Incredibila si fascinanta poveste a lui "Mihai Necolaiciuc" al Americii

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 18:48
10791 citiri
Incredibila si fascinanta poveste a lui "Mihai Necolaiciuc" al Americii

In urma cu aproape un veac si jumatate, un politician american facea o avere colosala fraudand statul. Daca el platea, in numele cetatenilor, 41.500 de dolari pe o matura, omologul sau roman Mihai Necolaiciuc aplica, la inceputul acestui mileniu, aceeasi reteta, cumparand o saiba cu 1, 2 milioane de lei din banii publici. Ca sa scape de justitie, Necolaiciuc a fugit (culmea!) tocmai in tara mentorului sau. Amandoi au ajuns pana la urma in spatele gratiilor.

Extradarea din SUA a fostului director CFR Mihai Necolaiciuc si incarcerarea lui in Romania au readus in atentie achizitiile uluitoare facute de el pe bani publici. Cati dintre noi stiu insa ca si Statele Unite au avut un "Mihai Necolaiciuc", dar asta in urma cu mai bine de ... 140 de ani?

Sa trecem mai intai in revista cateva dintre cumparaturile comandate de Necolaiciuc in calitate de director CFR: tone trandafiri in valoare de 500 de milioane de lei, costume de scafandru, suruburi cu 3,6 milioane lei bucata, saibe de 1,2 milioane lei bucata, balamale de 1,62 milioane de lei bucata, insecticide, ierbicide, perne de 1.300 euro bucata, solnite de 400 de euro bucata, oglinzi de 48 de milioane de lei vechi bucata, mese de cate 113 milioane de lei vechi sau lumanari de 5,1 milioane de lei vechi fiecare.

"Toate aceste achizitii au fost facute fara organizarea de licitatii si la preturi supraevaluate. Asta in conditiile in care CFR era si este o societate finantata de la bugetul de stat care inregistreaza anual pierderi colosale", scria Evenimentul Zilei dupa aducerea in tara a lui Necolaiciuc.

Necolaiciuc a fost adus in tara de Interpol

Necolaiciuc, trimis in judecata de DNA

Fostul director se afla in prezent in arest preventiv, fiind trimis in judecata pentru uriase prejudicii aduse statului roman. Unde s-au dus banii? Cat de tare a fost varat in aceasta poveste Guvernul PSD sub aripa caruia a actionat? Inca nu stim, dar cu siguranta vom afla la finalul cercetarilor.

Pana atunci, sa va spunem povestea lui William Tweed, cel care a ramas in istoria Statele Unite ca fiind regele coruptiei. O poveste ale carei asemanari si deosebiri cu varianta mioritica va invitam sa le descoperiti singuri.

Tone de bani din afaceri cu statul

William Tweed, supranumit Boss Tweed, s-a nascut in 1823 la New York. A intrat in politica de tanar, iar in 1853 era deja congressman. A fost ales in Senatul statului New York in 1867, 1868 si 1871, obtinand treptat, prin relatii si coruptie, tot mai mult control asupra voturilor.

A reusit sa patrunda in Tammany Hall, o puternica organizatie cu caracter politic, care conducea New Yorkul, iar pana in 1865, impreuna cu trei dintre cei mai loiali colaboratori ai sai, a ajuns sa conduca orasul ca un dictator. A creat ceea ce a ramas in istorie ca fiind "Cercul lui Tweed", un grup de politicieni corupti, buni prieteni cu el, care au ajuns milionari furand din banii publici. Puternic sustinut de grupul sau, Tweed a ajuns pe locul trei in topul detinatorilor de proprietati din orasul New York.

In 1870 a ajuns sa se ocupe de lucrarile publice, ceea ce l-a condus la un desfrau de coruptie greu de imaginat inaintea lui. Politicianul a castigat tone de bani din afacerile cu statul, mai exact cu administratia locala, umfland artificial pretul contractelor.

Un mic exemplu: a cumparat 300 de banci cu 5 dolari bucata si le-a revandut administratiei orasului cu 600 de dolari bucata.

Tot el s-a ocupat de realizarea Parcului Primariei, pentru care costurile estimative erau de 350.000 de dolari. La final nota de plata a lui Tweed a aratat 13.000.000 de dolari.

O mita de 500.000 de dolari refuzata

Activitatile sale nu i-au lasat insa chiar pe toti indiferenti. Caricaturistul Thomas Nast l-a incondeiat in repetate randuri in revista Harper's Weekly. Mai mult, acesta a declansat o adevarata campanie impotriva lui Tweed, care a reactionat cu cinism spunandu-i editorului revistei: "Nu dau doi bani pe articolele pe care le publicati voi, alegatorii mei nu stiu sa citeasca, dar nu pot sa ii opresc sa vada si sa inteleaga blestematele voastre de caricaturi".

