Fifor: Romania se confrunta destul de des cu provocari din partea Rusiei, dar este pregatita

Marti, 31 Iulie 2018, ora 23:29
3037 citiri
Fifor: Romania se confrunta destul de des cu provocari din partea Rusiei, dar este pregatita
Foto: Arhiva Facebook/ Mihai Fifor

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat marti, in contextul in care avioane britanice Typhoon au fost ridicate de la sol saptamana trecuta de la baza din Kogalniceanu pentru a intercepta un avion de lupta rusesc detectat deasupra Marii Negre, ca Romania se confrunta destul de des cu astfel de provocari din partea Rusiei, subliniind ca tara noastra este pregatita sa faca fata oricarei amenintari.

"Romania, ca tara NATO, ca important actor la Marea Neagra se confrunta destul de des cu astfel de provocari. (...) Rusia testeaza. Sunt actiuni de testare a vigilentei si a capacitatii de interventie a armatei NATO. (...)

Noi suntem una dintre cele mai importante prezente la Marea Neagra, deseori imi place sa spun - cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagra si printre alte misiuni pe care le executam aceste misiuni de politie aeriana sunt un lucru foarte bine pus la punct. (...) Ori de cate ori avem nave straine ale aliantei care intra in Marea Neagra se intensifica aceste operatiuni. (...)

Sunt operatiuni de recunoastere, de descurajare. Este un joc care atata timp cat ramane in parametrii unui joc lucrurile sunt in regula. (...) Romania este pregatita sa faca fata oricarei amenintari, oricarei provocari la Marea Neagra, fie ca este in aer, pe mare, de restul nici nu vreau sa discut", a spus Fifor, la Antena 3.

El a precizat ca aceste actiuni ale Rusiei s-au intensificat dupa anexarea Crimeei.

"Dupa anexarea ilegala a peninsulei Crimeea, in 2014, de catre Federatia Rusa, aceste activitati la Marea Neagra s-au intetit. Important este ca Romania si aliatii sai demonstreaza prin actiunile si exercitiile pe care le fac ca Marea Neagra nu este un lac rusesc. Marea Neagra este o mare deschisa, in care se circula in perfecta siguranta. (...) Exista un joc al provocarii, al raspunsului pentru ca Federatia Rusa incearca sa demonstreze ca Marea Neagra este zona pe care o controleaza", a afirmat Mihai Fifor.

El a precizat ca Romania va putea participa cu avioane F16 la operatiunile de politie aeriana incepand cu anul 2019.

Ministrul le-a multumit militarilor britanici care se afla in misiune la baza de la Kogalniceanu si a precizat ca operatiunile militare nu stanjenesc traficul aerian civil.

Saptamana trecuta, avioane de vanatoare britanice Typhoon au fost ridicate de la sol de la o baza din Romania pentru a intercepta un avion de lupta rusesc Su-24 detectat in apropierea spatiului aerian al NATO, deasupra Marii Negre, potrivit unui comunicat al Fortelor Aeriene Regale britanice (RAF), a transmis Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Fifor Romania provocari Rusia, #Romania pregatita confruntare Rusia , #Ministrul Apararii Nationale