Guvernul Ungureanu a trecut de Parlament: USL contesta la CCR

Joi, 09 Februarie 2012, ora 16:30
25178 citiri
Guvernul Ungureanu a trecut de Parlament: USL contesta la CCR
Foto: TVR Info

Guvernul Ungureanu a fost votat joi de Parlament, cu 237 de voturi pentru si doar doua impotriva. USL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala modalitatea de audiere a ministrilor in comisiile parlamentare in care nu a existat cvorum.

Opozitia nu a participat la sedinta plenului reunit, dar Puterea a avut majoritatea necesara, mai ales ca grupul minoritatilor a anuntat cu putin timp inainte de inceperea sedintei ca va sustine noul Cabinet. Pentru ca Guvernul sa fie investit era nevoie ca 232 de senatori si deputati sa voteze in favoarea lui.

Presedintele Traian Basescu a semnat, in jurul orei 17:00, decretul prezidential pentru numirea Guvernului Romaniei in noua componenta. Noii ministri vor depune juramantul la ora 18:00, iar la ora 21:00 este programata prima sedinta a noului guvern.

Miercuri seara, dupa ce toti ministrii au trecut de audierile in comisii, Mihai Razvan Ungureanu a demisionat de la sefia SIE. "Inseamna ca stiu ca Guvernul va trece", a fost reactia lui Crin Antonescu la aflarea vestii.

Surpriza politica a zilei de joi a fost discursul neasteptat de diplomatic si de ingaduitor fata de noul Guvern tinut de Victor Ponta in Parlament, discurs care i-a luat prin surprindere pe liberali si l-a nemultumit pe fondatorul PC, Dan Voiculescu.

Mai exact, Ponta a folosit in discursul sau expresia "un Guvern al clonelor", ce s-a regasit si in postarea pe blog a fondatorului PC, sustinand insa ca aceasta formulare este nedreapta la adresa tinerilor membri ai Cabinetului Ungureanu.

Joi, liderii USL s-au intalnit cu Dan Voiculescu la sediul Grivco. La scurt timp, liberalii s-au reunit intr-o sedinta extraordinara a conducerii, la finalul careia Crin Antonescu l-a criticat aspru pe Victor Ponta pentru comportamentul din Parlament, dar a anuntat ca USL merge mai departe, in ciuda speculatiilor aparute in presa referitoare la o posibila ruptura intre PNL si PSD.

Ziare.com a prezentat principalele evenimente si declaratii in format LIVE text:

16:30 - Crin Antonescu a confirmat ca a avut joi o intalnire la sediul Grivco cu Dan Voiculescu, Victor Ponta si Daniel Constantin.

"Am schimbat o vorba destul de repede, aveam oricum acolo o intalnire programata cu domnul Constantin, a trecut si domnul Ponta. A participat si domnul Dan Voiculescu. (...) Noi aveam programata o intalnire cu domnul Constantin, aveam de inceput niste discutii in privinta stabilirii candidatilor pentru locale, in privinte de natura practica. O intalnire care ar fi trebuit sa aiba loc, daca nu azi, maine", a confirmat Crin Antonescu, raspunzand unei intrebari puse de o jurnalista.

16:25 - Crin Antonescu a declarat ca nu a discutat cu Ponta despre cele 15 conditii prezentate de acesta in Parlament si a precizat ca nu se potriveste cu el "stilistic" si nu se simte reprezentat in Parlament prin discursul liderului PSD.

"Invitatii platonice nu fac sens in politica, in politica ai sau nu dialog cu cineva. In timpul consultarilor cu presedintele, in cele 15 minute, nu ne-a spus nimic despre cine are de gand sa investeasca premier. Dupa ce a fost numit, premierul Ungureanu nu a dorit sa aiba dialog decat cu PDL, UDMR, UNPR, minoritati si penali. Despre ce dialog vorbim?", a replicat Antonescu la intrebarea unei jurnaliste in legatura cu o posibila colaborare cu Guvernul Ungureanu.

16:13 - Crin Antonescu reaminteste ca USL s-a format pentru a lupta impotriva regimului Basescu. "Numeroasele guverne Boc si Guvernul Ungureanu reprezinta incompetenta, inadecvare(...) PNL a spus clar ca Guvernul investit astazi este ilegitim, nereprezentativ si nu reprezinta o solutie la marile probleme ale Romaniei si la proteste", a declarat liderul PNL.

