Ziare.com

MRU, victorie sau cedare pe bani publici? (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 16:51

   

MRU, victorie sau cedare pe bani publici? (Opinii)
Ar fi fost nerealist sa credem ca Mihai Razvan Ungureanu va reusi sa blocheze complet finantarile din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru ca asa se numeste oficial ceea ce noi cunoastem sub numele de fond de rezerva al premierului.

Dupa 22 de ani in care politica s-a facut intr-un anumit fel si numai in acel fel, iar campaniile electorale s-au castigat preponderent in functie de banii publici investiti, o decizie radicala ar fi aruncat PDL in sevraj. Cu atat mai mult cu cat discutam despre un premier independent si un PDL aflat intr-o situatie electorala mai mult decat dificila.

Presiunile politice au fost, cu siguranta, teribile si aproape la vedere, mai ales dupa defectarea lui Sorin Frunzaverde si a vasalilor sai din Caras. Fara finantare exista posibilitatea ca PDL, care sangereaza intens in teritoriu, sa se dezintegreze cu totul, ceea ce ar fi presupus ca si Guvernul sau sa ramana fara majoritatea tot mai fragila pe care se bazeaza.

Asadar, MRU a deschis punga pentru arieratele primariilor la utilitati, pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene si pentru proiecte de infrastructura locala. Pentru toate primariile aflate in aceste situatii, indiferent de culoarea politica, sustine dl Ungureanu.

Desi premierul se straduieste sa o numeasca o victorie, pentru ca alocarile au fost facute in conditiile domniei sale, nu ale partidelor, ordonanta de guvern emisa marti pare totusi o cedare. Ramane acum de vazut doar cat este ea de mare si ne vom lamuri de acest lucru atunci cand vom vedea alocarile concrete, adica acele anexe pe care le-a invocat premierul la Realitatea TV, care ar contine nu doar sumele acordate fiecarei primarii in parte, ci si destinatia exacta a banilor.

Respectarea acestor destinatii ar urma sa fie urmarita de Curtea de Conturi, ne asigura premierul.

Teoretic are dreptate. Practic insa am mai vazut vrafuri de rapoarte dramatice ale Curtii de Conturi, pentru care nu a raspuns absolut nimeni si in urma carora nu s-a recuperat un ban.

Chiar UDMR face acum mari presiuni pentru amnistierea fiscala a unor functionari care, potrivit unui astfel de raport, ar trebui sa restitutie niste sume incasate ilegal.

Ne spune premierul ca banii au fost dirijati conditionat, numai catre cofinantari pentru a nu pierde bani europeni si pentru primariile aflate in blocaj total, indiferent de culoarea politica a primarului.

Deocamdata nu putem decat sa-l credem pe cuvant. Dar potrivit legii nr. 500/2002 (art. 30 alin. 2 ), fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului "se repartizeaza prin hotarari ale Guvernului, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar".

Ramane de vazut in ce masura cheltuielile a caror finantare a acceptat-o premierul indeplinesc cele doua criterii legale. Si nu numai pe ele, pentru ca fiind vorba despre bani publici, se intelege de la sine ca folosirea lor trebuie sa raspunda unui interes public.

Urgent este, nu ma indoiesc, si interesul clientului politic de a-si incasa banii pentru, sa zicem, parcul construit in mijlocul unui sat de munte, parc caruia i-a fost facut loc prin taierea unor brazi. Datoriile catre acest client sunt arierate, pot fi socotite proiecte de infrastructura locala, dar asta nu inseamna ca o asemenea cheltuiala este si legala.

Dupa cum, fiind vorba despre confinantari, ar trebui sa nu fie pe proiecte blocate de CE sub diverse de suspiciuni, adica proiecte care ar putea sa nu fie niciodata decontate de la Bruxelles si ar pica astfel integral, cu fraudele lor cu tot, in finantarea ingaduitoare de la Bucuresti.

Da, pentru primarul ramas fara fonduri pentru utilitati, este urgent sa primeasca altele, dar trebuie vazut si de ce a ajuns in aceasta situatie. Daca motivele sunt independente de vointa lui, tin de bugetarea initiala defectuoasa de la CJ sau sunt rezultatul unui management defectuos, daca nu de-a dreptul fraudulos.

