Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Paguba la CFR de 1,6 milioane dolari: Trei complici ai lui Necolaiciuc, trimisi in judecata

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 15:23
3042 citiri
Paguba la CFR de 1,6 milioane dolari: Trei complici ai lui Necolaiciuc, trimisi in judecata
Foto: Antena 3

Trei complici ai fostului director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, Mihai Necolaiciuc, au fost deferiti justitiei pentru o paguba produsa la CFR de 1,6 milioane de dolari, ei castigand ilegal o licitatie de instalare a unui sistem de monitorizare a 100 km cale ferata.

Procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Adrian Viorel Gaspar, Dumitru Crestin si Andrei Bogdan Gheorghiu, asociati si administratori la SC ROMTEHNO INVENT SA, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului, in 13 iunie 2001, in urma unei licitatii organizate prin Bursa Romana de Marfuri, intre SC ROMTEHNO INVENT SA (cu obiect de activitate declarat "intermedieri in comertul cu produse diverse") si CN CFR SA a fost incheiat un contract de achizitii pentru instalarea unui sistem de monitorizare a o suta de kilometri de cale ferata.

Acest contract a fost castigat in conditiile in care SC ROMTEHNO INVENT SA nu aveau niciun fel de activitati si nici angajati, iar la licitatie au mai depus oferte alte doua societati comerciale controlate de cei trei inculpati.

La cateva zile de la semnarea contractului si in lunile urmatoare, Gaspar, Crestin si Gheorghiu ar fi intocmit facturi fiscale fara ca firma acestora sa fi efectuat vreo prestatie in baza contractului mentionat si au incasat in mod necuvenit suma totala de 4.862.160 RON (echivalentul a 1.673.145 de dolari calculat la cursul mediu de 29.060 lei/dolar).

Cu aceasta suma, Compania Nationala CFR SA s-a constituit parte civila in procesul penal. In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor imobile si conturi bancare apartinand celor trei inculpati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti.

Acest caz s-a constituit prin disjungere din cauza penala prin care au fost trimisi in judecata inculpatul Mihai Necolaiciuc si alte persoane din conducerea CN CFR SA pentru prejudicierea acestei companii cu suma de peste 18 milioane de euro.

In 1 februarie 2008, fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, Mihai Necolaiciuc in perioada iulie 2000 - octombrie 2003, a fost deferit justitiei pentru comiterea a sapte infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave si a trei infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

Pentru a fi judecat in Romania, Necolaiciuc a fost extradat din Statele Unite, el fiind adus in 20 aprilie 2011. Necolaiciuc a fost eliberat din arest in ianuarie 2012, fiind judecat in stare de libertate, pentru fraudarea companiei cu peste 70 de milioane de euro.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#proces Mihai Necolaiciuc, #Mihai Necolaiciuc judecat DNA, #paguba CFR Necolaiciuc , #CFR