Antonescu a adaugat ca actualul guvern este sustinut de minoritati, care nu reprezinta mai mult de 1%, de UDMR - 6%, UNPR care nu reprezinta pe nimeni si PDL - care nu depaseste cateva procente in sondaje.

"Guvernul este inca o lucratura, inca o facatura a regimului Basescu, pentru a incerca sa evite confruntarea cu populatia si sa amane verdictul democratic", a mai spus Antonescu, subliniind ca nicio forma de colaborare a PNL cu Guvernul Ungureanu nu este posibila, singura solutie fiind alegerile anticipate.

"Nu ne permitem luxul de a fi naivi, Romania nu are nevoie de declaratii frumoase, pe care toti le putem face. Romanii au nevoie de un nou inceput, Romania are nevoie de o noua putere politica validata", a mai spus Antonescu, subliniind ca nu poate vedea in Ungureanu "intelectualul", ci omul pe care Traian Basescu il foloseste pentru a castiga timp.

"Sigur, ne putem juca, cum am fi noi daca am fi in Parlamentul Angliei, daca ne-am confrunta cu adversari legitimi si respectuosi fata de parteneri la fel de exigenti fata de jocul democratic, acum nu este nevoie de exercitii retorice, ci de unitatea tuturor celor care nu sunt in solda lui Traian Basescu", i-a mai transmis Antonescu lui Ponta.

Liderul PNL a facut apel la "partenerii din USL" sa nu uite "cu cine ne batem si pentru ce ne batem".

16:00 - La ora 16:10 Crin Antonescu sustine o declaratie de presa.

15:45 - USL va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constitutionala, pe motivul nerespectarii procedurilor de audiere si validare a ministrilor, se arata intr-un comunicat semnat de Victor Ponta.

"Am anuntat inca de ieri, regulamentele camerelor parlamentare au caracter de lege si avizele sunt obligatorii", a explicat la TVR Info liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, spunand ca parlamentarii USL sunt in protest si nu sunt obligati sa se prezinte la sedintele din comisiile parlamentare, iar o parte dintre acestea nu au avut cvorum miercuri, la audierile ministrilor.

15:40 - Victor Ponta a declarat joi, intr-o interventie la Antena3, ca isi asuma "greseala" ca discursul sau a fost "prea diplomatic sau prea politicos", dar a tinut sa sublinieze ca PSD nu va sustine noul Guvern, iar angajamentele cu USL au fost si vor fi respectate.

"A fost poate, si pot sa inteleg criticile care mi s-au adus, un discurs care astazi si in zilele noastre este anormal pentru ca nu au fost atacuri la persoana sau lucruri spuse prea virulent. Sper, insa, si imi doresc dupa alegerile urmatoare, dupa ce nu va mai fi domnul Basescu presedinte, sa revenim totusi la o stare de normalitate in care un discurs critic, dar nu neaparat virulent sa fie regula, si nu exceptia. Eu am vrut sa arat ca indiferent daca vom reusi pana la urma cu proiectul nostru privind alegerile anticipate, in cel mai rau caz vor fi alegeri in noiembrie, USL va castiga aceste alegeri si vom face un alt fel de politica si un alt fel de guvernare", a spus liderul PSD.

15:25 - Guvernul Ungureanu va depune juramantul in aceasta seara, la ora 18:00, informeaza presa, dar anuntul nu este oficial.

15:20 - Surse din randul liberalilor au declarat ca acestia au fost nemultumiti de faptul ca Ponta a dat mana la intrarea in sala si cu premierul interimar, Catalin Predoiu, si cu premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu. In plus, ei se asteptau ca liderul PSD sa ceara de la tribuna alegeri anticipate, nu sa se arate atat de impaciuitor cu actuala Putere.

"Discursurile mele mi le scriu eu, nu trebuie sa mi le aprobe nimeni", a raspuns Victor Ponta, intrebat fiind de o jurnalista daca a avut acordul USL pentru ceea ce a spus in Parlament.

15:10 - "Domnul Victor Ponta a avut un discurs mai soft, mai elegant, asa cum a fost si discursul primului-ministru (...) Banuiesc ca cele 15 puncte nu au avut aprobare in USL, de aici si iritarea", a comentat deputatul PNL Mihaita Calimente, intr-o interventie la Realitatea Tv.

14:55 - Liberalii au intrat in sedinta, declaratiile de presa ale lui Crin Antonescu sunt asteptate la final.

Asaltat de jurnalisti pentru a comenta discursul lui Ponta, Crin Antonescu a raspuns scurt inainte de intrarea la sedinta: "De asta suntem aici, sa discutam".

