Acelasi Basescu, aceiasi politicieni, aceeasi Romanie - captivi in inutil (Opinii)

Joi, 09 Februarie 2012, ora 23:58
3220 citiri
Acelasi Basescu, aceiasi politicieni, aceeasi Romanie - captivi in inutil (Opinii)
Foto: presidency.ro

Dupa demisia lui Emil Boc, ne-am fi asteptat ca Traian Basescu sa redea, in sfarsit, semnificatia corecta cuvantului "dialog". Asta au cerut si protestatarii din Piata, asta cere, de ceva vreme, si o mare parte a ONG-urilor afiliate societatii civile.

Traian Basescu, insa, se ghideaza dupa acelasi stil autist, considerandu-se mai presus de partide, mai presus de Constitutie si deasupra tuturor ciumpalacilor.

Emil Boc a plecat in uralele colegilor si nu m-ar mira ca, in scurta vreme, Romania sa gaseasca ceva fonduri europene pentru a-i ridica un bust demisionarului premier, in fata Palatului Victoria.

Am aflat, dupa ce Emil Boc ne-a lasat de izbeliste in fata crizei, ca domnia sa a fost unul dintre cei mai buni ministri ai Romaniei postdecembriste, un om de sacrificiu, care lasa tara intr-un adevarat camp de flori, iar romanii nu au decat sa iasa la cules de roade.

Si Elena Udrea ne-a spus ca romanii, practic, dorm pe petale de trandafir, care inca nu miros, dar, odata cu venirea primaverii, se vor imbata de atatea miresme.

Peste 6,6 milioane de romani sufera de lipsuri materiale severe, cea mai mare cifra din UE, dintr-un total de aproape 9 milioane de persoane care traiesc in saracie sau risca sa ajunga in aceasta situatie, reiese din datele prezentate, miercuri, de Eurostat.

Din pacate pentru Boc si al sau cabinet demisionar, Europa ne da iar cu cifre-n teasta si ne trezeste la realitate. Stiu, ni se va spune sa mai avem "putintica" rabdare, ca uite-acus vine ea si prosperitatea pe strada noastra. Parca am mai auzit discursul asta si n-as mai vrea sa-l aud a mia oara.

In concluzie, Emil Boc a plecat de bun ce era. Atat de bine a guvernat Romania, atat de bine arata economia tarii, incat Emil Boc a fost nevoit sa plece. Se invoca insistent ca Boc lasa tara pe crestere economica, ca deficitul bugetar este in limitele convenite cu FMI.

N-avem timp sa expunem analize economice stufoase, dar trebuie sa constatam doua lucruri. In primul rand, deficitul bugetar nu este real, atat timp cat la calcularea lui nu se au in vedere arieratele statului si datoria catre bugetarii si pensionarii care au decizii judecatoresti definitive in buzunar, asteptand platile de la stat.

In ceea ce priveste cresterea economica, e imposibil sa nu cresti cu un procent-doua, cand in doi ani ai scazut cu peste 10 la suta. Cat sa te mai duci in jos? Ne laudam ca avem cea mai mare crestere din UE, dar omitem sa spunem ca obiectivul nostru, odata cu aderarea la spatiul european, a fost sa ajungem din urma statele membre in ceea ce priveste nivelul de trai.

Avem crestere economica, dar cati ani ne-ar mai trebui sa atingem nivelul salariului minim din Luxemburg, de exemplu, care depaseste 1.000 de euro? Sa nu uitam ca si aceasta crestere economica infima a fost posibila cu ajutorul anului agricol exceptional, aici Guvernul trebuind sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru ploaia cazuta.

E greu de crezut ca numele lui Ungureanu a fost propus de PDL, tinand cont de repeziciunea cu care s-au desfasurat evenimentele dupa demisia Cabinetului Boc. Dimineata, Emil Boc depunea mandatul Guvernului, iar seara aveam deja numele premierului desemnat.

Constitutia graieste clar ca "presedintele desemneaza premierul, in urma consultarilor cu partidele politice". O simpla procesiune pe la Cotroceni a lui Ponta, Boc, Antonescu sau Kelemen nu se poate numi "consultare". Consultarile ar trebui sa tina cont de programe, planuri puse pe masa lui Basescu de catre partide.

Intr-o singura zi, cred ca era imposil de atins un asemenea deziderat. Pur si simplu, Basescu a avut un nume, l-a bagat la inaintare si... la treaba!

Am auzit vorbindu-se, in toate partidele din coalitie, despre nevoia de stabilitate politica. Ma indoiesc ca liderii din coalitie stiu despre ce vorbesc, atunci cand aduc aminte de stabilitate. Pai ce stabilitate poate fi aceasta, cand un guvern este sustinut in Parlament de o mana de formatiuni fara potential electoral, fara forta si, pe desupra, de stransura?

Un partid de traseisti, UNPR, care, conform sondajelor de opinie, nu are niciun viitor. Poate fi aceasta numita stabilitate?

Sa-si aduca aminte Traian Basescu de esecul numit "regionalizare". Acest proiect nu a putut fi dus la capat din cauza oponentei UDMR. Se voia impartirea Romaniei pe regiuni administrative, dar UDMR s-a opus.

Drept efect, aceasta reforma, despre care Basescu spunea ca este esentiala, nu s-a mai putut face. Si-atunci unde e stabilitatea? A avea un guvern, sustinut de tot felul de oportunisti care stau acolo doar pentru diferite avantaje, nu inseamna a avea stabilitate politica.

Stabilitate e atunci cand la putere se afla o formatiune puternica sau o coalitie solida, care si-a castigat dreptul de a guverna in urma votului electoral, precum in Turcia lui Erdogan sau Ungaria lui Orban. Cu partide formate peste noapte si cu formatiuni care s-au lipit mereu de guvernare, indiferent de culoarea si ideologia politica a partenerilor, nu vom ajunge in vecii vecilor sa reformam statul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#demisie Guvern Boc, #Razvan ungureanu guvern, #Basescu Romania guvern, #Opozitie Guvern Ungureanu , #guvern