Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai frumoase statii de metrou din lume (Galerie foto)

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 19:05
6566 citiri
Cele mai frumoase statii de metrou din lume (Galerie foto)

Metroul este folosit de bucuresteni ca un mijloc de transport si atat.

Niciodata miresmele grele din subteran, peretii cenusii, afisele cu reclamele publicitare sau cersetorii care se tarasc prin statiile de metrou nu-l vor imbia la visare pe calatorul bucurestean.

In anul 1979, pe data de 16 noiembrie, metroul Bucuresti a fost inaugurat cu surle si trambite. In total, reteaua de cale ferata pentru metrou in Capitala are aproximativ 63 de kilomteri lungime si 45 de statii.

Acelasi sistem de transport in comun, dar din alta parte a Europei, in Rusia, Moscova, cuprinde o retea lunga de aproape 300 km de sina si 176 de statii, insiruite pe 12 magistrale, fata de doar 4 care se gasesc in Bucuresti.

Lunar Metrorex, compania care gestioneaza transportul public de calatori cu metroul, estimeaza ca in jur de 700.000 de oameni foloesesc serviciile companiei. Asta daca o greva RATB nu-i inghesuie pe toti bucurestenii fara masina in vagoanele de metrou.

Spre deosebire de coloanele reci din marmura din statiile bucurestene, in lume exista statii de metrou adevarate opere de arta.

Fotografia de mai sus nu este facuta intr-un muzeu, ci in statia de metrou Kievskaya Station din Moscova. Peretii sunt decorati cu mozaicuri si picturi care intruchipeaza prietenia dintre poporul rus si cel ucrainean. Statia a fost deschisa in anul 1937 si a fost puternic supervizata de Stalin.

Ceea ce vedeti mai sus nu este o statie de metrou din viitor, dimpotriva chiar. Localizata in inima Londrei, Canary Wharf este cea mai veche statie de metrou din lume si a fost rearanjata la sfarsitul anului 1999, cand a primit un look futurist, cu ornamente din sticla si fier.

Olaias Station este o statie de metrou din Lisabona care se poate mandri cu un design la fel de futurist. Aerul modern si fascinant este completat de picturi murale, fiecare cu alta tema.

Arts et Metiers din Paris, ilustrata in fotografia de mai sus, este construita ca un submarin si este dedicata scriitorului Jules Verne. Romanul "20.000 de leghe sub mari" i-a inspirat pe designeri pentru a crea una dintre cele mai frumoase statii de metrou din lume.

T-Centralen Station din Stockholm a fost inaugurata in 1975 si este unica prin faptul ca peretii sai nu au fost indreptati sau finisati. Ei sunt pictati in nuante de albastru, iar amestecul de frunze albastre si lumina creeaza un efect fantastic, de basm.

Statia Namur a metroului din Montreal te introduce in lumea moleculelor si a tehnicii, din tavan atarnand o sculptura uriasa din aluminiu, care se numeste "Sistem" si a fost creata de Pierre Granche, in 1984.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#statii metrou frumoase, #statii metrou lume , #stiri Metro