Si deputatul PNL Radu Stroe a avut o prima reactie, spunand ca "a fost ceva in neregula" cu discursul lui Victor Ponta, informeaza Mediafax. Intrebat apoi in ce fel i s-a parut neregula, el a spus: "In mai multe feluri. Nu e in regula, in orice caz".

Surse din randul PNL au declarat pentru agentia citata ca liderii liberali vor face "o precizare" fata de discursul lui Victor Ponta din plenul Parlamentului, insa nu vor lua "decizii dramatice" cu privire la USL.

14:50 - Premierul interimar, Catalin Predoiu, si-a exprimat satisfactia ca "s-a intrat in normalitate" prin investirea unui guvern cu puteri depline. El a precizat ca nu stie cand va avea loc depunerea juramantului de catre membrii noului Executiv, dar a adaugat ca cel mai probabil ceremonia va avea loc joi seara.

14:35 - Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca intentioneza ca joi seara sa reuneasca noul Guvern pentru a pune la punct modul in care va fi aplicat programul de guvernare.

"Urmeaza o ceremonie, iar cat de repede trebuie sa trecem la treaba. Nu am ce sa schimb, pana acum am reusit sa fiu serios, muncitor, eu sunt genul de om care la ora 6 e la serviciu si pleaca de acolo cand se termina treaba. Pana la urma, aceasta e cea mai frumoasa forma de patriotism", a spus Ungureanu, aratandu-se inca o data multumit de disponibilitatea la dialog aratata de Victor Ponta.

14:30 - "Si de data aceasta coalitia majoritara a functionat si e foarte bine ca avem un guvern stabil pentru lunile urmatoare, dar in acelasi timp trebuie sa va spun ca acum urmeaza greul", a declarat vicepremierul Marko Bela.

14:29 - Ungureanu este felicitat de parlamentari si imbratisat de Vasile Blaga.

14:28 - Rezultatul votului a fost anuntat oficial de la tribuna. Mihai Razvan Ungureanu a multumit pentru increderea acordata si a spus ca spera sa nu dezamageasca niciodata.

Vasile Blaga a anuntat ca hotararea Birourilor Permanente reunite care statueaza investirea noului Guvern a fost trimisa la Monitorul Oficial pentru publicare.

14:25 - Senatorul PDL Radu Berceanu a catalogat drept "interesant" discursul lui Victor Ponta.

"E o schimbare de registru foarte interesanta, nu se poate spune ca apropiata de Putere, dar a schimbat tipicul. De asta a si fost ascultat cu atentie(...) Sunt absolut convis ca isi vor pastra directia si ideile, dar felul in care a vorbit acum arata ca s-a produs un declic", a spus Berceanu.

14:22 - Mihai Razvan Ungureanu si liderii coalitiei de guvernare s-au retras in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, bucurosi de rezultatul obtinut.

14:19 - Guvernul a fost investit cu 237 de voturi pentru si 2 impotriva, a anuntat vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean.

14:15 - Votul s-a incheiat. Urnele cu bile sunt preluate pentru a se numara voturile pro si contra Guvernului Ungureanu.

14:07 - Ministrul demisionar de la interne, Traian Igas, a fost si el asaltat de jurnalisti pe holuri si rugat sa comenteze ce s-a intamplat in plen. "Va trebui sa schimbam cu totii discursul. Va trebui sa schimbam abordarea, acestea sunt asteptarile pentru politicieni. (...) Nu prin scandaluri reusim sa gestionam situatia in care ne aflam, trebuie sa dam dovada de mai multa maturitate, sa venim in Parlament, sa incepeem sa legiferam, populatia asteapta mai multa seriozitate", a comentat senatorul Igas, apreciind ca discursul din Parlament rostit de Victor Ponta "a fost unul matur, desi s-au suparat colegii sai liberali".

13:50 - Votul continua, Opozitia supravegheaza procedurile prin deputatii PSD Nicu Banicioiu si Georgian Pop. Parlamentarii Puterii par foarte relaxati si increzatori in rezultatul votului.

13:40 - Incepe votul secret cu bile. Guvernul Ungureanu are nevoie de 232 de voturi favorabile pentru a fi investit. Din partea Opozitiei asista la desfasurarea votului in calitate de chestor senatorul PSD Gheorghe Marcu.

13:34 - Mihai Razvan Ungureanu revine la microfon pentru a da raspunsurile cerute de antevorbitori. Vasile Blaga a cerut liderilor de grup sa aduca parlamentarii in sala, urmeaza votul.

