Ce planuri are noul consilier economic al lui Ungureanu?

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 12:47
4996 citiri
Ce planuri are noul consilier economic al lui Ungureanu?
Foto: Arhiva

Noul consilier economic al premierului Mihai Razvan Ungureanu, Gabriel Popescu, isi propune sa se axeze in noua sa activitate exclusiv pe segmentele care vor genera dezvoltare economica, fiind de parere ca imbinarea dintre functia academica si cea administrativa poate asigura succesul proiectelor sale.

Fara a detalia inca proiectele pe care spera sa le puna in aplicare, Gabriel Popescu ne asigura ca obiectivul sau de lucru va viza exclusiv economia, mai exact acele segmente care vor conduce la dezvoltare.

"Am venit cu un set de propuneri pe care i le voi prezenta domnului prim-ministru, dupa care o sa ma pronunt. Am avut deja o discutie preliminara, dar urmeaza sa facem aceasta discutie in analitic", a spus noul consilier economic al premierului, pentru Ziare.com.

Propunerile lui Gabriel Popescu, doctor in economie, cu specializarea Economie agrara, sunt orientate catre piata si progres. Desigur, agricultura va ocupa un loc important in activitatea sa, iar toate actiunile vor fi in consonanta cu politicile Uniunii Europene.

"Inainte de toate ma voi axa pe piata, pe agricultura, pe progres, pe performantele de piata, pentru ca suntem intr-o economie capitalista. Ma voi concentra cu deosebire pe economie, economie, economie", a spus acesta.

Noul consilier ne asigura ca nu este ghidat de interese de partid, iar noua functie ii va oferi posiblitatea de a aplica teoria academica.

"Nu am o incarcatura partidica, ci numai doctrinara de punere in stiintific, indeosebi pe segmentele modale ale economiei care se pot transforma in locomotive ale dezvoltarii. Nimic altceva, voi lucra pe proiecte inguste, dar care au sansa de a sparge frontul sau de a deveni locomotive de crestere. Chestiunile pe care le voi aborda vin in consonanta cu linia generala de abordare a problemelor economice in Uniunea Europeana", a precizat consilierul.

Dupa munca si rasplata, este principiul dupa care se ghideaza Gabriel Popescu, intrebat in ce masura crede in reusita planurilor sale. Singura amenintare: timpul limitat.

"Daca nu eram optimist, nu ma angajam la o asemenea actiune. Este un optimism specific celui care munceste. Mai devreme sau mai tarziu rezultatele se vor vedea. Intr-o asemenea actiune, singura restrictie este timpul, viata noastra este sub un factor efectiv, timpul", a adaugat el.

Avand in vedere specializarea profesorului universitar, ne-a interesat, fireste, opinia lui cu privire la liberalizarea pietei funciare, condititie stipulata in Tratatul de aderare a Romaniei la UE.

"Este o problema care framanta mass-media, framanta pe foarte multi. Romania este o tara europeana. Europa merge catre un tel final pe care, poate, nu vrem sa-l vedem. Pamantul este un bun cu titlu special insa. Sigur ca prioritatea ar trebui sa o aiba cei care il lucreaza, cu deosebire cei care il lucreaza bine, intr-o formula care sa il potenteze in pasi crescatori, nu sa-l secatuiasca. Bunul agricol este un bun national, dar si un bun al umanitatii. Sigur ca pamantul creeaza fiinta nationala si statutul national. Insa, cu privire la acest aspect, imi voi spune parerea in mod transant la timpul potrivit. Deocamdata, Romania este membra a Uniunii Europene si va trebui sa tinem cont inainte de toate si de lucrul acesta", a precizat Popescu.

Studentii mei vor fi primii judecatori ai ceea ce fac

Ramane, in continuare, "domnul profesor", cele doua activitati fiind complementare, spune Gabriel Popescu. Desigur, a renuntat la partea de management pe care o detinea in conducere, delegand competentele unui coleg din echipa, dar intentioneaza sa se intoarca dupa incheierea activitatii de consilier.

"Voi continua in mod obligatoriu activitatea academica, studentii mei vor fi primii judecatori ai ceea ce fac. Activitatea didactica este o activitate liberala, nu cred ca ma incurca in exercitarea functiei de consilier, ba, din contra, ma ajuta, cele doua sunt complementare, nu se exclud. Profesia didactica imi da energie, imi creeaza un camp de lucru care poate sa ma ajute mult in zona aceasta", a explicat noul consilier.

"De aici ma voi duce cu incarcatura decizionala, decizie publica, pentru ca eu sunt de pozitie macro-economica, e adevarat pe agricultura, dar si cu conexiuni pe orizontala cu ramurile din amonte si aval de agricultura, ceea ce creeaza complexul economic; din mediul academic vin cu incarcatura doctrinara", a adaugat el.

Gabriel Popescu, profesor universitar in cadrul Academiei de Studii Economice, Facultatea Economia Agroalimentara si a Mediului, a fost economist la Ministerul Agriculturii, in perioada 1986-1989, ocupand, ulterior, postul de consilier in minister, in intervalul 1990-1991.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Gabriel Popescu consilier economic, #consilier economic Ungureanu, #Gabriel Popescu Ungureanu , #premier
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nu umblati la justitie , ca sa primeasca toata lumea cu suspendare !
Poza Antimoron
Antimoron
rank 5