Guvernul Ungureanu: Sa schimbam totul, dar sa nu schimbam nimic - analisti

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 13:40
3539 citiri
Guvernul Ungureanu: Sa schimbam totul, dar sa nu schimbam nimic - analisti
Foto: Daylife

Indiferent pe cine ar alege premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, ca ministri, situatia economica a Romaniei nu se va schimba, deoarece noul Guvern va avea aceleasi programe ca cel al lui Boc, considera analistii.

Prim-ministrul desemnat a anuntat, miercuri, care sunt ministrii propusi. Astfel, la Economie l-a ales pe Lucian Bode, la Finante pe Bogdan Dragoi, Agricultura a fost atribuita lui Stalian Fuia, Transporturile ii revin lui Alexandru Nazare, Ministerul Muncii Claudiei Boghicevici, Afacerile Europene lui Leonard Orban (ca pana acum), iar Dezvoltarea Regionala si Turismul lui Cristian Petrescu.

"Nu am asteptari prea mari de la acest Executiv, deoarece s-a anuntat ca va continua politicile celui anterior, eu fiind un adversar al acestora. Daca se continua 'opera' lui Boc, nu am o speranata de imbunatatire a lucrurilor, nu avem o siguranta ca se va schimba ceva", a declarat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com

El considera ca singura sansa catre o imbunatatire a situatiei tarii noastre o reprezinta alegerile din noiembrie, deoarece vor duce la formarea unui cabinet dorit de populatie.

"Insa si acesta ar trebui sa aiba o platforma buna, iar aici exista inca un semn de intrebare, deoarece daca va castiga alegerile USL, platforma lor este incompleta", a adaugat acesta.

Analistul a precizat ca nu cunoaste foarte bine persoanele propuse pentru ocuparea fotoliilor de ministri.

"Cu tot respectul pentru persoanele care sunt vehiculate, insa pe multi din cei propusi nu ii cunosc sau am auzit de ei in contexte nefavorabile. Cristian Petrescu nu mi-a demonstrat niciun fel ca are calificare in turism si mi se pare inoportun ca el sa gestioneze cele mai mari fonduri", a opinat acesta.

In schimb, Cosea il aprecieaza pe Bogdan Dragoi, propunerea pentru Ministerul Finantelor, mentionand ca este tanar si inteligent, insa nu are independenta pe care trebuie sa i-o dea acest post, fiind prea apropiat de democrat liberalul Adriean Videanu.

"Nu-i cunosc pe ceilalti, nu stiu decat ca au lucrat pe langa ceilalti ministri. In concluzie, acest guvern si-a schimbat numele, dar a ramas acelasi. N-am incredere in el", a afirmat acesta.

Si Aurelian Dochia are aprecieri pozitive pentru Bogdan Dragoi, mentionand ca este cea mai buna alegere, in acest context, pentru Ministerul Finantelor. In legatura cu celelalte propuneri, acesta nu a dorit sa-si exprime o parere, deoarece nu ii cunoaste.

Analistul Ilie Serbanescu considera ca adevaratul premier al Romaniei a fost si va fi Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in tara noastra.

"Parerea me este ca nu conteaza in primul rand oamenii, ci programul. Daca acesta este acelasi cu cel al Guvernului Boc, si are sanse mari, nu cred ca se va schimba nimic. Pana acum, adevaratul premier a fost domnul Jeffrey Franks si cred ca va ramane tot el si in viitor", a afirmat analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Ce ar trebui sa schimbe noul Guvern

Analistul Mircea Cosea considera ca noul Executiv nu ar trebui sa faca schimbari majore, pentru ca ar afecta imaginea Romaniei.

"Avand in vedere ca pana in alegerile din toamna mai e putin timp, Guvernul nu este in masura sa faca o cotitura radicala in politicile economice, cu atat mai mult ca suntem in acordul cu FMI, care ofera cadrul general de politici. Acesta nu poate fi schimbat si nu ar fi oportun sa incerce sa fie schimbat pentru ca este elementul care ne-a adus stabilitate si, probabil, ca orice schimbare ar avea o reactie negativa pe piete", a explicat acesta.

El considera ca noul Executiv ar trebui sa implementeze mai bine proiectele incepute de fostul guvern.

"Ar trebui sa faca mai bine ceea ce exista deja pe masa de lucru de la fostul guvern, de la chestiunile macroeconomice pana la restructurarile de la Ministerul Economiei, privatizari si listari pe burse, programul e bine sa fie continuat, sa se lamureasca in sectorul energetic problema modului de incheiere a contractelor. Sunt multe lucruri de facut, dar nu sunt chestiuni noi. Daca Leonard Orban va reusi sa aduca cele 6 miliarde din fonduri europe, ar fi cea mai mare realizare a acestui guvern", a afirmat acesta.

"Sunt unele discutii privind reducerea impozitelor si taxelor pe munca, in masura in care ar exista o posibilitate in 2012, cred ca ar fi bine ca Guvernul sa reduca impozitarea pe forta de munca, fara a strica echilibrul bugetar. Daca lucrurile merg bine, ar trebui sa se faca acest lucru, decat sa se promita o crestere de salarii", a conchis acesta.

In opinia lui Ilie Serbanescu, intelegerea cu FMI ar trebui renegociata.

"Nu se poate, in aceasta faza, liberalizarea preturilor si pietei la energie, pentru ca exista un singur producator, astfel nu ai ce sa liberalizezi. In al doilea rand, trebuie abandonate complet privatizarile, pentru ca este dovedit ca FMI si CE preseaza pentru privatizari nu in scopul eficientizarii economiei, ci in scopul scoaterii de la stat a acelor firme care sunt deja rentabile si in administrarea statului si plasarea lor in capitalul strain. In al treilea rand, modul de aplicare a acestor ajustari ar trebui schimbat. In caz contrar, va urma un dezastru, care deja se contureaza", a precizat acesta.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#guvern Ungureanu, #ministrii Guvern Ungureanu, #program guvernare Ungureanu , #guvern
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Dupa guvernul SIE urmeaza guvernul SRI cu secretarii consilierilor
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2