Trebuie deci sa vedem in momentul detalierii cheltuielilor cate dintre ele sunt cu adevarat si urgente si neprevazute si de interes public. Ce iese din acest tipar este cedarea premierului in fata presiunii politice, indiferent in ce ambalaj de excelenta comunicare ar impacheta-o.

Dar intr-o oarecare masura victoria despre care vorbeste MRU exista deja. Ceea ce multi au numit, cu obida, incercarea premierului de a-si face imagine pe seama PDL, adica refuzul initial de a da banii, a fost un semnal ca totusi ceva s-a schimbat. Nu fundamental poate, dar robinetul nu se mai deschide cu aceeasi usurinta, la un pocnet din degete al baronilor, ca pe vremea lui Emil Boc. Si dovada sta chiar exodul din PDL.

Au aparut totusi niste criterii de alocare a banilor, iar banii nu mai trec nici pe la consiliile judetene si nici prin filtrul parlamentarului din colegiul respectiv, ci sunt alocate direct primariilor. Asadar, nu numai ca se deschide mai greu, dar robinetul nici nu mai siroieste, ci picura.

Dar la cum functioneaza politica din Romania, ma tem ca mai mult nu se poate decat cu o conditie. Sa desfiintezi cu totul robinetul. Alianta pentru o Romanie Curata cerea la sfarsitul anului trecut desfiintarea acestui fond de rezerva bugetara, creat parca tocmai pentru a facilita drenarea banului public.

Ceva imi spune insa ca robinetul mai strans, mai deschis va ramane tot acolo si una dintre marile griji ale politicienilor romani va fi mereu tocmai controlul asupra lui.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6259 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
89 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Trecut , prezent si viitor

Guvernarea MRU este un castig mare pentru romani . Vorbesc comparativ cu fosta guvernare total catastrofala si -de ce nu- comparativ cu viitoarea guvernare care s-ar putea sa-l aiba pe Ponta la timona .

 

 

Minte ca un UTC-ist!

Tot ce zice sunt minciuni, despre cadourile spre PDL, despre vanzarea precipitata a zacamantului de cupru,...e chiar mai slab decat BOC!
Pe mana unor asemenea personaje sunt serviciile romanesti de informatzii?
A unor tremurici?

 

 

Anexele vor lamuri totul !

Daca repartizarea banilor este corecta - toata lauda.
Daca banii merg predominant la primariile puterii, indiferent cum va incerca MRU sa justifice acest lucru va arata ca este un MMRU

 

 

Vrei să spui că Ponta nu-i bun de nimic? Nici de impins procu-

rori pe fereastră?
S-apăi ce mai contează, dacă va fi Crin presedinte? Nici n-ai să-ti mai poti scoate mătăranga de atata respect si bun simt!

 

 

Ioana Ene a inceput sa minta zilnic ; la comanda.

Vezi madam ca Guvernul nu da bani pt plata arieraelor ci pt cofinantare .
Ceea ce este altceva si practic Guvernul da o palma bancilor hraparete .
Guvernul , daca am mai fi avut vreo banca romaneasca , ar fi putut sa garanteze .
Asa insa , uite ca in loc sa ingrasam bancile grecesti aparute in perioada guvernarii grecului Tariceanu ,
da din banii statului -- adica ai poporului --
pentru popor , pentru proiecte .
Ca sa vina in tara banii aia de la UE .

va sta in gat , nu-i asa !?

 

 

Retorica sinistrului Pacalici-Spion devine ingrijorator de agresiva:

ca, adica, cangrena socialista trebuie vanduta strainilor care mananca bacterii:
CupruMin, NuclearElectr, HidroElectr,...Tot.
Pacat ca de la geto-daci si romani nu au ramas decat ceva pietre si un drum pe un varf de munte ca altfel ar fi vandut Sinistrul si podul lui Apolodor.
Istoricul devenit peste noapte strateg economic de dreapta trebuie sa se intoarca la buchiseala lui:
Romania are nevoie de strategie, de viitor, nu de lozincile lui Ungureanu.

 

 

Difuzorul ragusir al USL, sufera de acenarita. E adevarat dna, ENE ?

Adevarul trebuie rastalmacit de presa USL si pus sub semnul indoieli.
Dai cu scenarita inainte, cu tobe cu surle si flasnete si difuzoare haraite,
Zgomot sa fi sa acotere adevarul si pe M R Ungureanu.

