Un discurs controversat (Opinii)

Vineri, 16 Martie 2012, ora 20:41
5324 citiri
Un discurs controversat (Opinii)
Foto: Antena 3

Discurs magistral, lectie de jurnalism si gramatica, executie in direct a lui Mihai Gadea, KO, au titrat gatuite de satisfactii si delir emotional oficinele Puterii dupa participarea Primului Ministru (PM), dl Mihai Razvan Ungureanu, la emisiunea Antenei 3.

Ba nu, n-a spus nimic, e o deceptie, o deziluzie, au sarit ceilalti. Dar, la o analiza atenta, se observa ca nu a fost nici una, nici alta. Asta nu inseamna ca ne vom plia pe linia de mijloc a interpretarii, desi latinii vedeau in aceasta "aurea mediocritas", o cale aurita.

A fost sau n-a fost magistral?

Mai intai, doua sunt aspectele care trebuie lamurite: 1. Ce a spus si cum a spus PM? 2. Ce ar fi trebuit sa spuna PM?

Ce a spus PM? Cica mai nimic. Doar a vorbit. In buna (a se citi "proasta") traditie a politicii romanesti, arareori arta discursiva serveste binelui public sau bunei guvernari. Discursul nostru politic, de multe ori si cel analitic, nu urmareste comunicarea adevarului, a informatiilor necesare unui climat politic-administrativ coerent si realist. Nici macar nu serveste bunei relationari cu cetatenii ori contribuabilii, absolut obligatorie intr-un regim democratic transparent.

Din contra. Nu doar pentru politicienii get-beget, ci si pentru cei de sorginte intelectualista ca dl Sever Voinescu, adevarul nu face doua parale: "Reactia Opozitiei a fost surprinzatoare cel putin pentru mine. Ei (sic!), care ne-au criticat fervent pentru ca am taiat salariile bugetarilor cu 25%, ... sunt primii care se opun cresterii salariilor". Le-a zis-o. Sau: "Nu vom face cum a facut Guvernul Tariceanu - nu vom mari salariile pentru ca in cateva luni Guvernul sa fie nevoit sa le reduca din nou".

Minciuna are picioare scurte

Am parcurs cu stoicism replicile liderilor Opozitiei, toate si integral, dar n-am reusit sa descopar "surpriza" dlui Voinescu. Sa fi comentat Domnia Sa alte surse? Nu ne-a spus. Cu asa tinuta discursiva, PDL ramane la cota de avarie.

Cat despre a doua afirmatie, ea nu trebuie citita in cheie manipulatorie: Guvernul Tariceanu a procedat corect marind salariile, deoarece nivelul de productie si productivitate, plus acela al incasarilor bugetare au permis cresterea lor si a pensiilor. A fost un act de dreptate sociala si responsabilitate politica.

Din pacate, campania electorala pentru al doilea mandat prezidential a dlui Basescu a folosit toate parghiile, energiile, capacitatile, unii spun ca si fondurile, Executivului numai si numai in scop electoral. Un an intreg, masurile economice au lipsit, dar s-au luat altele electoraliste, precum marirea salariilor bugetarilor cu 50%, cu toata opozitia aceluiasi Guvern Tariceanu. E atat de greu de tinut minte?

Nu PM, ci fostul sef al SIE a vorbit

Cum era de asteptat, PM nu s-a coborat la un asemenea nivel. Domnia Sa, ca om al Serviciilor Secrete, numite pretutindeni Intelligence Services, ca urmas sarguincios al fostului sef al SRI, Virgil Magureanu, si-a copiat maestrul cu desavarsire, ba chiar i-a dat o aura discursiva intelectualista superioara: frazare de om cult, sintaxa corecta, coerenta, proprietatea termenilor, atractivitate si farmec specifice cozeriei moderne. Zambet afabil si priviri incitante.

PM s-a comportat exact ca un ofiter sub acoperire aflat in misiune de inalta raspundere: nu a lasat sa se inteleaga ca se ascunde dupa cuvinte, si-a imbiat interlocutorul sa fie indraznet, dar, urmarind continutul, semantica discursului, oricate eforturi ai face, nu reusesti sa interceptezi un mesaj anume. Cu mici exceptii relevate de presa.

Un discurs, doua discursuri

Ce ar fi trebuit sa ne spuna PM? Multe: de exemplu, ce politici economice va aplica pentru iesirea din impasul actual al rostogolirii creditelor suverane si ale mediului de afaceri, ce politici publice va pune in opera pentru revigorarea sanatatii cetatenilor, pentru cresterea standardelor educative si pentru corectarea decalajelor din administratia diverselor sectoare ca transporturi, cai rutiere, civilizatie urbana si rurala...

In loc de asta, PM a si ne-a (re)descoperit farmecul artei pentru arta, in sensul insidios al expresiei. Prestatia Domniei Sale, o reusita, fiind asemeni unei vizite protocolare de informare, de curtoazie sau de prezentare diplomatica a scrisorilor de acreditare, tinta finala, captatio benevolentiae. Ceea ce e mult prea putin pentru iesirea din criza.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ungureanu discurs Antena 3, #Ungureanu Gadea, #Ungureanu declaratii , #guvern