Escrocherie internationala sub acoperire Microsoft

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 21:05
4163 citiri
Escrocherie internationala sub acoperire Microsoft
Foto: Sidney Morning Herald

Autoritatile americane, canadiene si australiene au destructurat o retea internationala de escroci, care pretindeau ca sunt specialisti Microsoft.

Acestia pretindeau diverse sume de bani, pentru a rezolva probleme inexistente legate de securitatea antivirus a computerelor apartinand persoanelor inselate.

Autoritatea de Comunicatii si Media din Australia (ACMA) a inregistrat inca din 2009 reclamatii privind acest tip de inselatorie. Se estimeaza ca, in ultimii doi ani, aproximativ 10.000 de persoane din Australia, Noua Zeelanda, Canada, Irlanda, SUA si Marea Britanie au fost victimele acestui tip de inselatorie, precizeaza Sidney Morning Herald.

Reteaua opera in principal din India, dar si din SUA sau Canada, folosind peste 130 de numere de telefon diferite si 80 de site-uri web, pentru a pacali victimele.

Acestea erau sunate de asa-zisi specialisti de la Microsoft, care pretindeau ca un virus le pune in pericol computerul, cerandu-le apoi acces de la distanta in calculatorul personal, precum si diferite sume de bani, pentru a le oferi solutii la "problemele" descoperite.

Cum functioneaza escrocheria

O persoana suna si, pretinzand ca lucreaza la Windows sau la Microsoft, va atentioneaza ca a detectat virusi sau probleme grave de functionare a calculatorului dumneavoastra.

Pentru a va dovedi asta, va cere sa deschideti programul Windows Event Viewer, de pe computerul personal. Aici apar de obicei diverse mesaje de eroare, majoritatea obisnuite si care nu indica vreun pericol.

Escrocul de la telefon pretinde ca erorile respective sunt foarte grave si se ofera sa va recomande un tehnician care sa "depaneze" computerul. "Tehnicianul" va cere sa va logati pe un website, de unde va poate accesa direct computerul.

Apoi escrocii va pot instala un program antivirus - de obicei unul disponibil gratuit pe Internet - pentru care va taxeaza insa cu sume de pana la 250 de dolari, sau instaleaza un virus care le permite sa va controleze computerul de la distanta si sa sustraga informatii personale ori de natura financiara.

Una dintre companiile-fantoma implicate in escrocherie, cu ramificatii in Canada, a fost deja amendata cu 490.000 de dolari pentru prejudiciile aduse, in vreme ce in SUA si Australia procesele sunt pe rol.

Pana acum nu s-au semnalat asemenea tentative in Europa, exceptie facand doar Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#escrocherie Microsoft, #inselatorie Microsoft, #securitate antivirus, #virusi falsi, #furt date computer , #stiri Microsoft