Dezinformarea si minciuba nu aduce nimic USL-ului, dar se inceasca avaterea victoriei lui MRU asupra lui Ponta, calcat in picioare de MRU la TV Realitatea.

Dna.ENE ! E doar un duel de consolare pentru anvinsul PONTA.

 

 

In articol doamna ene,

Se afla, nimic altceva decit presupuneri ! "Daca",Cred","ramine de vazut","ceva imi spune".Iar despre parc in inima muntelui, prin taierea de copaci,nu cred ca are temei, nici macar folosit ironic.Drept ar fi sa redati in articol lucrurile asa cum s-au petrecut cu adevarat ,probabil de la cancelaria domnului ministru, puteati obtine date concrete,si ar fi iesit un articol demn de inceput ziua cu el.Poate incercati doamna la "sectia" ozn-uri,sau la "raionul " pantofi.

 

 

Eiii, vrea, dar cică o fi, o păti ceva cu Curtea de Conturi,

chestii, socoteli, nu's ce. Cand fu Tică, nu fu Tache. Cand fu Tache, nu fu Tică. Si uite asa mai trece un pranz lăsănd in urmă o burtă mai plină si un cap mai gol.

 

 

De ce li se pare unora ca normalitatea este nociva?

Mari impostori astia din USL... Chiar crede ca poporul este prost sau uituc? Cand guvernul Tariceanu era pe sfarsite a impartit cu mult mai mult,tot din bugetul statului,doar primarilor lor,netinand cont ca si alte primarii aveau nevoie de bani. Acum se bat cu fundul de pamant ca premierul da bani. Macar de au avea decenta sa taca...

 

 

Nu este MRU vasalul puterii?

Daca o "scalda" cu independenta MRU nu uita sa spuna de programul de guvernare, din care citeaza si care reprezinta manifestul PDl.. Sub masca academica si "apartenenta" sa la PNL nu se ascunde de fapt vasalul puterii? Sa tra'sca bine?

 

 

Dar in 2008

Da matale ce ai vrea tanti Ioana, ca guvernul asta sa nu investeasca nici un ban, sa faca economie, ca sa aiba USL-ul bani de cheltuiala cand or veni, Daca or veni, la putere? Bani s-au dat in fiecare an pentru reparatii drumuri si alte investitii, dupa cum ti-a explicat aseara MRU si vad ca te faci ca nu pricepi, de ce nu s-ar da anul asta? Suma nu mi se pare foarte mare, de fapt chiar este mica, pai cati bani s-au cheltuit tanti in an electoral de guvernul Tariceanu, in 2008? Imi spunea cineva care lucreaza la garda financiara ca au venit bani atunci la primarii pe care nimeni nu ii ceruse, bani cu lopata, cheltuiitii nene pe ce va trece prin cap. Nu te-am auzit atunci sa macani ceva.

 

 

Cind la conducerea PSD-ului

se afla un militian precum Ponta, si presa are ce face, pentru ca nu are mai multa minte decit o bita ..

 

 

In sfarsit avem un premier mai mult de cat meritam.

Nu da banii pe criterii de partid dar da,prin cuvinte mestesuguite ne explica ca ziua-i noapte si invers,nu a trantit usa dar a avut o suparare.Toate privatizarile de pana acum la vremea respectiva erau ale secolului,erau strategice etc.Privatizarea Cuprumin,este transparenta,este necesra,exploatatia cuprului se face in mod comunist etc.Salariatii de acolo spun altceva.Cum se face ca aceasta gaura neagra a economiei devine mina de aur pt. cei ce o cumpara.Am ramas fara multe,curent,petrol,gaze,acum ramanem si fara cupru.Cand privatizarea Cuprumin va deveni istorie se va vedea daca a fost un lucru bun sau nu,aceste experiente ne costa.Vom trai si vom vedea.

 

 

cu fiecare discurs al sau ponta arata neputinta intelectuala

si lipsa orcarei initiative democratice.In afara acuzelor si a discursului golanesc mintea sa nu arata nimic.Hotarat lucru psd trebuie sa inlocuiasca pe ponta,pana nu eprea tarziu.

 

 

Prima   1   2   3   4   5   6   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor