Lost in translation: Ministrul Apararii cere ancheta, dupa ce declaratiile sale despre un "Schengen militar" au fost denaturate

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 18:51
6099 citiri
Lost in translation: Ministrul Apararii cere ancheta, dupa ce declaratiile sale despre un "Schengen militar" au fost denaturate
Foto: Ministerul Apararii

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a cerut o ancheta care sa verifice de ce declaratiile sale legate de asa-zisul Schengen militar au ajuns in presa intr-o forma distorsionata.

Oficialul a vorbit, sambata, in Comisia pentru aparare si securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunarii Parlamentare a NATO, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Aici, el a adus vorba despre asa-numitul Schengen militar. Agerpres a publicat un videoclip in care ministrul vorbeste in engleza, iar peste vorbele sale se aude un traducator, cel mai probabil cel al Senatului.

"Ati vorbit si despre birocratie. Suntem foarte constienti de procedurile birocratice de la granitele Romaniei, de aceea am insistat si am vorbit si in Guvernul nostru, am discutat despre un asa-numit Schengen militar, fara a vorbi de Schengen-ul insusi. Sigur, convoaiele militare stau in sir la granita, pentru ca acestea sunt regulile. Incercam cumva sa cream noi reguli, dar toate fac parte din politica generala care se refera la Schengen.

Inca o data subliniez acest lucru. Daca trebuie sa discutam despre un Schengen militar sa revenim la agenda Schengen-ului insusi sa o discutam inca o data. Cred ca Romania merita sa fie parte din spatiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi in eforturile noastre de a dovedi ca suntem un partener de incredere pentru Alianta, dar si pentru SUA" - asa suna traducerea cu pricina.

La scurt timp dupa publicarea stirii si acestui clip, a venit si o reactie din partea Ministerului Apararii Nationale al Romaniei, printr-un comunicat de presa care contrazice declaratia tradusa in Senat. Potrivit sursei citate, Fifor ar fi spus ca "abordarea unui spatiu Schengen militar nu se poate realiza fara ca tara noastra sa continue demersurile de aderare la Spatiul Schengen".

"Infirmam categoric ideea lansata in spatiul public potrivit careia, in cadrul Guvernului Romaniei, s-a luat in discutie ideea de formare a unui spatiu Schengen militar. Facem precizarea ca sintagma 'Schengen militar' se refera generic la simplificarea procedurilor si a legislatiei tarilor europene pentru a facilita miscarea trupelor NATO, dintr-o tara in alta, astfel incat participarea la exercitii cu un numar mare de trupe si echipamente sa se desfasoare rapid", se mai arata in comunicat.

Ulterior, Fifor a dat share pe contul sau de Facebook la comunicatul ministerului, fara a adauga alte comentarii si fara a da explicatii pentru declaratia sa initiala, fapt ce generat articole in care se titra ca Fifor e contrazis chiar de institutia pe care o conduce.

Ulterior, duminica, Fifor a revenit pe Facebook cu explicatii pentru situatia creata.

"Am spus ieri cu subiect si predicat faptul ca nu putem discuta despre un Schengen militar separat de agenda aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Acelasi lucru l-am spus si vineri in intrevederea cu ambasadoarea Olandei. Foarte interesant cum a fost preluata declaratia mea de cateva agentii de presa, desi cred ca am fost cat se poate de explicit. Anume ca s-a discutat in guvern despre un Schengen militar, ceea ce nu s-a intamplat vreodata.

Agentia Nationala de Presa, care a lansat informatia eronata, da vina pe traducatorii de la Senat, care asa ar fi tradus declaratia mea. Desigur, am cerut colegilor de la comunicare de la minister sa intervina si sa clarifice aceasta preluare eronata si impardonabila pentru un forum de o asemenea importanta. Iar materialul este cel de mai jos, pe care eu l-am insusit si distribuit ca atare. Insa de aici si pana la a se spune ca MApN isi pune la zid ministrul, e cale foarte lunga (...) Acest subiect nu a fost vreodata tratat in Guvern. Asta am afirmat ieri si ii invit pe cei care isi permit sa se joace cu cuvintele, sa solicite inregistrarea declaratiei mele de ieri din Plen", a scris Mihai Fifor pe Facebook.

El a adaugat ca "pornind de la toate acestea, in cursul zilei de maine (luni - n.red.) vom inainta o sesizare catre Secretariatul General al Senatului Romaniei si catre Comisia pentru cultura si media a Senatului pentru clarificarea modului in care s-a produs o astfel de eroare", adaugand ca nu crede ca astfel de lucruri sunt permise la acest nivel.

UPDATE - 18:42: Agerpres se apara si spune ca modul in care a procedat a fost corect si cere sa nu fie trunchiat adevarul "pentru scopuri personale sau institutionale".

"Agentia Nationala de Presa isi exprima dezacordul total fata de interpretarea gresita data unor stiri AGERPRES, in comunicarea publica. Consideram ca adevarul, concept pe care il urmarim intotdeauna in realizarea stirilor noastre, nu trebuie niciodata trunchiat pentru atingerea unor scopuri, personale sau institutionale", se arata intr-un punct de vedere postat de agentia de stiri.

Vezi aici integral replica AGERPRES pentru MApN

In final, reprezentantii conducerii agentiei fac aluzie si la modul netransparent prin care se incearca modificarea legii de functionare a AGERPRES.

"In cazul in care Comisia de Cultura a Senatului Romaniei va fi sesizata, iar aceasta va decide convocarea AGERPRES la discutii pe aceasta tema, conducerea AGERPRES se va prezenta cu maxima deschidere, ca de fiecare data cand au fost cerute clarificari pe diverse subiecte. Mai mult, conducerea Agentiei isi exprima increderea ca vor fi purtate si discutii asupra proiectului de modificare a legii AGERPRES, depusa in Parlament in luna iunie a acestui an, si de care AGERPRES inca nu a fost notificata oficial, pentru a putea transmite un punct de vedere.

Din fericire, conducerea AGERPRES, dar si partenerul social al institutiei, MEDIASIND, precum si organismele nationale si internationale care au drept scop libertatea presei si promovarea jurnalismului echidistant, de calitate, au sesizat situatia in urma articolelor aparute in presa si in mediile sociale", isi incheie jurnalistii agentiei de stat punctul de vedere.

Concluzia putem spune ca a tras-o cel mai inspirat senatorul Vergil Chitac, presedintele delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara NATO: "Ceea ce este oarecum straniu este ca se face o traducere gresita. De aceea, pentru a evita astfel de situatii, recomandarea mea, pe viitor, este ca in astfel de momente importante sa se vorbeasca in limba romana. Suntem natiune gazda, avem traducatori, nu e nimic rau. E chiar un gest foarte patriotic sa se vorbeasca limba romana si dumneavoastra, jurnalistii, sa intelegeti exact ceea ce a spus ministrul", a spus Chitac.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Fifor Schengen militar, #Schengen militar , #Ministrul Apararii Nationale