Braconajul arheologic, un fenomen tot mai prezent

   

Arheologii harghiteni avertizeaza in legatura cu aparitia, in judet, a braconajului arheologic, in urma caruia pot fi deteriorate situri de o importanta deosebita.
Arheologul Kosza Antal, consilier in cadrul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National (DCCPN) Harghita a declarat, pentru AGERPRES, ca cei mai multi dintre braconieri sunt colectionari de monede vechi si efectueaza sapaturi neautorizate in speranta ca-si vor imbogati colectia.

Aceste persoane nu realizeaza insa cate stricaciuni pot provoca. "Problema nu este ca din zona respectiva iau o moneda sau doua, ci ca sapand o groapa pot distruge intreaga datare a sitului sau a unui obiectiv", a explicat arheologul Kosza Antal. In plus, cei care practica braconajul arheologic folosesc, de cele mai multe ori, detectoare de metale, fapt care se pedepseste cu inchisoarea. O alta categorie de persoane care efectueaza sapaturi in siturile arheologice, fara sa aiba acest drept, sunt cei pasionati de acest domeniu.

Arheologul Kosza Antal a explicat ca cercetarile arheologice sunt deschise si oricine poate participa la ele daca se adreseaza muzeului care le efectueaza. "Daca cineva este interesat de acest domeniu poate lua parte la sapaturi, primind chiar si o suma de bani, sau se poate oferi voluntar", a precizat Kosza Antal. Acesta a dat si un exemplu de tentativa de braconaj arheologic, semnalata zilele trecute la cetatea medievala Rapsone, din zona Praid. Potrivit consilierului DCCPN Harghita, arheologii care efectueaza cercetari acolo au depistat, intr-o dimineata, mai multi tineri care cautau in pamantul deja scos in urma sapaturilor.

"Fiind amatori au scormonit in pamantul deja scos si nu au produs stricaciuni, dar ar fi putut sa faca mult rau", a spus arheologul harghitean, care a precizat ca i-a recomandat conducatorului de santier sa depuna o plangere la politie. "Tintele" braconierilor sunt, in general, cetatile cunoscute la care arheologii ajung o data de doi ani, motiv pentru care sunt greu de depistat cei care efectueaza sapaturi arheologice neautorizate.

Kosza Antal si-a exprimat speranta ca acestia vor fi prinsi de jandarmii montani care au solicitat chiar o harta cu aceste obiective, pentru a le include pe rutele lor de patrulare. In judetul Harghita se afla 674 de situri arheologice care sunt incluse in Repertoarul Arheologic National, dar specialistii spun ca numarul acestora s-ar putea ridica la 2000.
Miercuri, 05 August 2009, ora 12:43
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
14 localitati, din cele 67 existente in judet, nu au sistem centralizat de alimentare cu apa, iar 13 au sisteme neadecvate
Impotriva Romaniei s-a declansat o procedura de infringement pentru nerespectarea directivei ...
Petru Catinean - intre arta, spiritualitate si stiinta
Petru Catinean, preot la Parohia Ortodoxa din Calimanel, Toplita, este un exemplu de bunatate si ...
FC Miercurea Ciuc - Rapid 1-0 (0-0)
In etapa cu numarul 13 a Ligii a II-a de fotbal, sambata, la Miercurea Ciuc s-au intalnit echipa ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor