Adevarul, mai greu de suportat ca viscolul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 Februarie 2012, ora 10:22
16901 citiri
Adevarul, mai greu de suportat ca viscolul (Opinii)
Foto: Guvernul Romaniei

De-abia asteptau slujbasii lui Dan Voiculescu un motiv pentru a sari la gatul premierului Ungureanu.

Si iata ca el s-a ivit din chiar mijlocul nametilor, acolo un MRU a rostit vorbe dureroase pentru auzul lor delicat: "Este inadmisibil sa ajungi pe stazile unei localitati in Romania si sa-i vezi pe militari desfundand drumurile in timp ce beneficiarii directi, care sunt si concentatenii nostri, stau in casa la caldura. Si am vazut cu totii, aceasta se intampla si la inundatii, si la nameti (...) Nu se poate asa ceva, nu putem plati lenea la nesfarsit. In astfel de situatii, nu ne vaicarim, nu cantam prohodul la posturile de televiziune, nu vorbim de Apocalipsa. Haideti la munca!".

Ce jignire impardonabila la adresa sinistratilor!, au reactionat rapid naturelele simtitoare de prin presa. Unele au mers chiar mai departe cu interpretarea vorbelor premierului: a acuzat mortii ca nu dau la lopata. De fapt, Mihai Razvan Ungureanu a rostit verde in fata ceea ce reporterii vad (ca spun sau nu, e alta poveste), la fiecare nenorocire de acest fel, fie iarna, fie vara. Adica o pasivitate vecina cu nesimtirea, confirmata de fotografii care au facut turul Internetului.

Barbati in putere prefera sa sprijine gardurile si scaunele carciumii sau sa dea interviuri lacrimogene/furibunde televizunilor, decat sa puna mana pe lopeti sau galeti si sa-si curete macar propria ograda. Nu cred ca premierul Ungureanu s-a referit la victimele nametilor, in general persoane bolnave sau in varsta, pe care insa niste vecini in putere puteau sa incerce sa le salveze in loc sa astepte, cu tuica fiarta in fata, interventia armatei.

Si ca sa vezi nesimtirea in toata splendoarea ei nu e nevoie sa te duci in mai stiu eu ce sat izolat de lume. Ea striga de pe majoritatea trotuarelor din Bucuresti. Cati dintre cei care injura din toti bojocii primaria si guvernul pentru felul in care se circula pe sosele si-au curatat trotuarul din fata casei, blocului sau firmei? Cele mai multe dintre masinile si picioarele rupte in Bucuresti nu sunt "pe constiinta" primariei, ci a nesimtitilor altfel extrem de vocali.

Ne place sau nu, acesta este adevarul: suntem cu mult prea pasivi, prea putin dispusi sa facem ceva in loc sa asteptam ajutorul divin, al autoritatilor, al strainatatii, al oricui in afara de cel al propriilor brate. Si asta nu numai in momentele de criza. La tara, mii de oameni in putere traiesc din venitul minim garantat, dar nu gasesti pe cineva sa coseasca sau sa sparga lemne, nici sa dai cu tunul. Asa ca vorbele lui Mihai Razvan Ungureanu n-au fost decat un adevar enervant. Iar faptul ca l-a rostit asumandu-si costul lor electoral este o bila alba.

Dar daca in privnta pasivitatii unora dintre sinistrati premierul are perfecta dreptate, in privinta reactiei autoritatilor a dat dovada de o mult prea mare indulgenta. "Nu pot spune ca exista prefecti care nu si-au facut datoria", spune Mihai Razvan Ungureanu. Si atunci cum se explica faptul ca despre soarta a mii de oameni izolati de nameti nu s-a stiut nimic zile intregi? Cum se face ca multi dintre ei au fost deszapeziti brusc abia dupa ce s-a aflat ca in zona va sosi premierul insotit, desigur, de presa?

Cu lopata oamenii puteau sa-si elibereze casele si ulitele, insa drumurile judetene nu le puteau deszapezi nici daca munceau non stop de la primul fulg de zapada. Pentru asa ceva era nevoie de utilaje adecvate. Nu erau destule in judetele cele mai afectate? Puteau fi cerute din judete mai putin lovite de viscol. Unii primari au fost depasiti de situatie, dar ce au pazit prefectii?

Initiative private, mai mult sau mai putin orgranizate, au aratat ca putina mobilizare si bunavointa pot face minuni. Dar in tara in care plugurile se intorc din drum in mijlocul codului portocaliu pentru ca nu au rovignete sau stau pe dreapta pentru ca nu au motorina, asemenea forme de colaborare sunt de neconceput. Iar cand presedintele de consiliu judetean si prefectul isi pun reciproc pierdica, pentru ca fac parte din tabere diferite, esecul este garantat.

Asa ca poate dl. Ungureanu va mai evalua odata eficienta actiunii autoritatilor pe care le va judeca cu aceeasi exigenta, jusitificata, pe care le-a aplicat-o sinistratilor.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Mihai Razvan Ungureanu sinistrati, #Ungureanu zapada sinistrati, #premier Ungureanu sinistrati zapada , #premier