Cinismul basescian al lui Mihai Razvan Ungureanu (Opinii)

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 22:25
7591 citiri
Cinismul basescian al lui Mihai Razvan Ungureanu (Opinii)
rfi.ro

Mihai Razvan Ungureanu, noul premier al Romaniei, isi invata concetatenii cum sa interpreteze codurile meteo. Acelasi demnitar, recent instalat in scaunul de prim-ministru, ii cearta pe aceeasi conationali, ca stau in casa, la gura sobei, si nu ies la deszapezire.

Poate n-or avea lopeti, v-ati gandit domnule prim-ministru? Ca doar ne spuse Eurostatul ca 60 la suta dintre romani traiesc in saracie.

Una peste alta, poate ca satenii din sudul si sud-estul tarii ar fi stiut cum sa interpreteze codurile meteo, daca ar fi avut acces la informatiile corecte. Singurul care a scapat porumbelul, spunand ca Romania se va confrunta cu zapezi ca-n '54 a fost Traian Igas, fostul ministru al Administratiei si Internelor.

Singurii care l-au luat in seama au fost bucurestenii, care au dat navala in magazine, golind rafturile cu produse alimentare si non alimentare. La nivel oficial, insa, nu s-a vorbit niciodata despre o atentionare cod rosu de zapada si viscol. Pana si Igas a iesit la rampa, infirmand ceea ce-i spusese unui reporter de la Evenimentul Zilei, cu cateva ore in urma.

In timp ce la Bucuresti se desfaceau si se aranjau guverne, in anumite locuri din aceasta tara, oamenii era acoperiti de nameti. In timp ce Traian Basescu desemna un nou premier, undeva in Baragan si in zona de sud a Moldovei, oamenii se minunau, crezand ca pentru ei a venit sfarsitul lumii.

In timp ce vechiul Cabinet preda stafeta generatiei tinere a PDL, in hahaieli de grup si gratulari fara fond, zeci de mii de oameni stateau si tremurau in intunericul noptii, cu soba goala, fara lemnele aranjate in magazia blocata de zapada. In timp ce Ungureanu cerea spirjinul Parlamentului, zeci de mii de oameni auzeau cum le chioraie matele de foame, rugandu-se exclusiv la Dumnezeu pentru ajutor.

Reecunosc, am ramas perpelex cand am vazut, in aceste zile, imaginile apocaliptice din cateva localitati situate in sudul si sud-estul tarii. Nu mi-a fost dat sa vad pana acum asemenea imagini, cu oameni blocati in case de zapada, cu munti de nameti care s-au ridicat pana la acoperisul caselor. De unde sa stiu ce zbucium al naturii s-a abatut peste bietii oameni, daca, timp de vreo doua zile, televiziunile nu au vorbit decat despre Emil Boc si MRU? Stiam ca si in sud-est e cod portocaliu de ninsori si viscol, exact cum fusese si in sud.

Dupa betia preluarii mandatului, noul premier s-a trezit la realitate, dupa cateva zile, evident. Dumnezeule, viscolul s-a oprit de cateva zile, iar administratorii tarii de-abia acum se gandesc sa intervina. Ce a spus MRU la prima incursiune in zonele afectate de iarna salbatica? Tot ce a avut de zis premierul a fost legat de cateva declaratii ironice la adresa locuitorilor din satele napastuite. Vezi Doamne, acestia nu s-ar solidariza cu jandarmii si nu ar iesi la deszapezit.

Am revazut discursul tipic al lui Traian Basescu, cel care, aflat intr-un anumit moment intr-o zona afectata de inundatii, atragea atentia ca oamenii stau la carciuma si nu ies la umplut sacii cu nisip. Cand o doamna ii atragea atentia presedintelui ca nu mai are bani de paine, acesta, senin, o invita sa-si faca paine in casa. Cu alte cuvinte, vinovate nu sunt autoritatile, ci oamenii care s-au puturosit in asemenea hal, incat asteapta totul de la stat. Cinic mod de a-ti scuza incompetenta.

Sa-mi fie cu iertare, dar daca MRU crede ca acei munti de zapada se vor topi sub lovitura lopetilor se insala. Acolo sunt adevarati munti de gheata, care trebuie sparti cu picamerul. Am vazut, in imaginile transmise de televiziuni, cum un jandarm se chinuia sa taie cu fierastraul blocuri mari de zapada. Traim intr-un secol in care lopata si sapa ar fi trebuit sa fie demult date deoparte. Nemaipunand la socoteala ca, in majoritatea satelot tarii, locuitorii sunt cu preponderenta batrani, care de-abia au putere sa mearga pana la magazin dupa o paine.

Sa nu uitam ca insusi Basescu isi invita conationalii sa iasa la sapa, intr-o Romanie care este in UE de vreo 7 ani. Sa ne aducem aminte, cum Catalin Avramescu, consilier prezidential, invoca reusita tratamentului cu paducel in detrimentul celui alopat recomandat de medici, care dau rateuri in peste 40 la suta din cazurile de diagnostic. Un fel de "de-aia nu va dam, ca nu meritati".

Asta nu-i Romania mea. O tara in care unii trebuie sa suporte anateme si etichete dure, doar pentru ca altii vor sa-si ascunda incompetenta. Romania ar fi trebuit sa fie plina de utilaje moderne si de mare putere, capabile sa deszapezeasca si sa actioneze la cele mai inalte standarde.

Deh, iarna nu tine cont de austeritate bugetara. Romania nu mai trebuie sa stea la mana lopetii sau a sapei si nici la mila lui Dumnezeu, indiferent ca-i vara sau iarna. Nu trebuie, insa, sa uitam niciodata ca "iarna nu-i ca vara".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Mihai Razvan Ungureanu zapada, #Romania zapada cod portocaliu, #Guvern Mihai Razvan Ungureanu , #premier