mercedes si un Porsche din Berlin? Toate trei ar putea sa arda la noapte si sa nu mai poata fi identificate nici dupa simbolurile legendare.

Desi legatura cu fascismul nu va disparea niciodata din cartile de istorie si din mintea unora, Berlinul si-a cultivat in ultimele decenii una dintre cele mai puternice culturi ale libertatii. Sociologii il considera chiar cel mai relaxat si mai preocupat de egalitate dintre orasele germane.

Daca majoritatea oraselor mari din Europa s-au confruntat in ultima perioada cu revoltele periferiei, capitala germana este locul in care a renascut activismul politic de extrema stanga.

In timp ce tinerii din Paris ridica baricade, cei din Atena arunca cocktailuri Molotov iar cei din Budapesta, cu oua, cei din Berlin lovesc in cel mai evident simbol al puterii economiei Germane - masinile lor scumpe.

In primele sase luni ale anului, anarhistii din Berlin au incendiat 170 de masini, majoritatea dintre ele fiind Mercedes, Porsche, BMW, Audi sau modelele de lux ale Volkswagen. Politistii spun, insa, ca doar 93 dintre cazuri au fost motivate politic. In celelalte cazuri ar fi vorba de adolescenti teribilisti care copiaza actiunile anarhistilor.

Cum este posibil? Unii spun ca este mai usor sa incendiezi o masina in Berlin decat sa furi o bicicleta. De cele mai multe ori sunt folosite brichete de carbuni, care sunt aruncate din mers sub masini. Pana se aprind, iar masina ia foc, incendiatorii sunt la o distanta de cateva strazi.

"Primarul si seful politiei au un plasture pe ochiul stang"

Felul in care autoritatile din Berlin trateaza problema masinilor incendiate i-a facut pe membrii guvernului conservator sa ii acuze pe primarul de stanga si pe seful politiei ca ii simpatizeaza pe extremisti si le-au cerut "sa isi scoata plasturele de pe ochiul stang".

Potrivit politicienilor crestin-democrati, in Berlin extremismul de stanga nu este pedepsit la fel de serios ca cel de dreapta, iar alianta dintre social-democrati si Partidul Stangii nu a facut decat sa genereze un climat incurajator.

Torusi, autoritatile au creat un portret robot ipotetic al incendiatorilor, politistii fiind instruiti sa fie cu ochii pe tinerii cu gluga neagra care se plimba noaptea pe strazi. Daca au asupra lor manusi de cauciuc sau brichete, nu ar mai fi nicio urma de indoiala.

Cu toate acestea, nimeni nu a fost prins dand foc unei masini. Politistii chiar au pus masini de lux in puncte strategice ale orasului si le-au supravegheat, dar nu au avut succes. Alti politisti patruleaza prin cartierele Friedrichshain, Kreuzberg, Prenzlauer Berg sau Mitte imbracati in civil.

Singura persoana arestata in legatura cu incendierea unei masini este o tanara de 21 de ani care a fost prinsa cu un spray de vopsea in apropierea unei masini arse.

Nimic nou. Masinile au ars intotdeauna in Berlin

Berlinul a fost considerat un bastion al extremei stangi si al anarhismului inca din timpul Razboiului Rece, cand tinerii din Germania Federala se mutau in Berlinul de Vest pentru a scapa de stagiul militar obligatoriu.

Casele parasite din cartierul Kreuzberg au fost ideale pentru modul lor de viata, aici fiind stabilit si cartierul general al celor care nu acceptau capitalismul, imperialismul si militarismul.

Istoria Kreuzberg-ului coincide cu cea a demonstratiilor anarhiste si cu ciocnirile violente dintre protestatari si politie. Acum, cartierul are si un reprezentant in parlament din partea Partidului Verzilor, acesta fiind chiar Hans-Christian Stroebele, avocatul care i-a aparat pe membrii gruparii teroriste Baader-Meinhof.

In ultimii 20 de ani, de cand a cazut zidul, multi berlinezi au fost fortati sa se mute din cartierele in care locuiau. Unul dintre exemple este Prenzlauer Berg, care era ocupat de studenti, artisti si dizidenti, dar care a devenit o zona populara pentru cei cu venituri mari.

Chiriile care erau cu 10% sub media orasului sunt acum cu 40% peste ea. Activistii de extrema stanga s-au opus mereu transformarilor si modernizarilor din partea de est a orasului si au considerat ca incendierea masinilor bogatilor e cel mai bun mod de a le spune sa pastreze distanta.

Peste 1000 de masini au fost incendiate in ultimii patru ani, numarul acestora dublandu-se in fiecare an. Site-ul brennende-autos.de , ai carui administratori spun ca nu au nicio legatura cu fenomenul, tine o evidenta a masinilor si arata locurile in care acestea au fost incendiate.

Un expert in extrema dreapta germana pune la indoiala, insa, cresterea numarului de masini incendiate amintind ca prin Berlin intotdeauna au ars masini si a fost o perioada in care politistii nici nu indrazneau sa intre pe anumite strazi ale anarhistilor din Kreuzberg.

Autoritatile locale stiu ca situatia economica si chirile tot mai mari sunt cauza principala si spun ca nu pot decat sa ii sfatuiasca pe posesorii masinilor de lux sa nu le parcheze in cartierele cu probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#masini incendiate Berlin, #extrema stanga Germania Berlin, #anarhisti Berlin, #anarhisti masini incendiate Berlin, #Berlin extremisti , #stiri Mercedes