Parlamentarii se grabesc cu legea finantarii partidelor, sa fie gata pentru alegerile locale

Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 18:02
2138 citiri
Parlamentarii se grabesc cu legea finantarii partidelor, sa fie gata pentru alegerile locale
Foto: Facebook/ Mihai Voicu

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu, care este presedinte al comisiei de cod electoral si cel care a elaborat proiectul legii finantarii partidelor si campaniilor electorale, sustine ca pana pe 15 mai legea va fi retrimisa spre promulgare.

"Am luat act de cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis si constat ca aceasta nu pune in discutie principiile fundamentale ale legii, acelea care implica finantarea de la bugetul de stat.

Este vorba de solicitari care implica cresterea transparentei si a controlului cu privire la fondurile publice. Cu toate aceste lucruri nu putem decat sa fim acord si de aceea, PNL, in comisia de cod electoral, va sustine aprobarea cererii de reexaminare.

(...) Din punct de vedere al procedurii parlamentare, nu va fi absolut nicio problema ca pana cel mai tarziu pe 15 mai legea sa fie revotata si retrimisa la promulgare, astfel incat sa poata fi aplicata la viitoarele alegeri locale", a spus Mihai Voicu, pentru Mediafax, alegeri locale urmand sa aiba loc in luna iunie 2016, adica cu mai mult de 12 luni mai tarziu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, pe 20 martie, Mihai Voicu a declarat ca legea finantarii partidelor si campaniilor electorale prevede ca fiecare formatiune politica si candidat independent inscris in cursa electorala sa primeasca inapoi de la bugetul de stat suma cheltuita in campanie, care va fi cu mult redusa fata de prezent si doar daca se atinge un prag de 3 la suta din voturile exprimate.

"Doar candidatii pot depune bani pentru cheltuielile campaniei, bani care ulterior urmeaza sa fie decontati pentru cine obtine 3 la suta", a mai explicat atunci Mihai Voicu.

In plus, vicepresedintele PNL a mentionat ca sunt prevazute si sanctiuni drastice pentru cei care nu respecta limita de finantare in campanii, ceea ce inseamna nedecontarea sumei cheltuite, amenda care poate merge pana la 100.000 de lei si pedeapsa cu inchisoare pentru persoana vinovata direct.

Iohannis cere reexaminarea legii finantarii partidelor si campaniilor: Nu se respecta transparenta

Precizarea deputatului PNL vine dupa ce presedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului, vineri, reexaminarea legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Legea finantarii partidelor: Prag de 3%, fara banere si afise stradale, dar cu amenzi si inchisoare - Interviu

Pe 18 martie, Camera Deputatilor a adoptat, cu 262 de voturi pentru, 8 impotriva si 20 de abtineri, proiectul de lege privind finantarea partidelor politice. Initial, proiectul a fost respins de catre Senat, fiind ulterior modificat si avizat de comisia de cod electoral.

Astfel, potrivit proiectului, finantarea campaniilor electorale ar urma sa se faca de la bugetul de stat, iar partidele vor putea sa imprumute bani de la persoane fizice si juridice.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Mihai Voicu lege finantare partide, #lege finantare partide alegeri locale, #reexaminare lege finantare partide, #promulgare lege finantare partide, #lege finantare partide campanii , #PNL
Comentarii