Plagiatori celebri ai lumii muzicale: de la Madonna la Michael Jackson

Marti, 22 Martie 2011, ora 08:04
3583 citiri
Plagiatori celebri ai lumii muzicale: de la Madonna la Michael Jackson
Foto: Arhiva

Multi muzicieni utilizeaza ritmuri din melodii mai vechi, in incercarea de a cuceri topurile internationale. In cele mai multe cazuri, numele artistului vinde mai mult decat ritmurile expuse in concerte. Unii, din pacate, uita insa ca pentru a-si insusi un bun trebuie sa plateasca.

Din dorinta de a-si relansa cariera sau a intra direct in topurile internationale fara prea mult efort, multi artisti au cazut in acest pacat al plagiatului. Nu de putine ori, ni s-a intamplat sa avem vaga impresie ca ritmurile ascultate la radio ne sunt bine cunoscute.

Exista chiar site-uri specializate care urmaresc plagiatul si difuzeaza in clipuri comparative melodiile care par a fi asemanatoare, de-o parte originalul si de cealalta parte presupusa copie.

Doi muzicieni britanici au avut de curand o idee originala. Au compus o melodie, "Doctor in Tardis", furand diverse pasaje din melodii vechi de succes. Intr-o saptamana, melodia a intrat in topurile britanice. Sfatul lor: hiturile vechi sunt atractive, nu veti scapa de acuzatiile artistice, dar avocatii va vor seca de bani.

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra intensitatii acestui fenomen, va expunem cateva cazuri celebre de "pirati" ai lumii muzicale internationale, prezentate de Deutsche Welle.

Madonna, Michael Jackson...

George Harrison este cel mai faimos pirat din istoria muzicii. El a fost nevoit sa plateasca despagubiri de 1,6 milioane de dolari pentru ca cel mai mare hit solo al sau, "My Sweet Lord", care a fost considerat extrem de asemanator cu "He's so Fine" al trupei americane The Chiffons.

Madonna este, de asemenea, un star plagiator dovedit. In 2005, belgianul Salvatore Acquaviva, compozitorul piesei "Ma Vie Fout L'camp", a acuzat-o pe Madonna ca melodia ei "Frozen", din 1998, se bazeaza pe melodia acestuia, creata cu ani inainte de aparitia albumului Madonnei, care include hitul acuzat de plagiat. Verdictul justitiei a fost nemilos: amenzi considerabile si interdictia de a vinde single-ul in Belgia.

Din Belgia s-a inspirat si Michael Jackson. In 2009, el a fost acuzat de fratii Van Passel, compozitorii melodiei "If We Can Start All Over", ca melodia "We Are Not Alone" este copia fidela a creatiei lor. De fapt, nu Michael Jackson a iesit vinovat, ci compozitorul piesei, R. Kelly.

Nici legendarii "Beatles" nu au scapat de acuzatiile de plagiat. Piesa "Yesterday" ar fi fost o adaptare a melodiei populare napoletane "Piccere".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#plagiat muzica Madonna, #Michael Jackson plagiat, #george harrison, #R Kelly, #Frozen Madonna, #plagiat melodii , #muzica