Cine saboteaza misiunea lui MRU (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 18:24
5691 citiri
Cine saboteaza misiunea lui MRU (Opinii)
Foto: presidency.ro

Sesizati paradoxul situatiei? E aproape un lose-lose, indiferent de castigator. Sa ne explicam.

Ce sa alegi intre cele doua rele - ori Mihai Razvan Ungureanu se credibilizeaza, aduna procente si ce altceva o mai vrea el si oamenii care il sprijina, dar asta nu se intampla decat pe baza si direct proportional cu decaderea PDL; ori principalul partid de guvernare se salveaza de la dezastru, dar asta nu are cum sa se petreaca fara a-i busi cateva "usi in nas" premierului.

Amandoi nu pot castiga. Ori se ridica MRU si se prabuseste PDL, ori viceversa. De ce si cum s-a ajuns aici? Greu de spus. Ceva nu a functionat, cineva a scapat de sub control si nu mai poate fi strunit. Indiferent de jocurile de culise, imaginate sau chiar pregatite de conspirationisti, pana una alta, cel putin de dragul aparentelor unui stat de drept, Mihai Razvan Ungureanu a fost desemnat de presedinte si a fost intronat si e mentinut de PDL.

Ar fi trebuit, plecand de la aceste premise simple, ca toti trei sa castige, ori fiecare sa piarda laolalta.

Povestea cu tradatul se repeta arhetipal insa la romani. Privind speta detasat si de la distanta, aproape ca iti sparge ochii intuitia. Cineva a tradat sau joaca doar la cacealma. Doar asa se explica baletul artistic dintre MRU si PDL, dintre premier si Opozitie, dintre Mihai Razvan Ungureanu si restul partidelor de pe scena politica.

O singura relatie este serioasa in toate aceste ecuatii: MRU - Traian Basescu. Aici nu e vorba nici de dans, nici de fenta. Aici nu se saboteaza nimeni si nicio parte nu are de pierdut. E aproape o relatie perfecta de construire a unui proiect de viitor.

Un lucru de altfel anuntat de ambii protagonisti. Atat MRU, cat si presedintele au recunoscut ca mandatul de premier pentru fostul sef al SIE nu e deloc limitat pana in algerile din toamna. E un mandat de viitor. Convenabil. Mai putin de inteles insa cum va fi pus in practica, din moment ce MRU, pana una alta, pune si el umarul la daramarea si destabilizarea PDL. Ori, indiferent cum ar fi, cvasi-disparitia democrat liberalilor arunca in ceata si proiectul de viitor al lui MRU.

Cand, pe surse, a aparut informatia ca premierul a trantit "usa in nas" flamanzilor din PDL, care cereau bani pentru baronii locali ce incepeau sa dea semne de tradare, cota de piata a lui MRU a crescut vertiginos. Lumea vedea in el un mare caracter si hotarat om politic, gata sa starpeasca politica de rit vechi.

Acum, cand pana la urma Guvernul Ungureanu a cedat si a dat drumul milioanelor de euro catre primariile Puterii, pierd amandoi. Si Mihai Razvan Ungureanu pentru ca a luat o "usa in nas", si PDL pentru ca nu s-a lasat pana nu si-a umflat baronii cu "arierate" din teritoriu, consolidand astfel fidelitatea ideologica si combatand tradarea.

Aici e o pierdere pe toate liniile, un lose-lose detasat unde toti actorii isi dau un cap de teama sa nu piarda si mai mult. Cum inca din PDL continua sa tot plece primari si consilii locale intregi, cum fuga sobolanilor nu putea fi stopata decat cu o infuzie solida de capital, MRU reinvesteste o mica parte din privatizarile de succes din perioada febrei economice a investitorilor straini in plina epoca de recesiune economica.

Asadar, cine saboteaza? Poate planurile unuia dintre ei sunt altele decat cele convenite la inceput. Poate altcineva triseaza si joaca mereu la deruta aliatului.

Sau, la mijloc, e vorba doar disperare si neputinta, furie si nestiinta. Acel mixt de sentimente care se instaleaza atunci cand simti ca jocul ti-a scapat din mana, partida e aproape pierduta si orice faci, in final, tot o prostie iese. Altfel, daca cel putin unul ar juca onest, dupa principii si numai in interesul national, am avea cel putin un castigator. Dupa cum se vede treaba, toti trei umbla cu capul tot mai spart.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mihai Razvan Ungureanu Basescu, #Ungureanu bani primari PDL, #Ungureanu Basescu PDL , #guvern