MRU, despre MCV, dictatura USL si relatia cu Basescu - Interviu

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 18:29
8992 citiri
MRU, despre MCV, dictatura USL si relatia cu Basescu - Interviu

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu critica dur USL, intr-un interviu acordat Ziare.com, pentru raportul pe justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, referindu-se mai ales la membrii sai cu probleme in justitie sau de incompatibilitate, si spune ca Romania nu mai are nici macar o perspectiva la aderarea la Schengen din aceasta cauza.

"Integritatea si credibilitatea membrilor Guvernului si parlamentarilor este serios pusa la indoiala, iar mentionarea explicita a celor trei ministri cu probleme penale - Dragnea, Sova si Fenechiu - este o pata rusinoasa adusa imaginii Romaniei", a declarat Ungureanu.

El a facut referire si la faptul ca in raport sunt criticate trusturile afiliate USL, care au dus campanii de linsaj mediatic asupra unor reprezentanti ai CSM, ICCJ, DNA sau ANI, considerand ca trebuie gasita o solutie la aceasta problema.

Presedintele Fortei Civice crede ca USL foloseste majoritatea parlamentara ca pe o "dictatura a majoritatii" si se arata ingrijorat de faptul ca Romania s-ar putea decupla de Europa, dar si de faptul ca satisfacerea clientelei USL trece pe primul loc, inaintea interesului national.

Ungureanu a evitat sa dea un raspuns direct la intrebarea daca va candida la presedintie in 2014, spunand ca proiectul sau este Romania, nu Presedintia. Intrebat despre o comparatie cu presedintele PNL, Crin Antonescu, MRU a declarat: "in orice functie administrativa sau didactica am avut, am muncit pentru ceea ce cred ca inseamna viitorul european, democratic al tarii mele, in timp ce Crin Antonescu, din orice pozitie isi asuma, nu face decat sa ne indrepte spre un trecut pe care putini il regreta. Domnul Antonescu reprezinta trecutul, si nu viitorul."

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Mihai Razvan Ungureanu:

Cum comentati raportul pe justitie?

Dupa cum ne-am asteptat, nu am primit nici de data aceasta vesti bune de la Comisia Europeana. Intelegem tonul sever, ingrijorator al raportului CE. Romania are nevoie de doua rapoarte pozitive consecutive, pentru ca ridicarea acestui mecanism sa poata sa aiba loc si astfel sa fie eliminata legatura sa informala cu aderarea tarii noastre la Schengen.

Noi l-am avut pe primul in aceasta vara, insa ne-am ratat sansa celui de-al doilea. Din situatia in care eram in aceasta vara, cand se discuta serios despre problema posibilitatii eliminarii acestui mecanism si puteam intrevede aderarea la Schengen, am ajuns sa ni se spuna 'este imposibil acum sa prevedem o data exacta cand se va reconsidera aderarea Romaniei'.

Ratam in continuare momente importante pentru evolutia Romaniei intr-o directie pozitiva, pentru a ne depasi statutul special pe care il avem intre tarile membre UE. Am primit un mesaj politic greu si din nou avem de-a face cu atentionari care nu ne fac deloc cinste si care ne intorc pana la situatia anului 2000, moment in care se discuta despre aceeasi problema a consolidarii statului de drept.

Pentru prima data avem mentionata in raportul MCV situatia independentei mijloacelor de informare in masa. Cu totii stim despre ce parte a presei este vorba. Mentionez domnului prim ministru Ponta si celor din USL care au adus acuzatii grave CE ca partea din raport care se refera la atacurile unor trusturi de presa la adresa unor membri ai CSM, ANI, DNA sau ICCJ constituie o ingradire a libertatii presei, ca nimeni din UE si nici partenerii europeni nu conspira la nivel inalt sa ingradeasca in niciun fel libertatea de exprimare! E ridicola aceasta abordare.

Amintim ca si OSCE si Comisia de la Venetia au evaluat in termeni chiar mai duri campaniile duse de anumite trusturi de presa.

Libertatea presei nu exclude obiectivitatea si responsabilitatea acesteia pentru campaniile pe care le duce. Din nou va spun ca, alaturi de experti, Forta Civica doreste aducerea in discutie a acestui subiect care sa contribuie la recredibilizarea mijloacelor de informare in masa.

Integritatea si credibilitatea membrilor Guvernului si parlamentarilor este serios pusa la indoiala, iar mentionarea explicita a celor trei ministri cu probleme penale - Dragnea, Sova si Fenechiu - este o pata rusinoasa adusa imaginii Romaniei. Legat si de acest subiect, voi cauta sustinere parlamentara pentru a ataca la Curtea Constitutionala unele prevederi ale acestui statut.

Mai mult, reamintesc ca in scopul recredibilizarii parlamentarilor romani, am sustinut modificarea la Statut ca si conflictul de interese sa fie tratat precum o stare de incompatibilitate si sa existe si in acest caz posibilitatea incetarii mandatului unui parlamentar. Trebuie sa salvam ce mai ramane de salvat si sa facem tot posibilul sa reconstruim imaginea patata a Romaniei.

