Saniuta: In Romania exista burghezie de stanga si socialism de dreapta, e nevoie de MRU

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 12:57
3678 citiri
Saniuta: In Romania exista burghezie de stanga si socialism de dreapta, e nevoie de MRU
Foto: Arhiva

Deputatul independent Marian Saniuta critica traseismul politic, dar si societatea romaneasca, atat de usor de "cumparat" de catre politicieni cu faina si zahar. El crede ca actuala clasa politica si-a incheiat misiunea si este nevoie de o structura noua, bazata pe onestitate si profesionalism, care sa se coaguleze in jurul lui Mihai Razvan Ungureanu.

Fostul membru marcant al PSD, prefect de Prahova si ministru de Interne in guvernul Nastase, a parasit PSD in februarie 2011, fara sa se inscrie insa in alt partid.

Contactat de Ziare.com, Marian Saniuta a anuntat ca va participa, vineri, la votul in plen pentru motiunea de cenzura a USL, dar va vota "cu inima pe partea stanga si mintea pe partea dreapta, ca un om responsabil".

Spre deosebire de multi alti colegi parlamentari, el condamna traseismul politic care are drept scop obtinerea de avantaje personale.

"Aceste treceri din stanga in dreapta si din dreapta in stanga cu o luna inaintea alegerilor sunt condamnabile. Vorba aceea, avem dreptul sa ne despartim de sotie, de pamant, de casa, dar nu cand este vorba de o negociere pentru viitoare pozitii politice. Si mai condamnabil: astazi pleci dintr-o pozitie de conducere de la partidul A , intr-o pozitie de conducere la partidul B. Asta inseamna ca atunci cand ai facut campanie impotriva lui Ion Iliescu si pentru Traian Basescu, a fost bine, iar acum cand faci invers e iarasi bine?

Dar sa stiti ca este la fel de condamnabil ca si primirea de zahar, ulei, faina, tot ce se da si scrie prin presa. Pentru ca nu putem arunca anatema numai pe clasa politica, atata timp cat societatea primeste cu foarte mare placere tot ce i se da", a declarat Marian Saniuta.

Politica de varf, un club exclusivist al celor cu foarte multi bani

Intrebat daca votul uninominal a condus la acest numar mare de traseisti, in conditiile in care s-au mai inregistrat si in alti ani astfel de situatii, dar nu la o scara asa de mare, deputatul a precizat ca sunt mai multe cauze.

"In primul rand, politica de varf devine pe zi ce trece un club exclusivist al celor cu foarte multi bani. Spun bani, nu bogati, pentru ca bogati sunt si cei care au, spre exemplu, o biblioteca si o citesc. Un club care se inchide pe zi ce trece, compus din oameni cu foarte multi bani si care, incet-incet, ia decizii numai pentru cei foarte bogati.

In aceste conditii, aceasta categorie de politicieni, care au foarte multe zerouri, incearca sa isi conserve privilegiile cu orice pret", a afirmat deputatul prahovean, refuzand sa dea nume de politicieni.

In opinia lui Marian Saniuta, intoarcerea la alegerile pe liste este "o involutie clara a clasei politice si o pastrare in centrul deciziei politice a celor din actuala nomenclatura de partid".

"Cu alte cuvinte, se refuza de aici inainte innoirea clasei politice", a mai punctat el.

Paradoxuri politice: Avem burghezie de stanga si socialism de dreapta

Marian Saniuta este de acord ca in Romania pare sa nu mai existe stanga si dreapta in politica.

"Din pacate nu exista separare de ideologie atata timp cat politica este perceputa ca o rampa de lansare pentru promovarea propriilor afaceri si atata timp ca nu exista profesionalizarea clasei politice si despartirea politicii de afaceri.

Pe de alta parte, uitati-va ca am ajuns la paradoxuri interesante: avem burghezie de stanga si socialism de dreapta", a subliniat el.

O noua miscare politica coagulata in jurul lui Mihai Razvan Ungureanu

Deputatul independent crede ca s-a ajuns intr-un punct mort si este nevoie la acest moment de o noua miscare politica.

"Ea ar putea sa indrepte actualele tare ale clasei politice. O noua miscare politica bazata pe onestitate in primul rand, pe valoare profesionala si care sa se coaguleze in jurul unei personalitati - Mihai Razvan Ungureanu. El incearca in acest moment sa vina cu o noua tipologie de om politic, incearca sa isi creioneze un alt fel de drum intr-o altfel de politica. Din pacate, timpul ii este adversar.

Romania are nevoie, dincolo de aceste jocuri foarte interesante de balet politic, de un program economic pentru urmatorii 10-20 de ani. Problema Romaniei nu este in acest moment ceea ce se vede pe ecrane, problema Romaniei este performanta economica. Doar asa vom avea salarii mai mari si pensii mai bune", a explicat Marian Saniuta pentru Ziare.com.

Deputatul precizeaza ca nu este atat de idealist incat sa creada ca lucrurile se vor intampla peste noapte.

"Dar cred ca o personalitate puternica, un om onest, foarte bun profesionist si, nu in ultimul rand, un om cu viziune, pentru ca avem prea putini politicieni cu viziune, poate sa capaciteze iesirea la vot a celor care in acest mod stau deoparte. Si ma refer la energiile pozitive ale societatii romanesti, la intelectualitate, la oameni foarte bine pregatiti, la oameni care au capacitatea profesionala si intelectuala sa dea acestei tari un nou avant.

Cred ca actuala clasa politica si-a incheiat mandatul dupa 22 de ani. Trebuie sa ii recunoastem meritul de a fi luat Romania de langa Cuba, Coreea de Nord si de langa Libia, si de a fi adus-o in Europa si in NATO, si de fi pus-o pe un drum al unei dezvoltari capitaliste. Dar cred ca la acest moment este nevoie de o noua structura politica cu o viziune economica pentru aceasta tara", a mai spus Marian Saniuta.

Intrebat ce alte personalitati crede ca i se pot alatura actualului premier intr-un nou demers politic, acesta a replicat: "Exista la acest moment sprijinitori expliciti si impliciti. Provocarea domnului Ungureanu este de a avea cat mai multi sustinatori expliciti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Marian Saniuta vot motiune, #Saniuta miscare Ungureanu, #Marian Saniuta traseism , #miscare politica