Deja vu - Miscarea Dreptate si Adevar

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Marti, 07 August 2012, ora 09:33
6571 citiri
Deja vu - Miscarea Dreptate si Adevar

In contextul balbaielilor politice, economice si institutionale, se prefigureaza o repozitionare pe scena politica romanesca si construirea unei formule alcatuite din miscarea de centru-dreapta si miscarea liberala avand ca ADN doua partide restructurate: PDL si PNL.

Tapul ispasitor al furiei preluarii puterii va fi cu siguranta PSD, atat prin greselile individuale, de strategie si de comunicare, dar mai ales prin fortele convergente care se contureaza din ce in ce mai puternic.

Pe de-o parte, se va accelera procesul de coagulare a miscarii de centru-dreapta, practic un rebranding al PDL sau mai pe romaneste: PDL cu fata umana, ceea ce va determina o curatenie ceva mai ampla si o imagine ceva mai proaspata.

Aceasta miscare va avea ca exponent pe Mihai Razvan Ungureanu, secondat de figuri necompromise precum Cristian Preda, Teodor Paleologu, Theodor Stolojan etc, acesta din urma fiind chiar un candidat cu sanse mari la functia de prim-ministru.

In cealalta parte, presiunea structurilor interne ale liberalilor va actiona, ranile din trecut nefiind inchise complet, iar indaratnicia cu care Crin Antonescu si-a prioritizat obiectivele, punand pe primul loc inlaturarea lui Traian Basescu, va fi placa turnanta pe care se va construi o noua echipa, nefiind exclus sa vedem in prim-plan fosti lideri marcanti, precum Calin Popescu Tariceanu sau Ludovic Orban.

Avantajele acestei noi Aliante DA au menirea sa aduca stabilitatea, concept puternic zguduit in ultima vreme si care a dat fiori reci atat in afara, cat si in interiorul granitelor.

Pe plan european, reconfigurarea ar fi pe deplin acceptata de structurile de conducere pan-europene, insusi presedintele Barroso fiind un potential sustinator al acestei formule.

Pe plan politic, avantajul ar fi cel al limbajului comun, fiind conturata clar o pozitionare de centru-dreapta pe esicherul politic, lucru ce se va materializa in masuri uniforme, periate de compromisuri si algoritmi de functionare.

La nivel strategic, se va putea marsa in continuare pe disciplina fiscala si pe continuarea masurilor de austeritate dupa modelul Angelei Merkel in Germania, in paralel cu introducerea unui ingredient de indulcire a mesajului, constand in deschiderea portilor spre cresterea economica, dupa modelul initiat de Mario Monti in Italia.

La nivel social, va interveni sentimentul de siguranta ca tara este guvernabila si se evita astfel in ultima secunda perspectiva alunecarii in haos, existand premise de repornire a dialogului intre actorii sociali.

Peisajul economic, financiar si monetar va fi caracterizat prin recapatarea increderii in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine, pe de o parte si stabilizarea cursului de schimb, pe de alta parte.

La nivel afectiv si de imagine, exista acea reprezentare din 2008 a modelului de economie care duduie, fapt ce nu va fi neglijat de perceptia populatiei despre echipa care va fi raspunzatoare pentru destinele tarii in viitorul apropiat.

Aspectul pozitiv al acestei reconfigurari este dat de faptul ca necesitatea aparitiei lui este una emergenta si nu artificiala, ca sa nu mai vorbim de una de compromis cum se prefigura a fi cea actuala.

Problema revenirii in peisaj a Aliantei DA, probabil sub forma Miscarii Dreptate si Adevar, ar raspunde practic unor presiuni exercitate la nivelul inlaturarii liderilor compromisi sau obositi si reimprospatarea imaginii partidelor, ar restabili dialogul cu institutiile europene, ar raspunde asteptarilor alegatorilor fiind imaginea cea mai apropiata de modul in care cetatenii si-au exprimat votul in ultima perioada si ar pune bazele stabilitatii economice si monetare, argumente suficient de puternice pentru a determina o reconciliere intre fortele de centru-dreapta.

Marele perdant va fi PSD-ul si deficitul de incredere va fi aruncat integral pe umerii lui Victor Ponta, acesta confruntandu-se si cu deterioarea imaginii personale pe tema plagiatului.

Cine spunea ca democratia costa avea mare dreptate, iar procesul de democratizare necesita timp. Pentru Romania, ultimele sase luni de eforturi de regasire au insemnat o lectie importanta de democratie, iar cu siguranta invatamintele trase vor ajuta la nerepetarea greselilor in viitor si vor asigura mersul inainte pentru intreaga natiune.

Imi doresc de la noua echipa ce va prelua destinele tarii sa pastreze de la actuala formula de guvernare doar furia, sa o redirectioneze si sa actioneze cu aceeasi indaratnicie asupra problemei absorbtiei fondurilor structurale: intr-o saptamana toti responsabilii sa fie destituiti, sa fie adusi specialisti care au dovedit ca stapanesc si inteles fenomenul atragerii fondurilor europene, sa se rescrie strategia de folosire a banilor europeni si sa se reaseze mecanismul prin care aceste fonduri trebuie sa satisfaca nevoile romanilor.

Acesta este examenul de foc al Romaniei si votul de recastigare a increderii la nivel european. Sincer, doresc sa uitam cosmarul prin care am trecut si sa fim alertati ca viitorul prim-ministru, fie Theodor Stolojan, fie Calin Popescu Tariceanu sau oricare alt lider cu experienta dovedita, sa fie chemat de urgenta la Comisia Europeana si sa i se ceara explicatii pentru cresterea brusca a ratei de absorbtie a fondurilor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#miscare DA, #miscare dreptate adevar, #relansare PDL PNL, #alianta PDl PNL, #MRU miscare politica , #miscare politica