Microsoft, FBI si Europol lupta impreuna impotriva hackerilor

Joi, 06 Iunie 2013, ora 19:35
1273 citiri
Microsoft, FBI si Europol lupta impreuna impotriva hackerilor
Foto: Arhiva

Microsoft si FBI, ajutate de autoritatile din peste 80 de tari, au inceput o ancheta asupra unuia din cele mai mari cercuri de criminalitate cibernetica la nivel mondial, despre care se crede ca ar fi furat peste 500 de milioane de dolari din conturi bancare, in ultimele 18 luni.

Compania americana a anuntat ca Diviza pentru Criminalitate Digitala a reusit sa opreasca 1.000 de calculatoare dintr-o retea de 1.400, numita Citadel Botnets, prin care se efectuau atacurile cibernitice, relateaza Reuters.

Citadel a infectat peste cinci milioane de PC-uri la nivel mondial, si, potrivit Microsoft, era utilizata pentru a fura bani din conturile deschise in zeci de institutii financiare, inclusiv American Express, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, PayPal, HSBC, JPMorgan Chase, Royal Bank of Canada si Wells Fargo.

Desi hackerii raman in libertate si nu sunt cunoscuti de autoritati, distrugerea retelei Citadel va afecta semnificativ capacitatea de operare.

Computerele de tip botnet sunt folosite pentru a infecta alte calculatoare, prin instalerea unor programe, fara ca utilizatorul sa isi dea seama de acest lucru, prin care PC-urile respective sunt fortate sa se supuna unor servere operate de hackeri. Acestea sunt utilizate in special pentru a comite crime financiare, pentru a trimite spam sau pentru a ataca retele de calculatoare.

Citadel este una din cele mai mari retele botnet din lume. Potrivit Microsoft, creatorul retelei s-a folosit de copii piratate de Windows, in care a integrat programe de infectare a calculatorului, folosindu-le pentru a controla PC-uri din Statele Unite, Europa de Vest, Hong Kong, India si Australia.

FBI a anuntat ca lucreaza in colaborare cu Europol si alte autoritati pentru a-i captura pe raufacatori, avand deja pregatite mai multe mandate de perchezitie.

Conform datelor Microfost, Citadel a fost utilizata pentru a fura peste 500 de milioane de dolari din bancile americane si nu numai, insa compania nu a oferit detalii despre pierderile unor companii sau persoane fizice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Microsoft FBI hackeri, #retea hackeri distrusa Microsoft, #criminalitate cibernetica FBI , #stiri Microsoft