Michael Schumacher, implicat in scandalul financiar al anului: e acuzat de evaziune fiscala

Luni, 09 Februarie 2015, ora 19:36
12770 citiri
Michael Schumacher, implicat in scandalul financiar al anului: e acuzat de evaziune fiscala
Foto: Daily Mail

Fostul mare pilot de Formula 1 Michael Schumacher se afla pe lista personalitatilor acuzate de evaziune fiscala in urma scandalului SwissLeaks, despre care presa internationala a scris pe larg luni.

Publicatia franceza L'Equipe a anuntat ca Michael Schumacher, Flavio Briatore si Fernando Alonso sunt cele mai importante personalitati din sport ce aveau conturi in secret la HSBC Private Bank. Despre cei trei se crede ca ar fi facut evaziune fiscala.

Daca in cazul lui Schumacher nu se cunosc detalii despre sumele pe care le avea, Flavio Briatore a rulat 73 de milioane de dolari, in timp ce Fernando Alonso 42,3 milioane de dolari.

HSBC Private Bank, filiala elvetiana a bancii britanice HSBC, a ajutat o multime de clienti bogati din intreaga lume, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor, conform unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

Raportul cuprinde informatii despre conturi detinute de 106.000 de clienti din 203 de state, care au fost dezvaluite de un informator in 2007. Scandalul a izbucnit in urma cu cativa ani, dar abia acum au aparut in presa mai multe detalii.

Scandal HSBC Elvetia: Banca a ajutat clienti, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor

Jurnalistii citati arata ca nu toate conturile respective ascundeau bani murdari. Insa exista cazuri care descriu un comportament dubios.

De exemplu, bancherii isi sfatuiau clientii despre cum sa ia o serie de masuri pentru a evita plata taxelor in tarile in care locuiesc. Alteori, unii clienti le spuneau angajatilor HSBC ca aceste conturi nu sunt declarate in tara lor.

Iata cum functiona schema:

- clientul voia sa depuna in banca o suma (sa zicem 3 milioane de dolari) ;

- banca deschidea contul pe numele clientului;

- ulterior, acesta era atribuit unei firme off-shore;

- clientului i se aloca apoi un numar unic;

- clientul putea alege cum se va face corespondenta: fie va trimite scrisorile la adresa sa, fie banca le va pastra intr-o cutie de valori;

- apoi, alegea modalitatea prin care va pastra legatura cu banca: personal sau printr-un intermediar;

- clientul putea declara contul autoritatilor locale si isi putea gestiona banii de acasa;

- clientul putea sa mearga personal in Elvetia si sa faca tranzactii de acolo;

- banca tinea separat datele personale ale clientului de cele aferente contului.

Reactia HSBC dupa acuzatiile presei

HSBC recunoaste ca au existat clienti care au profitat de secretul bancar al Elvetiei pentru a tine venituri nedeclarate in conturile bancii. Insa reprezentantii sai sustin ca situatia este cu totul alta in prezent, avand in vedere ca a inchis 70% din aceste conturi si a luat masuri pentru oprirea acestor practici.

Cazul este cercetat in tari precum SUA, Franta, Belgia si Argentina.

HSBC a mentionat ca "coopereaza cu autoritatile relevante". Insa in Marea Britanie, unde banca isi are sediul central, acest lucru nu s-a intamplat, arata BBC.

Conturile offshore nu sunt ilegale, insa multe persoane le folosesc pentru a ascunde venituri fata de autoritatile fiscale, ceea ce contravine legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Michael Schumacher Formmula 1, #Michael Schumacher evaziune fiscala , #stiri Michael Schumacher