PDL - definitia unui exil anuntat: rutina, rugina, ruina (Opinii)

Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 13:40
15077 citiri
PDL - definitia unui exil anuntat: rutina, rugina, ruina (Opinii)
Foto: AP

Dupa acest mat dat de Opozitie, al doilea prin motiune de cenzura din istoria postdecembrista, Traian Basescu s-a vazut pus intr-o postura ce-i displace total. Aceea de a nu mai fi la pupitrul unor comenzi in care orice replica inseamna ofensa.

O pozitie de claustrofobie politica, un traseu de senal navigabil impus este pentru presedintele romanilor un adevarat supliciu.

Acum, prin ceea ce s-a intamplat vineri in Parlament, este obligat sa ia nota de noua majoritate de pe firmament. Pentru fosta distributie a Puterii, cu intreaga-i pleiada de poticneli socotite de ea ca firesti, lucrurile cu adevarat rele nu erau evidente fiindca ii mergea bine. Nu se putea vedea cine inoata dezbracat pana la venirea refluxului. Si acesta a sosit.

Demersul procedural desfasurat democratic in Legislativ a prins pe contre-pied careul PDL-UNPR-UDMR-minoritati, unul aparent indemolabil. Am spus aparent, deoarece componentele enumerate, poate mai putin cea cu fieful in Modrogan, erau volatile.

Trupetii generalului maxim Oprea poposisera in cazarma dupa multiple defectari din alte garnizoane. Despre modalitatea de acces la festinul Puterii, nici ca e cazul a mai aminti. Venetici minusculi deghizati in acvile albe, triunghiulare, cu pliscul spre stanga, a progres.

Santaj ori ba?

Formatiunea tandemului Hunor-Bela a jucat intotdeauna cu cartile pe masa, exceptand atuul din maneca lasat discret la vederea partenerilor, asa, ca un vesnic si santajabil memento.

Fiindca veni vorba de santajabil. Adjectivul inclus in titulatura motiunii care a naruit fostul Executiv a fost respins de catre la randu-i ex-liderul sau. Mihai Razvan Ungureanu a incercat sa desfiinteze anatema in discursul din Parlament, afirmand ca santajul implica escamotarea adevarului si teama ce deriva de aici.

Ei bine da, conglomeratul Puterii a dosit in nenumarate randuri realitatea. De multe ori brutal, cu tupeu. Bunaoara, "istorica" isprava a Robertei Anastase de a numara din 2 in 5 este demna de o trista Carte a Recordurilor la capitolul iluzionism desantat.

In cele din urma, minoritatile. Cabinetul Boc le-a cerut unire in cuget si simtiri oranj locatarilor unui imaginar Turn Babel. Ideea a functionat cata vreme le-a fost alimentat apetitul de parti-pris. Cand insa evidenta prefigura intrarea intr-un post de austeritate fara capat, limbile au inceput sa interfereze.

Astfel, turcii, italienii, grecii, armenii au devenit brusc afoni si incapabili sa mai intoneze imnul acela cu omul bun si cureaua lata.

Noua carare a vechiului regim

Ce urmeaza? Deocamdata, PDL isi linge ranile. Apoi va purcede la o reorganizare in regim de deruta. De urmarit daca fisurile dintre factiuni se vor adanci. Cine in a carui carca va arunca samarul doldora de culpe si garnisit cu "gratulari" spinoase?

Sunt convins ca sudalme adresate reciproc abunda in orice ungher de tara catre care ti-ai face palnie la ureche.

Indata ce-si va depune pe biroul sefului de post national insigna si arma cu cartuse oarbe, Emil Boc va cobori si de pe a doua treapta a piedestalului, cea de presedinte al PDL. Ii ramane "parterul" carierei, Primaria Clujului.

Variante de inlocuire: Mihai Razvan Ungureanu, unul din duetul Videanu-Berceanu sau Vasile Blaga.

O alta varianta off record este aceea conform careia ultimul, "buldogul" senator creditat cu 10% in sondaje ad-hoc de popularitate, sa bata palma cu o formatiune de 15 procente initiata de MRU. Poate ca asta sa fie traducerea precizarii fostului premier: "Inca nu mi-am spus ultimul cuvant in politica." Insumand, ar putea aparea un decent partid de centru dreapta.

Totusi, reciproca este capabila a infirma enuntul, intrucat Razvan Ungureanu nu se bucura de aprecieri favorabile in aripa Blaga, fiind considerat o grefa din laboratorul Basescu. Nicidecum un personaj care a trudit semnand vechi state de serviciu cu antet PD.

Teme multe si dificile

Personal, cred ca noul Cabinet propus de premierul Victor Ponta va trece de Parlament, avand o sustinere suficienta, deoarece alte variante sunt putin probabile, iar timpul ramas este scurt.

Ca la orice start din lumea asta, Guvernul Ponta va dispune de un suport popular considerabil. Chiar daca sunt premature comparatiile, exista inerentele sperante.

Important e sa se evite o erodare galopanta. Iar problemele se inghesuie spre rezolvare. Pensiile, scaderea CAS, reintregirea salariilor bugetare, legea invatamantului, IMM-urile, TVA-ul agricol, accesarea sporita a banilor europeni, investitiile si cate alte aspecte or mai fi. Agenda grea, cu teste cotidiene, la foc automat.

Campeanu, Corlatean, Marga, Banicioiu, Sarbu, Nica sunt figurile ce se prefigureaza a cauta solutii. Numai la prima vedere reintregirea lefurilor din sectorul public inseamna aproximativ 650 milioane de euro, restituirea banilor subtilizati pensionarilor cam 250 de milioane si acoperirea deficitului creat la Casa de Sanatate, alte 100. Dintr-un condei un milliard de euro.

Toate in acest 2012, asa cum s-a promis ca masuri imediate enuntate in intentia USL. Premierul desemnat Ponta nu are cum sa retracteze. De unde acesti bani, ramane de vazut. Romania nu si-a incheiat conturile cu FMI, Comisia Europena si Banca Mondiala, institutii ramase momentan fara obiectul muncii.

Dezideratul ce se impune cu celeritate este insa cel al inchegarii unei majoritati parlamentare. Un important nod gordian. Totul depinde de flexibilitatea discutiilor, inventivitate si respingerea oricarui nucleu de iarmaroc provincial.

Revenind la filmul unui fiasco al Puterii, putin previzibil la inceput si produs intempestiv, este o nota de plata inevitabila. Principalul fost partid de guvernamant si servantii sai achita un decont ajuns la scadenta. I-au pierdut aroganta, cinismul, suficienta, dispretul, smecheriile de gang fetid. Insusiri crescute cu drojdie mucegaita. Sub credinta unei grandomanii vecine cu patologicul.

Au scapat caii, au dat uitarii proverbialul deget mare opozabil, menit sa impiedice introducerea intregului brat in vasul cu miere. Nici macar in al 12-lea ceas, Puterea n-a catadicsit sa dreaga busuiocul ofilit prin prezenta la discutiile privitoare la pensii.

Insumate, gafele in lant i-au oferit astfel un nesperat pole-position pana mai ieri "copilotului" Ponta, cel care a castigat cursa tocmai pe benzina si manevrele gresite ale adversarului.

Metamorfoza PDL sta sub forma unui triplu "R": rutina, rugina, ruina. Coordonate definitorii ale unui exil, pe care n- a stiut sa-l evite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Guvernul Ungureanu cazut Parlament, #Ponta premier Guvern USL, #Boc demisie presedinte PDL , #demis