Poate ca Romania nu se pregateste cu adevarat de razboi, dar la Aparare se asteapta continuitate

Marti, 12 Septembrie 2017, ora 16:11
3465 citiri
Poate ca Romania nu se pregateste cu adevarat de razboi, dar la Aparare se asteapta continuitate
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

PSD cauta sa dea garantii ca nu exista o criza la Ministerul Apararii Nationale. Este posibil sa fie asa, dar atunci exista o criza mai larga care se rasfrange si asupra Apararii si tine de administrarea generala a bugetului.

In orice caz, la Aparare plata salariilor pare sa nu fie de fapt cea mai mare problema, caci asa cum s-a remarcat din analiza datelor, capitolul de inzestrari militare sta cel mai rau.

Probabil ca cei mai multi oameni au inteles ca cresterea bugetului militar la 2% din PIB are ca scop achizitia de armament modern si nu alte lucruri cum ar fi pensiile militare si salariile. Altfel, angajamentul acesta politic in cadrul NATO ar fi mai curand o farsa.

Este adevarat ca la acest capitol al cheltuielilor de capital alocarile nu se fac uniform, periodic, ele tinand de evolutia negocierilor cu furnizorii avuti in vedere, dar problema continua sa se puna. Fara un plan mai ferm de achizitii, entuziasmul celor 2% risca sa se transforme in improvizatie si cheltuieli de ultima instanta.

Poate ca Romania nu se pregateste cu adevarat de razboi, dar angajamentele sale conteaza in planul credibilitatii. Am vazut ca bugetul de inzestrari militare este conceput ca un abil instrument diplomatic menit sa contracareze rivalitatea gestanta dintre SUA si Europa occidentala si tocmai de aceea el este chiar mai important in contextul politic imediat decat daca ar raspunde unei iminente necesitati de razboi.

Ar fi probabil si prea greu pentru o tara ca Romania sa-si defineasca nevoile in termeni strict militari, pentru ca disproportiile fata de un adversar care ar putea fi avut in vedere sunt prea mari. Achizitiile militare nu pot fi concepute in mod realist decat in contextul NATO si in cel al relatiilor europene.

Prin urmare, chiar daca pacea va continua sa guverneze zona noastra de lume, responsabilitatea care revine Ministerului Apararii este foarte mare.

In discursul tinut in fata diplomatilor reuniti la Bucuresti, presedintele Iohannis avusese o mentiune pozitiva fata de ministrul Adrian Tutuianu, cu care initiase o colaborare buna, fapt care sporise surpriza la stirea demiterii sale, dar care releva si atentia speciala pe care presedintele o acorda noii nominalizari.

Propunerea PSD a fost Mihai Fifor, ministrul Economiei care i-a succedat in functie prim-ministrului Mihai Tudose.

Nu avem niciun motiv sa credem ca Mihai Fifor nu ar putea prelua mandatul lui Adrian Tutuianu, chiar daca se obiecteaza ca nu ar avea studii de specialitate. El a dus mai departe, de exemplu, proiectul inceput de Mihai Tudose cu germanii de la Rheinmetall privitor la producerea unui blindat in Romania, la Moreni, si prin urmare pare deja initiat in problematica mai complicata a achizitiilor militare, care se joaca astazi mai mult pe teren dimplomatic decat pe cel al strategiilor militare propriu-zise.

Problema nu mai tine atat de mult de persoane, ci de intregul Guvern si de capacitatea sa de a duce la indeplinire planul asumat de achizitii.

Horatiu Pepine

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Fifor ministrul Apararii, #Tutuianu demisie Aparare , #Ministrul Apararii Nationale