Legea finantarii partidelor: Prag de 3%, fara banere si afise stradale, dar cu amenzi si inchisoare - Interviu

Luni, 23 Martie 2015, ora 09:58
9478 citiri
Legea finantarii partidelor: Prag de 3%, fara banere si afise stradale, dar cu amenzi si inchisoare - Interviu

Legea finantarii partidelor si campaniilor electorale prevede ca fiecare formatiune politica si candidat independent inscris in cursa electorala sa primeasca inapoi de la bugetul de stat suma cheltuita in campanie, care va fi cu mult redusa fata de prezent si doar daca se atinge un prag de 3 la suta din voturile exprimate.

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu, care este presedinte al comisiei de cod electoral si cel care a elaborat proiectul, a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, care sunt modificarile aduse modului de finantare a formatiunilor politice si campaniilor electorale, precum si plafonul maxim de cheltuieli admise.

Totodata, sunt prevazute si o serie de sanctiuni pentru cei care nu respecta noile reglementari, mergand pana la inchisoare, si se specifica in ce mod vor fi acordate donatiile catre politicieni.

Miercuri, Camera Deputatilor a adoptat, cu 262 de voturi pentru, 8 impotriva si 20 de abtineri, proiectul de lege privind finantarea partidelor politice. Initial, proiectul a fost respins de catre Senat, fiind ulterior modificat si avizat de comisia de cod electoral.

Astfel, potrivit proiectului, finantarea campaniilor electorale ar urma sa se faca de la bugetul de stat, iar partidele vor putea sa imprumute bani de la persoane fizice si juridice.

Legea finantarii partidelor si campaniilor electorale, adoptata de deputati - de unde pot lua politicienii bani

Proiectul a fost adoptat in Camera Deputatilor, dupa ce a fost respins anterior de Senat. Ce se intampla mai departe?

Camera Deputatilor este camera decizionala. Dupa ce trec cele trei zile prevazute de regulament pentru o eventuala contestatie la Curtea Constitutionala, se trimite la promulgare.

Legea finantarii partidelor, criticata de un europarlamentar: Iohannis sa nu o promulge!

Ce partide sunt incluse in ce priveste finantarea de la bugetul de stat?

Este luat in considerare criteriul performantei. Se deconteaza de la bugetul de stat cheltuielile de campanie electorala ale tuturor competitorilor electorali care obtin 3 la suta din voturi - sunt inclusi si candidatii independenti.

Se asigura o egalitate de sansa pentru toti competitorii electorali, in sensul pe care l-am mentionat. Cine ia 3 la suta poate deconta cheltuielile de campanie. Este un prag rezonabil.

Basescu, despre legea finantarii partidelor: Nu trebuie acordata numai partidelor vechi

Cand se deconteaza? Deci nu se aloca inainte?

Nu, statul nu da avans. In termen de 90 de zile de la anuntarea rezultatelor.

Care este acea limita de decontare?

Exista o limita care se calculeaza in functie de tipul de scrutin in numar de salarii minime pe economie - e cate un numar la fiecare tip de candidatura. Sa luam exemplul alegerilor parlamentare: plafonul de cheltuieli pentru o circumscriptie judeteana se calculeaza inmultind numarul de candidati prezentati de fiecare partid in parte cu 60 de salarii minime pe economie.

Este vorba, in cazul alegerilor parlamentare, de o scadere de trei ori - de trei ori mai putin decat era pana acum prevazut. Si legea veche avea o limita de cheltuieli pentru fiecare candidat in parte si s-a micsorat aceasta limita de trei ori.

Par cam putini acesti bani, totusi.

Asa este, dar am dorit foarte mult sa limitam si categoriile de cheltuieli care se pot face in campanie. Este o reducere drastica, insa tinand cont de faptul ca am exclus de la posibilitatea cheltuielii in campanii electorale toate obiectele promotionale, banere nu mai exista, panouri stradale nu mai exista, conceptia legii este sa translatam campania electorala de la una bazata pe resurse la una bazata pe informare.

In acest moment, sunt permise in campanie electorala numai mijloace de campanie care se refera la informarea cetateanului - ca e vorba de presa, de radio, de ziare, de televiziune, materiale tiparite de informare, campanie pe Internet, veti regasi numai lucruri care tin de informarea cetateanului, nu veti mai gasi niciun obiect promotional care, trebuie sa recunoastem, era un fel de mita electorala mascata.

Sunt interzise. Acesti bani sunt singurii bani, nu se mai poate face nimic in plus.

Erau prevazute si acele imprumuturi...

Aici este o confuzie. La solicitarea Autoritatii Electorale Permanente (AEP) am detaliat atunci cand am vorbit despre aportul candidatului - pentru ca doar candidatii sunt cei care pot depune bani pentru cheltuielile campaniei, nu o alta persoana, persoane fizice sau persoane juridice.

Motivul este ca am dorit legaturile de finantare cu persoane sau entitati care ulterior ar fi putut conditiona sprijinul lor de obtinerea unor avantaje. Si in consecinta doar candidatii pot aduce bani pentru campanie.

Imprumuturile si donatiile sunt acelasi lucru. Aici este vorba de un articol scris la solicitarea AEP, in care se descrie orice sursa de finantare pe care un candidat o poate avea la dispozitie.