"Ma bucur ca domnul Ponta intelege ca este nevoie de cooperare transpartinica pe teme de interes national(...) Nu sunt un avocat al masurilor care bruscheaza Parlamentul, dar pentru a nu avea asumare de raspundere as fi vrut sa fiu asigurat ca aceasta jumatate de sala e plina, nu e goala. Deduc ca voi avea sprijinul PSD pentru un guvern de lunga durata, le multumesc", a declarat Ungureanu.

"O natiune este de fapt expresia unei mari solidaritati", a incheiat premierul desemnat.

13:30 - Deputatul independent Daniel Oajdea, fost membru PDL, critica lipsa Opozitiei. "Atitudinea lor este lipsita de responsabilitate, urmaresc doar sa castige imagine. Populatia trebuie sa stie ca, daca pica astazi acest guvern, cel vechi ramane in functie", a comentat el, urand succes noii echipe.

13:20 - Senatorul PDL Radu F.Alexandru s-a aratat impresionat de discursul civilizat al lui Victor Ponta, spunand ca este fericit ca traieste "o premiera" in Parlament: un premier si un lider al Opozitiei care pot dialoga.

"Poate bucuria era mai mare daca vorbea si celalalt lider al Opozitiei", a comentat scurt Vasile Blaga, invitandu-l la tribuna pe urmatorul vorbitor, Marian Saniuta (independent).

13:17 - Mircea Geoana si-a incheiat discursul atacandu-i pe fostii colegi din Opozitie. "Cred ca ceea ce a prezentat domnul Ponta este o forma de disonanta congnitiva", a comentat el ironic, remarcand ca USL cere alegeri anticipate, dar "ii da o ramura de maslin" viitorului guvern.

Geoana a acuzat USL ca lasa cale libera actualei Puteri prin absenta de la lucrarile Parlamentului, spunand ca "Adriana Saftoiu a fost mai onorabila spunand 'nu sunt de acord cu ce se intampla' si a plecand din Parlament".

"Votul meu va fi impotriva instalarii acestui guvern, dar de indata ce voi vedea raspunsuri la cele trei intrebari, voi fi aici in Parlament si voi sustine acest tip de initiativa", a incheiat Geoana.

Geoana ataca discursul lui Ponta: Adriana Saftoiu a reactionat mai onorabil

13:10 - Liderii PNL se reunesc intr-o sedinta de urgenta la ora 14:30, informeaza Antena3.

13:00 - Senatorul independent Mircea Geoana ia cuvantul, intrebandu-l pe premierul desemnat daca "nu cumva este prea putin, prea tarziu, fata de tensiunea acumulata in societatea romaneasca?", daca "nu cumva acesti ministri nu sunt decat prizonierii si vitrina unui sistem politic deja consolidat" si daca "acesta echipa va avea curajul sa intrerupa practici corupte ale trecutului".

"Sfatul meu este ca premierul sa dea cateva semnale de indepedenta din punct de vedere politic si de guvernare", a mai spus Geoana, cerandu-i noului premier sa il recheme la Bucuresti pe reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, pentru a discuta noi abordari economice, proprii, dar si sa asigure corectitudinea alegerilor din acest an.

12:45 - Ponta a incheiat in aplauzele catorva parlamentari, dupa care a parasit sala alaturi de ceilalti doi colegi de partid. Continua Attila Cseke, din partea UDMR, si presedintele de onoare al UNPR, senatorul Cristian Diaconescu.

"Am auzit o serie de discursuri. Ma tem ca sindromul lupului in blana de oaie va functiona in continuare. Priviti cu rezerva aceste declaratii", a comentat Cristian Diaconescu cu referire la discursul neasteptat al fostului sau coleg de partid, Victor Ponta.

Cristian Diaconescu, despre discursul lui Ponta: Sindromul lupului in blana de oaie

12:42 - Victor Ponta se refera, in incheiere, la relatia viitorului premier cu presedintele Traian Basescu, spunand ca acesta este "un om al trecutului".

"Imi doresc sa va faceti datoria ca prim-ministru al Guvernului, nu ca prim ajutor al presedintelui", a incheiat Ponta, spunand ca isi doreste sa il vada pe Ungureanu la sedintele Consiliului European.

12:36 - Liderul PSD i-a mai cerut lui Ungureanu sa aiba puterea sa curete conducerile marilor companii de stat.

Ponta i-a cerut viitorului premier sa nu divizeze Universitatea de la Targu Mures, in ciuda faptului ca are sprijinul UDMR.

