Cum si-a alungat MRU ungurenii (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 04 Iunie 2012, ora 12:41
6270 citiri
Cum si-a alungat MRU ungurenii (Opinii)

Mihai Razvan Ungureanu s-a vrut a fi un proiect care sa salveze PDL si, implicit, pe Traian Basescu. Calculele au fost facute aproape perfect. S-a gresit in detalii.

M.R. Ungureanu nu are priza la popor. Si, din nefericire pentru el, nici macar la intregul spectru al intelectualitatii romanesti. Prea arogant ca sa trezeasca simpatia colegilor, prea scortos si pretentios pentru a emula multimile, MRU a esuat inainte de a se porni. Iar campania pe care o duce pentru ONG-ul nou infiintat nu va avea rezultatele care sa-i permita sa schimbe soarta alegerilor din toamna.

Pornit prea tarziu si in acelasi timp prea devreme, Ungureanu nu a pierdut batalia pentru marea emulatie a ungurenilor sai pentru ca a fost inlaturat de la putere. Dimpotriva, cu cat ar fi stat mai mult in fruntea Guvernului, cu atat ar fi adunat frustrari si mai mari in randul romanilor.

Debarcarea de la Guvern ar fi trebuit, intr-o logica normala a sentimentelor maselor, sa-i asigure o si mai mare simpatie in randul electoratului. Nu doar sondajele o spun, dar si constatarile de bun simt ale vietii sociale: MRU nu s-a transformat intr-un factor de coagulare pentru nimeni.

Ascultandu-l pe Mihai Razvan Ungureanu din nou in emisiunea de la Realitatea Tv, cred ca poate fi inteles si mecanismul prin care fostul premier isi alunga constant dar sigur ungurenii de langa el. Nu e aroganta. Nici pretiozitatea. Si nici macar sofismele mult prea des folosite ca sa isi peticeasca lipsa de sinceritate si coerenta din program. Nu e nici lipsa unui program. De altfel, MRU a intuit corect ca in societate exista o asteptare enorma pentru un lider care sa salveze tara din mizeria generala a politicii.

Si exista. De la cele mai elitiste medii pana la oamenii nu atat de interesati de politica, din mediul rural, cu totii asteapta sosirea unui Mesia care sa salveze tara de la prabusire si faliment. MRU ar fi putut fi imbratisat cu doua maini, daca ar fi reusit sa-i convinga ca el este omul potrivit pentru aceasta misiune. Ce a lipsit? Ca de prezentat s-a recomandat ca atare. Doar ca si-a pus din prima clipa si fara nicio indoiala misiunea sub umbrela PDL si a lui Traian Basescu sa il fi condus catre un esec atat de previzibil? Desi probabil, nu cred ca asta ar fi principalul motiv.

Plasarea sub politicile asumate de PDL si Traian Basescu i-a adus

atat lui M.R. Ungureanu atat puncte pozitive cat si negative. Nu putea fi si impotriva USL, si la putere, si la independent. Realist vorbind trebuia sa aleaga, iar alegerea a fost facuta din start prin acceptarea numirii din partea presedintelui si sustinerii PDL. Daca e sa isi fi calculat undeva gresit pasii, atunci eroarea in asta a constat: a vrut prea mult, a tintit prea sus si a vrut sa culeaga prea mult in mult prea putin timp.

Mai pe romaneste spus: s-a lacomit. A vrut sa fie si liberal, sperand astfel sa destrame partidul si sa fure macar o bucatica din mainile lui Antonescu, a vrut sa fie si reformatorul Romaniei si intregii clase politice, si omul sustinut de presedinte si PDL, si speranta tuturor dezamagitilor. A vrut sa parvina in cel mai clasic mod cu putinta, imaginandu-si ca isi va da examenul de reusita in administratie dupa doar trei luni! Uitand poate ca sunt necesari ani si ani de munca pentru un politician, si rezultate vizibile, pentru ca electoratul sa isi puna increderea deplina in proiectul sau.

Intr-un cuvant a crezut ca poate obtine mereu totul asa cum a primit pana acum tot ce a realizat - doar prin numiri si desemnari. Iar ungurenii si i-a alungat din momentul in care a inceput sa devina nervos cand a constientizat ca nimeni nu-i va mai asigura nimic.

Stiind ca nu a obtinut niciun rezultat cu care sa se poata prezenta in fata alegatorilor, ba dimpotriva, a inceput sa isi piarda calmul si siguranta de sine din confruntarea cu Gadea. De altfel, emisiunea de la Antena 3 ramane singura reusita notabila din scurtul sau mandat de premier. Cam putin pentru un politician care se vrea salvatorul natiunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Mihai Razvan Ungureanu miscare politica, #alegeri parlamentare 2012 , #miscare politica