Boss Tweed a pus o presiune enorma pe Harper Brothers, compania care edita revista, dar aceasta a rezistat eroic, chiar daca a trebuit sa plateasca pentru asta, pierzand un contract foarte valoros care ii permitea sa aprovizioneze cu manuale scolile din oras.

Greu de crezut pentru multi dintre romanii de azi, dar lui Thomas Nast insusi i s-a oferit o mita de 500.000 de dolari pentru a pune capat atacurilor la adresa lui Tweed. A refuzat! Ca sa intelegeti mai bine, suma reprezenta de 100 de ori mai mult decat castiga Nast pentru munca sa.

O matura de 41.500 de mii de dolari, un tamplar platit cu 340.000 de dolari pe luna

Pe 21 iulie 1871, New York Times a dezvaluit public continutul registrelor contabile ale municipalitatii. Sumele au fost de-a dreptul socante: termometrele fusesera achizionate cu 7.500 de dolari bucata, iar maturile pentru curatenie cu nu mai putin de 41.500 de dolari fiecare. Toate comisioanele intrasera in buzunarele apropiatilor lui Tweed.

Un tamplar pe nume George Miller figura ca ar fi fost platit cu 340.000 de dolari pentru o luna de munca, iar un oarecare James Ingersoll ar fi primit 5.691.144 de dolari pentru mobila si covoare.

Dezvaluirile l-au facut pe democratul Samuel Tilden, cel care ulterior a a ajuns si Guvernator al statului New York capatandu-si porecla "Incoruptibilul", sa ceara si sa obtina organizarea unei comisii de ancheta care sa studieze cu atentie afacerile lui William Tweed. In campania impotriva Boss-ului s-au implicat si alte figuri politice importante. Ghinionul a facut ca insusi seriful New York-ului, Jimmy O'Brien, sa aprecieze ca Tweed nu il platea suficient, asa ca acesta a decis sa puna toate documentele necesare la dispozitia comisiei Tilden.

Puterea unei simple caricaturi

William Tweed a fost arestat, iar impotriva lui au fost formulate nu mai putin de 204 capete de acuzare. A fost gasit vinovat si condamnat la 12 ani de puscarie. Bilantul estimativ al afacerilor sale? Un castig de 200 de milioane de dolari, la finalul secolului 19.

Invocand probleme de sanatate, a reusit sa fuga din inchisoare si a fugit mai intai in Cuba, de unde a plecat apoi in Spania, unde si-a luat o noua identitate, de simplu marinar.

Ghinion, din nou! Aflat la bordul unui vas, Tweed a fost recunoscut de un cetatean american. Dupa ce? Dupa o caricatura a lui Thomas Nast aparuta in revista pe care calatorul tocmai o citea. Cu publicatia in mana, americanul a reusit sa convinga autoritatile spaniole ca Tweed este cautat de politie dincolo de ocean.

Asa se face ca Boss Tweed a fost extradat si a ajuns din nou pe mana autoritatilor din New York. A fost reincarcerat in aceeasi inchisoare din care reusise sa fuga, si pe care (culmea!) o construise chiar el tot din banii publici, iar in 1878 a murit de penumonie.

O mentiune care merita facuta: Samuel Tilden a descoperit, cercetand conturile bancare ale unora dintre membrii "Cercului Tweed" din care se pare ca faceau parte si judecatori, dovezile necesare pentru a-i pune pe cei corupti sub acuzare. Mai mult, in 1874 el a descoperit ca exista si un alt grup de coruptie puternic, format atat din politicieni de la ambele partide, democrat si republican, cat si din contractori ai lucrarilor cu administratia publica, cu totii punand la cale un intreg mecanism de fraudare a statului prin umflarea preturilor.

A reusit sa destrame si acest grup, ceea ce i-a adus la final nominalizarea la presedintia SUA, dar a pierdut alegerile in fata republicanului Rutherford Hayes. Cum? Si asta este o poveste cel putin la fel de interesanta.

Comunicat DNA, in dosarul Mihai Necolaiciuc: "In perioada 2001-octombrie 2003, compania, invocand in fals urgente in aprovizionare, a achizitionat in mod nelegal produse inutile (rulmenti, suruburi, piulite, trandafiri, etc.) la preturi supraevaluate si in cantitati mai mari decat necesarul, de la mai multi furnizori privilegiati, pe care i-a ales cu incalcarea legislatiei in vigoare si prin proceduri neconcurentiale. Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind in acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 RON. Toate aceste produse au fost vandute in luna octombrie 2003 catre trei firme...."

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Mihai Necolaiciuc arestat, #Necolaiciuc achizitii CFR, #Necolaiciuc judecata, #dosare Necolaiciuc , #CFR