Asadar, incepe campania electorala si doar candidatii pot depune bani pentru cheltuielile campaniei, bani care ulterior urmeaza sa fie decontati pentru cine obtine 3 la suta. Si AEP a dorit sa evidentieze sursele pe care un candidat, eventual, ar putea sa le aiba la dispozitie.

Si avem: resurse proprii - are omul bani. Avem: donatii de la persoane fizice. Sa folosesc un termen mai putin oficial, ii dau parintii bani, nu? E si asta o posibilitate.

Dar un prieten ii poate da bani?

Un prieten ii poate da bani cu conditia ca aceasta donatie sa fie transparenta, adica sa se intocmeasca un act notarial si sa fie trecuta in declaratia de avere. Orice declaratie de avere are si o rubrica de imprumuturi si de lucruri de genul asta si avantajul este ca, in Romania, la toate tipurile de alegeri, orice candidatura este insotita de declaratia de avere, orice candidat o depune.

In acea declaratie de avere, trebuie evidentiata orice forma prin care un candidat finanteaza acesti bani de campanie electorala.

Donatiile au o limita?

Bineinteles, sunt limitate in doua feluri: in primul rand, de acel plafon maxim. Indiferent ca un candidat e foarte atractiv si primeste donatii, el nu poate contribui cu mai mult de suma care este plafonarea maxima de cheltuieli in campanie. Si, separat, partidele politice la randul lor. Dar asta e alta discutie, pentru ca in campania electorala nici macar partidul nu poate cheltui bani.

Deci pana la urma legea prevede mai degraba cat se cheltuie decat cat se primeste. E mai degraba o lege a cheltuielilor in campanie decat una a finantarii?

Da, pentru ca separat exista capitolul de finantare a partidelor, dar care nu se refera la campanii electorale, ci numai la finantarea de zi cu zi a partidelor, unde nu se aduc modificari majore. S-au mai introdus niste restrictii suplimentare, la solicitarea grupului de tari pentru combaterea coruptiei, GRECO, ieri (joi - n.red.), un parteneriat al unor tari din Uniunea Europeana.

Am mai desfiintat niste facilitati, de exemplu era o prevedere prin care autoritatile locale erau obligate ca, cu prioritate, sa acorde spatii partidelor politice. Am desfiintat aceasta prioritate, pentru ca se putea transforma intr-un fel de afacere imobiliara a partidelor.

Vor parea niste campanii sarace in ce priveste reclamele.

Da, posibil, insa vor fi niste campanii orientate catre cetatean si din care vor lipsi toate lucrurile care in opinia mea nu erau in regula - de la mici, lautari pana la geci, caciuli, galeti, cizme si toate lucrurile astea care de fapt erau un fel de mita electorala, nu era campanie electorala. Cu ce convingeai un alegator, daca ii dadeai o geaca, ca programul tau e mai bun?

Nu exista si un anumit segment al populatiei la care sa nu ajunga aceste informatii? Cei care sunt destul de izolati de lume.

Afisele sunt in continuare permise, nu e o problema, la fel ca si pliante, brosuri si tot felul de materiale tiparite pe care partidele au tot interesul acum, mai mult ca inainte, sa le duca acasa la alegator. Campania directa va capata o importanta deosebita.

Alegatorii la care va referiti, care sa zicem ca ar fi o extrema - n-au televizor, n-au radio, nu au abonament la ziar -, la acei alegatori va ajunge campania directa, este in interesul partidelor sa o faca. Si cine nu o face are de pierdut.

Deci oricat ar vrea un partid sa dea bani pentru campanie, nu va avea cum?

Nu poate, e exclus, sanctiunile sunt drastice. Si de natura financiara, si de natura penala. Orice lege poate fi incalcata, dar nu merita. Sanctiunile sunt atat de dure, incat cine isi permite e inconstient.

Sanctiunile inseamna nedecontarea sumei cheltuite, amenda care poate merge pana la 100.000 de lei si pedeapsa cu inchisoare pentru persoana vinovata direct.

Nedecontarea... Pana acum oricum nu se deconta.

Bun, dar inca 100.000 de lei si inchisoare cred ca este ceva... 100.000 de lei amenda nu cred ca isi permite cineva cu atat de mare usurinta.

In urma cu cateva saptamani, in contextul scandalului finantarii campaniilor electorale, Elena Udrea spunea "Nu e un secret, asa se finanteza campaniile electorale, de ce va prefaceti ca nu stiti?", cu referire la banii negri.

Elena Udrea stia de banii dati de Cocos in campaniile PDL: Asa se finanteaza, de ce va prefaceti ca nu stiti?

E un lucru neplacut acest scandal de finantare a partidelor, care e in spatiul public, dar din punct de vedere al adoptarii acestei noi legi, a fost o conjunctura favorabila, pentru ca exact acele lucruri care sunt semnalate si care sunt dezbatute in acest moment nu mai sunt permise.

Se va cheltui mai putin, mai indreptat catre alegator si mult mai transparent.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#legea finantarii partidelor, #legea finantarii campaniilor electorale, #Mihai Voicu legea finantarii partidelor, #finantare partide campanii, #bani partide campanii , #PNL