Per total, de ce va temeti cel mai mult din partea guvernarii USL?

Inainte de orice, nu poate fi vorba de teama. Putem vorbi despre ingrijorare, despre atentie sporita si despre sanctionarea imediata a oricarui derapaj al actualei guvernari. Vom face opozitie ca reprezentanti ai dreptei reale, iar in masura in care legea ne-o permite, ne vom opune schimbarilor profund nefavorabile pentru parcursul european al Romaniei.

Cea mai mare ingrijorare este legata de "decuplarea" Romaniei de la Europa si de la valorile occidentale. Vreau sa fie foarte limpede: acest lucru ma preocupa in mod special, pentru ca el se va reflecta in mod imediat si negativ in vietile noastre ale tuturor.

Un alt curs de actiune al USL este si el foarte evident: interesele politice prevaleaza in fata interesului national, iar satisfacerea clientelei politice USL trece pe primul loc, inainte de orice problema, oricat de serioasa si oricat de generalizata, a cetatenilor Romaniei.

Atacul constant asupra independentei si reformei Justitiei demonstreaza interesul principal al USL pentru ajustarea legii, astfel incat sa acomodeze aceste interese de partid in detrimentul consolidarii democratiei si al interesului public. Mai mult, ma preocupa amatorismul si inconsecventa cu care Guvernul trateaza - inclusiv prin bugetul pe 2013 si noile sale masuri fiscale - subiecte extrem de importante cum ar fi relansarea economica si cresterea numarului de locuri de munca nu anunta.

Ati criticat dur proiectul de buget al Guvernului USL pe 2013. Imi puteti spune 3 propuneri ale dvs. si ale Fortei Civice care, daca ar fi implementate in acest buget sau in altul, ar aduce schimbari radicale?

Bugetul nostru ar fi un buget de dreapta realist. Am incepe de la o evaluare pertinenta a cresterii economice, nu de la una convenabila si optimista, asa cum a procedat Guvernul Ponta in cazul bugetului pentru 2013. De asemenea, bugetul Fortei Civice ar fi unul care sa stimuleze cresterea economica si sa creasca numarul de locuri de munca.

Pentru asta, am mari semnificativ alocarile pentru investitii si am revizui sistemul de contributii la asigurarile sociale, implicit scazand ponderea acestora. Asa cum am cerut si pe durata mandatului meu ca prim ministru, am impune transparenta totala in cheltuirea banului public, de la toate institutiile statului, urmarind astfel reducerea si eficientizarea cheltuielilor cu bunuri si servicii.

E dreapta "la pamant" in momentul asta, date fiind situatia din Parlament, sondajele si disputele permanente?

Pozitia USL, aceea de majoritate absoluta in Parlament, este inteleasa de reprezentantii acestei aliante drept o "dictatura a majoritatii", facand astfel imposibila conturarea unor cai de dialog eficiente intre toate formatiunile prezente in Parlament. Rotatia partidelor la guvernare este un proces firesc, democratic. Insa USL trebuie sa inteleaga ca nu este detinator al adevarului absolut in compunerea solutiilor de dezvoltare a tarii.

Pe de alta parte, problema reala a dreptei in acest moment este coagularea ei, capacitatea de a trece de interesele partinice, de a-si reaminti protocolul semnat in vara lui 2012 si a se regasi in jurul principiilor care stau la baza acelui protocol. Avem datoria de a gasi limbajul comun prin care putem sa ajungem la electoratul nostru, pentru a-i recastiga increderea si a-i reda speranta.

Poate ca, pentru o perioada, ar trebui sa facem abstractie de sondaje si sa ne concentram pe proiectul pe care putem sa il ducem impreuna in fata electoratului. Nu trebuie sa permitem ca USL sa profite de capitalul temporar de incredere pe care i l-a acordat o parte a societatii, ci trebuie sa sustinem in mod consecvent alternative la programul socialist pe care USL il pune in aplicare la aceasta ora.

Cu subiect si predicat, veti candida la prezidentiale in 2014,

indiferent de candidatul cu care va veni PDL?

In primul rand, este important sa intelegeti ca persectiva mea asupra unei cursei pentru prezindentiale inseamna in primul rand o competitie intre proiecte. Oricine ar fi candidatii, cred ca romanii merita sa asiste la o dezbatere intre viziuni despre dezvoltarea tarii noastre si nu la un concurs de frumusete.

In ceea ce ma priveste, ma voi pronunta asupra acestei candidaturi in momentul in care, conform statutului intern al Fortei Civice, colegii mei ar alege sa ma nominalizeze pentru a formula un astfel de proiect.

Care e proiectul ori calitatea cu care ar trebui sa-l asociem pe Mihai Razvan Ungureanu, ce are in plus fata de Crin Antonescu, de ce l-as vota vreodata?

