Nici Guvernul Ungureanu nu scapa de santaj (Opinii)

Marti, 28 Februarie 2012, ora 08:19
6133 citiri
Nici Guvernul Ungureanu nu scapa de santaj (Opinii)
Foto: gov.ro

Traian Basescu si ai lui au invocat intotdeauna, cand a venit vorba de alegeri anticipate, nevoia de stabilitate politica a tarii. De la UNPR, trecand pe la minoritati si sfarsind cu UDMR, toata lumea a incercat sa ne convinga ca Romania nu-i pregatita pentru alegeri inainte de termen, deoarece organismele internationale sunt cu ochii pe noi, iar tara are nevoie de guvern.

I-am auzit de multe ori pe Kelemen Hunor sau Gabriel Oprea, lideri de partide care sustin actualul Cabinet MRU, la fel cum au sprijinit si Guvernul Boc, cum isi justificau gestul de a acorda sprijin politic PDL prin nevoia de stabilitate politica. Ulterior am vazut cum erau rasplatite primariile UNPR din teritoriu. De departe, insa, UDMR da dovada de un dualism si o ipocrizie fara margini. Politicienii acestei formatiuni vorbesc mereu de nevoia de stabilitate politica a tarii, dar nu rateaza niciun moment propice in care sa conditioneze ramanerea la guvernare de cine stie ce favoruri din partea formatiunii majoritare a Coalitiei.

Opozitia a vorbit in dese randuri de nevoia de alegeri anticipate, care sa puna ordine in configuratia politica din Parlament si sa aduca in fata tarii un Executiv sprijinit in Legislativ de formatiuni politice puternice, cu voturi solide in spate si cu reprezentativitate reala din punct de vedere electoral. Alegeri menite a transforma Parlamentul intr-un camp veridic al dezbaterii, anuland acest surogat care a lasat locul asumarilor de raspundere din partea Executivului. Ce avem acum in Parlamentul Romaniei? Pe de o parte Opozitia, USL, iar de cealalta parte un partid principal, PDL, si alte cateva formatiuni oportuniste, alcatuite dupa bunul plac si bunavointa unora.

Acestor partide putin le pasa de stabilitatea politica a tarii. E greu sa crezi ca UNPR si-a propus sa privesca mai departe de toamna lui 2012, din moment ce toate sondajele de opinie ii crediteaza ca fiind o formatiune deja moarta, cu putin peste 1% din intentia de vot a romanilor. Ce-o insemna, deci, "stabilitate politica" in viziunea lor, asta nu ne explica niciodata. Stiu, insa, cu multa abilitate si inteligenta, sa-si atinga scopurile prin santaj abil executat. Cum sa-l cred pe Kelemen Hunor ca doreste stabilitatea politica a tarii, cand dansul nu ezita niciodata sa conditioneze sprijinul formatiunii sale pentru Guvern de un potenatial favor pentru al sau partid.

"Noi nu asteptam de la Rectoratul sau Senatul Universitatii (UMF Targu Mures) sa asigure invatamantul in limba maghiara, ci de la Parlamentul si Senatul Romaniei. Iar la UMF Targu Mures, conform legii, trebuie sa facem loc si invatamantului in limba maghiara. Aceasta a fost una din conditiile ramanerii noastre in coalitia guvernamentala", a declarat Kelemen Hunor, sambata, in fata delegatilor la Consiliul Reprezentantilor Unionali, intrunit la Targu Mures.

Prezent si el la Targu Mures, Marko Bela a mentionat ca, daca nu se transeaza aceasta problema in cateva saptamani, atunci se va pune serios problema iesirii de la guvernare a UDMR. Alta perioada, acelasi santaj. N-am uitat cum, in preajma votului prin asumare guvernamentala a mult laudatei Legi a Educatiei, UDMR facea acelasi genuflexiuni, azi fiind la guvernare iar maine nu mai era. N-am uitat nici cum maretul plan de regionalizare a Romaniei, atat de mult dorit de Traian Basescu, nu a putut fi pus in practica din cauza opozitiei UDMR.

Si-atunci unde e stabilitatea politica? Daca Romania avea nevoie de regionalizare, iar presedintele chiar considera ca ar fi un pas mare catre modernizarea statului, de ce nu s-a mai pus in practica?

Sacrificam, deci, proiecte indraznete de modernizare si flexibilizare a statului doar de teama ca unii vor ramane fara sustinere parlamentara? Sa-mi fie scuzata nedumerirea, dar asta nu mai e stabilitate, ci troc politic. Daca nu chiar un santaj ordinar, in care unii au prea mult tupeu, cer si li se da, iar altii sunt prea fricosi sa zica "nu", preferand sa se joace de-a guvernarea stabila a Romaniei.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#UDMR guvernare, #UNPR UDMR guvern, #Basescu Razvan Ungureanu, #alegeri anticipate Romania, #parlament majoritate Romania , #guvern