Euromiliardul lunar al premierului (Opinii)

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 09:45
8005 citiri
Euromiliardul lunar al premierului (Opinii)

Cu certitudine, premierul Ungureanu a plecat din block-startul evolutiei Cabinetului sau intr-o cursa cu handicap. Mai intai, i-a fost potrivnica o vreme "made in URSS '42", care a congelat etern vreo 80 de "alcoolici". Acum, se afla in fata posibilitatii unei pauze de plata valorand 3,5 miliarde euro pe timp de 6 luni, drept invatare de minte.

Cauza, cu precedent creat anul trecut, cand Romania a mai primit o scatoalca externa pe tema achizitiilor publice, o constituie profesionalismul de tinichea performat de catre un oarecare director general din portofoliul Muncii, pe numele sau Carmen Ionel. Doamna cu pricina a demisionat din fruntea unui departament extrem de sensibil, cum este cel al ocuparii fortei de munca.

De fapt, a fost "autoexclusa", deoarece prim-ministrul oricum i-ar fi aratat usa. Cu siguranta, respectiva functionara cu grad elevat in musuroiul birocratic romanesc si-ar fi continuat traiectoria fulminanta de star autohton in Programul POSDRU pentru dezvoltarea resurselor umane, la adapostul aprecierilor laudative ("este o femeie competenta") emise prin septembrie anul trecut de fostul sau sef de la ministerul robotei populare, Sebastian Lazaroiu, el insusi un pasager impins afara din mersul tramvaiului demnitarilor de la Palatul Victoria.

Dupa cum se stie, Romania beneficiaza de bani din pusculita gestionata de Fondul Social European. De astfel de fonduri ademenitoare pentru slujbasul cu staif nu este straina consoarta ex-ministrului, culmea, tot de la Munca, Ioan Botis. Acuzata de frauda totalizand o jumatate de milion de euro, fonduri provenite de la FSE, nevasta a reusit sa prabuseasca "stalpul casei" dupa un scandal tipic romanesc.

Daca aproape noul Executiv detine in inventar personaje ce "aveau la revolutie intre 11 si 21 de ani", asa cum si-a dorit Traian Basescu, sunt convins ca e "o inflatie de nestemate" trade mark Carmen Ionel. Acolo, la nivel ultracentral. Despre provincie nici nu mai are rost sa pomenim. Orbeti de birou, stralucind numai la capitolele rudenie si devotament politic.

Iata insa care e pretul corect si dureros. Platit pana la urma de opinca nestiutoare de sforarii slinoase. Valoare, competenta, pasiune, satisfactia lucrului bine facut? Vorbe mari, lovite de anacronism, ba chiar atribuite unor naivi ce se hranesc cu pleava iluzorie imprastiata de pala unei mori de vant. De insusi acest lest trebuie sa scape dirijabilul lui Mihai Ungureanu, daca isi doreste cu adevarat altitudine in performanta si atitudine demna de respect.

Altminteri, ordinul de mobilizare cu termen de maturitate la doua luni lansat de premier nu va fi decat un avorton cu malformatii. Am rezerve mari cat cele 2 miliarde de euro ca aceasta va fi suma colectata la buget in 60 de zile din evaziunea fiscala. Cam 1,5% din PIB. Reteaua banetului traficat este otelita si mult prea vasta in Romania pentru a-i putea fi smulsa cifra amintita, intr-un timp atat de scurt.

Cateva milioane de generic, probabil. Si acelea lasate de incalcatorii legii la vedere. Ceva samahonka de ieftin birt basarabean, trapalii ucrainene umplute cu mahorca neagra de Donet, caviar din vinilin original, peste uscat in furnalele de la Krivoi Rog. Mai este o tinta vizata de "armada" vigilenta pusa in miscare contra cronometru de Ungureanu: produsele vegetale.

Masline si smochine conservate imediat dupa caderea Constantinopolului, mere incrucisate cu pepeni, rosii nutrite cu ultimii compusi chimici din Mendeleev. Suna promitator angajamentele ministrilor la strigatul de lupta difuzat de seful lor. Domnii de la Justitie, Interne, Finante si Economie au parcurs intregul spectru roz al declaratiilor: "analize riguroase", "interventii prompte", "masuri intense de combatere a evaziunii."

Daca seful Guvernului mai gaseste undeva un procent pe care sa-l adauge celui propus in randurile de mai sus, egaleaza PIB-ul estimat crescator de Traian Basescu (2,5%) si "scos" milimetric de exact in comunicatul Institutului National de Statistica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#guvern Ungureanu, #premier Ungureanu , #guvern