Ce urmeaza pentru Schumacher si ce sanse de recuperare totala mai are - Interviu

Marti, 17 Iunie 2014, ora 07:13
6961 citiri
Ce urmeaza pentru Schumacher si ce sanse de recuperare totala mai are - Interviu
Foto: The Guardian

Dupa aproape doua luni de zile de la ultimul comunicat oficial, Sabine Kehm, managerul lui Michael Schumacher, a anuntat ca fostul campion mondial de Formula 1 a iesit din coma si a fost externat din spitalul din Grenoble.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna acest lucru pentru Michael Schumacher, Ziare.com a stat de vorba cu profesorul Alexandru Ciurea, seful sectiei de Neurochirurgie de la Sanador.

Alexandru Ciurea a explicat modul in care s-a produs externarea si a vorbit despre viitorul fostului campion mondial de Formula 1.

Michael Schumacher a iesit din coma si a fost externat

"Schumacher nu va ramane o leguma!", spune neurochirurgul care a infiintat Departamentul de Cercetare in Neurostiinte al Spitalului Clinic Bagdasar-Arseni.

Iata interviul acordat Ziare.com de Alexandru Ciurea:

Domnule profesor, Michael Schumacher a iesit din coma si a fost externat. Ce inseamna aceasta veste?

Dupa 6 luni de spitalizare, s-a decis externarea pentru ca nu mai este dependent de aparate. Existau doua solutii: mutarea intr-o clinica sau acasa. Familia a luat hotararea de a-l muta deoarece acolo are toata aparatura necesara care sa-i asigure climatul propice pentru neurorecuperare. Familia considera ca sprijinul zilnic ii va modifica starea. Ultimul lucru care cade este auzul, astfel ca pentru Michael Schumacher este foarte important sa aiba voci cunoscute in jurul sau.

Cum este impactul cu realitatea pentru un pacient iesit din coma dupa aproape jumatate de an?

Impactul este foarte dificil. O multime de celule au fost pierdute in timpul accidentului, iar aceste celule nu mai pot fi recuperate. Desigur, se poate compensa pierderea lor prin procesul de recuperare.

Ce sanse de insanatosire are?

Viitorul este imprevizibil. Cu cat pacientul este mai tanar, cu atat sansele de insanatosire sunt mai mari. Nu mizez pe o revenire spectaculoasa, ci pe una treptata.

Putem vorbi despre o recuperare totala?

Nu putem garanta acest lucru. Ce inseamna, pana la urma, recuperarea totala? Reinsertia profesionala, sociala si cea familiara. Despre prima nu mai poate fi cazul, insa cea familiara este foarte importanta. Pentru familie va fi foarte important sa-l aiba aproape.

Va ramane intr-o stare vegetativa?

Nu, cu siguranta nu va ramane intr-o stare vegetativa. Nu va fi o leguma! Functiile trunchiului cerebral au inceput sa isi revina, iar acest lucru este foarte important.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#accident Michael Schumacher, #Michael Schumacher scos coma, #Michael Schumacher Alexandru Ciurea , #accident Michael Schumacher