Voicu: Reexaminarea legii finantarii partidelor este in sensul unor corectii, nu a eliminarii acesteia

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 21:33
1863 citiri
Voicu: Reexaminarea legii finantarii partidelor este in sensul unor corectii, nu a eliminarii acesteia

Ideea cererii de reexaminare trimisa de presedintele Klaus Iohannis la legea finantarii partidelor nu este in sensul eliminarii, ci a introducerii "unor corectii", spune presedintele comisiei de cod electoral, Mihai Voicu, aratand ca in comisie vor fi gasite solutii de eliminare a imprumuturilor fictive.

"Din punct de vedere politic, PNL considera ca cererea de reexaminare trebuie sa fie admisa pentru ca sunt lucruri care vin sa intareasca trasnsparenta si controlul cheltuirii banilor publici. Nu am inteles ca exista puncte de vedere divergente nici de la celelalte partide parlamentare, in consecinta va fi discutat martea viitoare.

Daca martea viitoare vom adopta raportul inlocuitor, putem transmite pentru dezbatetre saptamana viitoare Senatului. Ideea cererii de reexaminare nu este in sensul eliminarii, ci in sensul introducerii unor corectii. Noi asa intelegem si e bine venita aceasta solicitare si veti vedea ca avem solutii de a face in asa fel incat sa eliminam posibilitatea de a exista, pe de o parte, imprumuturi fictive, pe de alta parte, imprumuturi care sa nu mai poata fi restituite", a explicat Voicu.

Acesta a precizat ca din punctul sau de vedere este fixarea unui termen foarte strans pentru restituirea imprumuturilor.

"Sa precizam in lege ca, in cazul imprumuturilor, termenul de restituire nu poate fi mai mare de... situatie in care, daca termenul este depasit, imprumuturile se transforma in donatii si sunt calculate cu toate consecintele legale de depasire de praguri. De asemenea sa prevedem o modalitate ca, pentru imprumuturi care depasesc o anumita valoare, acestea sa se poata face numai prin transfer bancar sa se poata urmari banii ca exista fizic. Atunci lucrurile se rezolva in sensul cererii de reexaminare", a adaugat acesta.

Iohannis cere reexaminarea legii finantarii partidelor si campaniilor: Nu se respecta transparenta

Voicu a mai spus ca, intre timp, Autoritatea Electorala Permanenta a finalizat un calcul privind acesti bani, care o sa fie prezentat saptamana viitoare, adaugand ca poate sa spuna cu siguranta ca nu este vorba de sute de milioane.

Intrebat de cati bani trebuie sa dispuna un parlamentar pentru a avea o campanie electorala de succes, Voicu a precizat: "Acea reducere de peste trei ori pe care am facut-o, dupa parerea mea, duce la o suma care este absolut suficienta. Faptul ca noi am redus de trei ori suma care era prevazuta in vechea lege cred ca este o reducere substantiala si este o suma absolut suficienta pentru o campanie electorala decenta. Vechiul plafon era mult prea mare, 60 de salarii minime este absolut suficient".

Presedintele comisiei de cod electoral a adaugat ca au fost reduse si modalitatile de cheltuieli pe banere, geci, pixuri. "Am redus si modalitatile de cheltuieli, nu mai cheltui pe banere, pe geci pe pixuri, pe brichete, in consecinta se reduce dramatic bugetul. Aceste mijloace de campanie sunt interzise. Trebuie sa admitem cu totii ca toate aceste materiale de campanie; geci, pixuri brichete, reprezinta o forma de mita electorala mascata, legala. Cu mare bucurie a fost primul lucru pe care l-am eliminat din lege", a mai spus Voicu.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finantarea activitatii partidelor si a campaniilor electorale, apreciind ca legea trimisa pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare.

Una dintre problemele semnalate vizeaza introducerea principiului independentei partidelor politice si al candidatilor.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Mihai Voicu lege finantare partide, #lege finantare partide, #Iohannis lege finantare partide , #PNL