Condamnare in dosarul JAF la CFR: Necolaiciuc, 10 ani de inchisoare (Video)

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 09:09
15056 citiri
Condamnare in dosarul JAF la CFR: Necolaiciuc, 10 ani de inchisoare (Video)
Foto: Arhiva (B1TV)

Fostul director CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat, miercuri, la 10 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, fapta comisa in perioada 2001-2003. Prejudiciul total adus companiei se ridica la peste 57 milioane de euro.

Decizia Judecatoriei Sectorului 1 nu este definitiva, putand fi atacata cu apel, informeaza B1TV.

Conform Mediafax, judecatorul a constatat ca infractiunile din aceasta cauza sunt concurente cu cea pentru care Mihai Necolaiciuc a fost deja condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare, in ianuarie 2014, ramasa definitiva prin decizia penala din octombrie 2014 a Curtii de Apel Bucuresti, si a dispus contopirea pedepselor.

Totodata, au mai fost condamnati la cate opt ani de inchisoare cu executare Mihail Gabriel Misir, fost director al Directiei Comerciale din CFR, si Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice, cei doi fiind acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

Necolaiciuc este acuzat ca a achizitionat ilegal anumite bunuri la preturi supraevaluate. Initial, acuzatiile au fost formulate in trei dosare separate, care apoi au fost reunite.

In primul dosar, Necolaiciuc a fost trimis in judecata la 1 februarie 2008 pentru o frauda de 18 milioane de euro comisa impreuna cu alte noua persoane, alaturi de care ar fi platit din bugetul companiei in mod ilegal bunuri si servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi nefolositoare.

"O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 4.525.570 euro, au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale", se arata in rechitioriul procurorilor.

Necolaiciuc a cumparat, cu banii CFR, vile de vacanta de miliarde de lei vechi

In al doilea dosar, Necolaiciuc a fost trimis in judecata in iunie 2008. Procesul a avut 75 de termene si s-a derulat in jurul unei expertize intocmite de experti judiciari. In acest dosar, fostul director CFR a fost acuzat ca a utilizat subventii in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, prejudiciind compania cu 35,5 milioane de euro.

"In plus, in aceeasi perioada, inculpatul Necolaiciuc Mihai a schimbat destinatia sumei de 4.123.829,3 de lei (reprezentand subventii primite de la bugetul de stat pentru reparatii capitale la infrastructura feroviara), utilizand-o in alte scopuri decat cel pentru care a fost acordata. Astfel, suma a fost folosita pentru diverse achizitii de bunuri si servicii (paza, delegatii in strainatate, dictionare, butasi de trandafiri, reparatii la case de odihna) sau plata salariilor", spun procurorii.

Conform sursei citate, CFR a cumparat in acea perioada trandafiri in valoare de 50.000 lei, la preturi supraevaluate.

"De asemenea, in perioada 2002 - 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din functiune si a valorificat prin vanzare 23.000 de vagoane si 1.059 locomotive necasate si neevaluate, care au fost vandute catre diverse firme la pret de fier vechi. In acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei", potrivit DNA.

Nicolae Popa si Mihai Necolaiciuc, adusi cu aceeasi pereche de catuse in instanta

Al treilea dosar, Necolaiciuc a fost trimis in judecata in februarie 2009, sub acuzatia ca a prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro.

Conform DNA, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre firma General Comelectrica. Aceste comenzi au fost semnate prin incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei, sustin procurorii.

Incredibila si fascinanta poveste a lui "Mihai Necolaiciuc" al Americii

Dat in urmarire generala in octombrie 2006, Mihai Necolaiciuc a fost extradat din SUA in aprilie 2011.

Necolaiciuc a fost adus in tara de Interpol

Decretul privind predarea fostului director CFR a fost semnat de catre secretarul de stat american Hillary Clinton, dupa ce procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a efectuat o vizita oficiala in Statele Unite.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Necolaiciuc condamnat inchisoare , #inchisoare
Comentarii