Mihai Razvan Ungureanu nu exclude... (Opinii)

Duminica, 12 Mai 2013, ora 09:09
6264 citiri
Mihai Razvan Ungureanu nu exclude... (Opinii)

Multa lume se intreaba de ce nu reuseste MRU sa-si impuna propria formatiune, FC, propria alianta, DA, sa-si lanseze ideile, proiectele, poate si programele, dar raspunsul e unul singur: incearca mereu sa creeze evenimente de presa din care nu pot rezulta decat non-stiri, nu stie cum si unde sa-si comunice intentiile, dorintele, planurile in jurul carora sa poata aduna aderenti de perspectiva si demni de respect, de aceea nu devine credibil.

Iata un exemplu de nonstire rezultata in urma unei declaratii care, de fapt, nu spune nimic: "MRU a declarat vineri... ca nu exclude asocierea cu PDL. Va fi un dialog intre mine si domnul Blaga. Eu sunt curios cum gandesc si ei, ce planuri are PDL. Daca aceasta discutie capata accente atat de serioase, eu nu exclud o colaborare cu PDL. Ei nu sunt dusmanii mei, eu sunt deschis sa vorbesc cu orice partid din zona Partidului Popular European. Voi avea o discutie si cu UDMR si cu PDL, dar si cu cele trei ONG-uri politice. Eu imi mentin opinia de a avea o dreapta coagulata".

Simple declaratii de intentie

Se observa din capul locului ca neexcluderea asocierii nu inseamna absolut nimic, fiind o simpla declaratie de prezenta in spatiul public, la fel cum ideea dialogului e o non-idee: nu se poate sti daca va avea loc si nici ce rezultate se vor obtine.

In acelasi ton, se inscrie si neexcluderea colaborarii cu nu stiu cine de moment ce nimeni nu i-a cerut sa intre in vreo combinatie generatoare de efecte politice.

Cat despre dorintele sale de a gasi un bazin electoral propriu si o identitate politica pentru sine, se poate spune ca nu a avut in ultimul an iesire publica sa nu le afirme, numai ca de la dorinta la indeplinire drumul e lung, iar reusita, cu totul incerta.

In plus, discutii intre FC, alianta DA - reprezentate de el insusi, si alte formatiuni au tot avut loc, dar cand iei legatura cu doritori din aceeasi categorie lipsita de perspectiva, e foarte clar ca lucrurile nu se pot misca din loc.

Obsesia coagularii dreptei

Partea incurcata a initiativelor sale insa o constituie ideea de a "avea o dreapta coagulata", idee-sablon pe care o enunta de dimineata pana seara o multime de alti lideri din aceeasi categorie, adica plini de vointa, dar lipsiti complet de mijloace si de putinta.

Motivul? Nu vor sa recunoasca si pace ca dreapta deja este coagulata in jurul PNL, iar segmentul electoral de care dispune nu este unul oarecare, mai bine de 40% din USL si in jur de 25-30% dintre alegatori.

Cine-si inchipuie in conditiile de mai sus ca ar putea rupe o parte a acestui bazin electoral spre a incropi o alta forta politica de dreapta fara participarea sau scoaterea din jocul politic a PNL deocamdata nu are nicio sansa.

Singura formatiune care ar putea sa beneficieze de oarece viitor este PDL, fostul partid de guvernamant, dar incercarea de a uni intreg spectrul politic de dreapta in jurul sau a esuat lamentabil in anul electoral 2012. De ce ar reusi acum? S-au schimbat elemente esentiale in bazinele noastre electorale de atunci incoace?

Nici vorba. Dupa un an de guvernare, atat USL, cat si liberalii isi pastreaza intacte sansele. Este si motivul pentru care Vasile Blaga a afirmat ca "PDL va face alianta cu formatiuni politice care impartasesc valori de dreapta la momentul oportun", asta numai daca va fi cazul.

De sus in jos ori de jos in sus?

Dar greseala capitala a lui MRU este ca incearca sa iasa din conul actual de umbra mediatica prin fraze stereotipice, aproape goale de continut, aruncate prin studiouri TV in speranta ca vor atrage atentia asupra sa si ii vor creste partidul si alianta.

Posibilitatea candidaturii la viitoarele prezidentiale neputand fi scoasa din calcul. Or, lucrul acesta nu se poate intampla: incercarea partidelor de a se lansa de sus in jos, doar prin efortul unor lideri, fie si charismatici, arareori da rezultate.

MRU si comilitonii sai simandicosi ar trebui sa stie ca nu rezulta o formatiune politica viabila decat in urma crearii unui mainstream, a unei miscari de mase, iar activitatea politicienilor doritori de cariera trebuie sa inceapa de jos, din sate si orase.

Acolo se castiga voturile, nu la televizor. Ii vedeti dvs trecand din casa in casa pe ulitele prafoase ale comunelor si prin blocurile ingramadite si sarace din cartierele marilor aglomerari urbane?

Nu o fac nici ceilalti, motiv pentru care credibilitatea politicienilor, a Legislativului, a Executivului are in continuare de suferit.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Mihai Razvan Ungureanu Forta Civica, #MRU candidat prezidentiale, #MRU alianta PDL , #Forta Civica