Buba baietilor destepti (Opinii)

Vineri, 23 Martie 2012, ora 00:20
7960 citiri
Buba baietilor destepti (Opinii)

Daca Guvernul Ungureanu reuseste sa elimine contractele cu baietii destepti din energie care ocupa aproape un sfert din piata de profil din Romania, va reusi cu adevarat o decizie aproape istorica.

Din informatiile, partiale, ce-i drept, venite de la Ministerul Justitiei, se pare, ca este vorba doar despre o chestiune de vointa politica, pentru ca din punct de vedere juridic aceste contracte nu sunt nici pe departe atat de solide pe cat se credea pana acum.

S-ar sparge astfel o buba crescuta in timpul guvernarii Nastase si intretinuta de Guvernul Boc care a prelungit parte dintre aceste contracte, care vor expira treptat pana in 2018. Dar exista si un pericol in toata ceasta operatiune. Heirupismul.

De fapt cine sunt baietii destepti? Sunt firme care traiesc exclusiv din tranzactionarea energiei ieftine, precum Energy Holdig, facand profit fabulos prin spolierea Hidroelectrica, de la care cumpara energie cu mult sub pretul pietei, uneori chiar la jumatate, si o vand mai departe la pretul pietei, adica dublu, daca nu chiar mai scump. O smecherie posibila din cauza coruptibilitatii sistemului, pentru ca, desigur, parte din profitul imens realizat exclusiv pe seama diferentei dintre pretul de cumparare si cel de vanzare intra in buzunarele celor care il fac posibil prin contractele pana acum secrete. Acesti baieti destepti sunt un cancer al economiei romanesti care trebuie extirpat.

Dar pe lista celor care cumpara sau cumparau enegie mai ieftina de la Hidroelectrica se numara si mari producatori precum Alro Slatina si ArcelorMittal Galati. Recent, a creat mari valuri incheierea unui contract intre combinatul galatean si Nuclearelectrica, avand ca obiect energie electrica cu 25% mai ieftina. Ne aflam oare tot in fata unor baieti destepti?

Mi se pare o definitie cel putin riscanta. Arcelor nu intermediaza energie, ci produce otel. Este lider mondial in productia de otel, este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Romania. Este un investitor strategic care asigura 9.000 de locuri de munca. Imaginati-va ce bomba sociala ar exploda intr-un oras precum Galati, cu 250 de mii de locuitori, odata cu inchiderea combinatului. Cu Alro situatia este asemanatoare.

Sigur ca Arcelor si Alro fiind mari exportatori te poti gandi ca, indirect, exporti energie ieftina. Dar acest inconvenient trebuie pus in balanta cu aportul la PIB, taxele si impozitele incasate si numarul urias de locuri de munca. De altfel, peste tot in lume astfel de investitori strategici beneficiaza de facilitati din partea statului. Asa ca, principial, nu cred ca ei trebuie inclusi pe lista baietilor destepti. Diavolul trebuie cautat in prevederile concrete ale acestor contracte cu marii investitori.

Pentru ca, dupa cum spunea chiar noul ministru al Economiei, in discutie nu este numai pretul ci "vorbim si de durata contractului, de cantitatile de energie si multe alte aspecte". De exmplu, o mare problema a fostului contract dintre Arcelor si Hidroelectrica dar si a noului contract al Nuclearelectrica cu acelasi combinat este ca ele prevedeau cantitati de energie mult peste disponibilul celor doi producatori.

Pentru diferenta, Hidroelectrica a cumparat energie produsa de termocentrale, mai scumpa, si a vandut-o cu mult mai ieftin combinatului galatean, inregistrand astfel o pierdere uriasa de vreo 70 de milioane de lei, protrivit calculelor Fondului Proprietatea, principalul sau actionar. In aceeasi situatie ar putea ajunge si Nuclearelectrica. In plus, exista suspiciuni ca Arcelor s-a comportat in trecut si ca un intermediar de energie, revanzand o parte din energia ieftina cumparata de la Hidroelectrica. De-abia toate acestea sunt aberatii si chiar ilegalitati, din cauza carora inclusiv la Bruxelles a aparut suspiciunea de ajutor de stat mascat.

Asadar masura in care acesti investitori strategici devin cu adevarat baieti destepti este masura in care autortiatile transforma o strategie econimica legitima, intr-o smecherie puturoasa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#baieti destepti energie, #Ungureanu baieti destepti energie , #premier