O voi spune limpede: proiectul meu nu este Presedintia, ci Romania. Vorbesc aici despre Romania anului 2020, pe care vreau sa o stiu europeana, prospera si democratica. Despre Romania copiilor nostri, pe care imi doresc sa ii avem alaturi in aceasta constructie, nu sa ii vedem acasa de 2 ori pe an, la sarbatorile mari ori sa facem conversatie cu ei pe Internet, de la distanta!

In afara de asta, urmarind parcursul recent al domnului Antonescu, cred ca aceasta comparatie nu este una onoranta pentru mine. Dar va voi raspunde scurt, tot in termeni comparativi: in orice functie administrativa sau didactica am avut, am muncit pentru ceea ce cred ca inseamna viitorul european, democratic al tarii mele, in timp ce Crin Antonescu, din orice pozitie isi asuma, nu face decat sa ne indrepte spre un trecut pe cre putini il regreta. Domnul Antonescu reprezinta trecutul, si nu viitorul.

Multi se asteptau sa fiti "locomotiva" ARD la parlamentare - de ce nu s-a intamplat asta? N-au permis conditiile sau v-a lovit foarte puternic scandalul cheltuielilor de protocol?

Alianta Romania Dreapta a fost o alianta electorala a mai multe partide. Nu a existat o singura "locomotiva" - am auzit voci, venite chiar din randul simpatizantilor dreptei, care au acuzat faptul ca au fost prea multe astfel de "locomotive". In orice caz, ar fi greu de crezut ca PDL, un partid cu trecut consistent pe scena politica romaneasca, si-ar fi sprijinit intrega campanie electorala pe astfel de considerente, pe imaginea unei singure persoane.

Ceea ce s-a intamplat este, de fapt, ca am luptat cu totii, umar la umar, si ne-am asumat impreuna aceasta batalie, cu toate consecintele ei.

Folosind metafora propusa, as putea duce imaginea mai departe si v-as putea spune ca, in timp ce noi - asa-zisele "locomotive" ARD - ne croiam drum cu onestitate si seriozitate in aceasta campanie, trenul nostru a fost pus in impas de atitudinea celor de la USL, care nu s-au dat inapoi de la niciun mijloc pentru a demonta, sistematic si fara nicio remuscare, cursul unui proces electoral cu adevarat democratic.

Cat despre asa-zisul scandal al chetuielilor de protocol, el nu este decat o fabricatie de presa, asa incat nu ma putea lovi decat superficial. Cei care ma cunosc si cei care imi impartasesc valorile nu au cum sa se lase influentati de o astfel de maltratare grosolana a adevarului.

Insa, la momentul potrivit, Justitia imi va da dreptate, iar cei aflati in spatele acestei manipulari vor suporta consecintele, in conformitate cu legea.

Posturile de televiziune ale "mogulilor" USL Voiculescu si Ghita, adica Antena 3 si Romania TV, dar si alte parti ale mass-media au dus campanii foarte dure impotriva dvs. Se poate castiga atunci cand ai o alianta mediatica si politica impotriva ta?

Ca istoric, va pot spune ca marile izbanzi se pot castiga mai ales in conditii potrivnice - atunci se face dovada adevaratei determinari. Este, insa, un tip de experienta din care trebuie sa invatam cu totii. Pentru ca pe noi toti trebuie sa ne ingrijoreze modul in care aceste "masinarii" media s-au comportat in campanie si continua sa se comporte si in afara ei.

Si mai pot sa va spun ceva: o batalie electorala se poate castiga atunci cand faci campanie din om in om, cu foarte multa munca, energie si efort. Cand oamenii te vad, te cunosc si inteleg ce fel de persoana esti, este greu sa se mai lase amagiti de stiri prefabricate.

Unii v-au acuzat ca "v-ati departat" de Traian Basescu. Ati fost vreodata apropiat de Traian Basescu, ati fost vreodata "omul sau de incredere"?

Traian Basescu este un om politic pe care il respect. Indiferent de functia administrativa pe care am avut-o, pot spune ca am colaborat foarte bine cu domnul presedinte Basescu. Cred ca noi toti ar trebui sa-i respectam determinarea de care a dat dovada in privinta sporirii independentei Justitiei, a pastrarii valorilor statului de drept si atasamentului nostru, ca tara, fata de Uniunea Europeana si partenerii cei mai importanti.

Oricine ar fi succesorul sau, acesta va avea obligatia sa continue aceste proiecte vitale pentru parcursul pro-european al Romaniei.

Dupa cum am mai spus-o si in alte randuri, cred, insa, ca in politica romaneasca este prea mult vorba despre oameni, despre concursuri de popularitate si de imagine intre acestia, si prea putin despre proiectele oamenilor politici.

In afara de profilul moral si profesional al politicienilor, care trebuie sa fie intr-adevar exemplare, cred ca a venit vremea sa discutam mai mult despre propunerile pe care politicienii le aduc in fata alegatorilor si mai putin despre relatiile lor interpersonale.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Ungureanu raport MCV, #MRU independenta presei , #Forta Civica