Al 15-lea punct in care USL isi ofera sprijinul este schimbarea legii electorale, reducerea numarului de parlamentari la 300, sanctionarea traseismului politic si desenarea colegiilor in Parlamentul Romaniei, nu in coalitia de la guvernare.

12:35 - Ponta mai anunta sprijinul total al PSD pentru taxarea marilor averi (desi este proiectul de baza al UNPR) si pentru reducerea contributiilor sociale.

"Salut initiativa de a debloca locurile din sanatate, trebuie sa continuati cu educatia si siguranta publica", a mai spus el.

Ponta a mai anuntat sprijinul USL pentru cresterea salariului minim.

Ponta, in Parlament - sfaturi, laude si atentionari pentru Ungureanu, critica presei

12:30 - Liderul PSD continua, cerandu-i viitorului premier sa nu mai foloseasca fondul de rezerva al primului ministru in mod discretionar, ci transparent si doar pentru cetateni.

"Veti avea sprijinul total al meu si al Opozitiei pentru combaterea contractelor baietilor destepti din energie. Sper ca veti avea curajul pe baza informatiilor la care ati avut acces in trecut sa luptati impotriva lor", a mai spus Ponta.

In plus, el i-a cerut lui Ungureanu sa se pronunte fata de Rosia Montana si sa sustina in continuare agricultura si reducerea TVA pentru produsele de baza.

12:25 - Ponta il anunta pe Ungureanu ca va avea sprijinul USL pentru 15 proiecte, printre care: tratatul de guvernanta fiscala si toate tratatele internationale "care au in vedere viata de zi cu zi a cetatenilor", proiectele europene de tipul Schengen sau MCV, lupta impotriva coruptiei (schimbarea conducerii ANAF, schimbarea legii evaziunii fiscale), depolitizarea structurilor deconcentrate din teritoriu sau majorarea salariilor si pensiilor, prin reducerea tintei de deficit bugetar.

12:01 - Victor Ponta ia cuvantul, salutandu-l pe premierul desemnat si pe presedintele Senatului, nu si pe Roberta Anastase. Victor Ponta explica absenta USL din sala spund ca este cauzata de derapajele de la democratie ale fostului guvern si cerandu-i lui Ungureanu sa precizeze daca va mai abuza de angajarile de raspundere.

"Imi doresc ca daca veti obtine votul sa aveti o guvernare buna, oricum mai buna decat cea trecuta.(...)Il felicit pe domnul Ungureanu pentru nominalizarea domniei sale, dar vreau sa il rog sa nu continue politica Guvernului Boc. Aveti un guvern pe jumatate nou, este important ca schimbarea sa nu fie doar de fatada. Va rog sa intelegeti starea reala a tarii", a spus, printre altele, Ponta.

"Ma bucur ca nu aveti in guvern nume cu totul si cu totul indezirabile, ca nu ii aveti nici pe doamna Udrea, nici pe domnul Igas. Dovedeste ca toate criticile aduse de noi, de societatea civila, au fost intemeiate. Poate vor avea acum timpul sa inteleaga de ce au fost atat de detestati. Regret ca nu ati reusit sa duceti acest lucru pana la capat, si in cazul UDMR si UNPR, arata ca exista o limita pana la care puteti sa mergeti. Cel mai mult regret ca nu va aflati aici cu o lista de tehnocrati, ar fi fost o solutie mult mai buna", a mai spus Ponta.

In mod surprinzator, Ponta a criticat presa care a atacat pe nedrept unii dintre membrii noului guvern, dar a atacat dur la randul sau, in mod voalat, pe membrii UNPR din guvern, subliniind insa ca nu va mai folosi termenul de "tradatori".

12:00 - In sala a intrat si senatorul independent Mircea Geoana, completand astfel inca un fotoliu din zona Opozitiei.

11:55 - Incep dezbaterile. Primul care ia cuvantul este deputatul PDL Sever Voinescu, dupa care urmeaza deputatul PSD Victor Ponta.

"Nu mai este vremea discursurilor flamboaiante, bombastice, incendiare. Voi puncta doar cateva lucruri. PDL a inteles ca societatea cere in acest moment o schimbare, a inteles sa isi improspateze expresia formulei guvernamentale", a subliniat Voinescu in discursul sau. "Practic, incepand de astazi incepe in Romania un nou mod de a face politica, cine intelege - bine", a punctat el, ironizand apoi "televiziunile prietene" care critica noii ministri pentru faptul ca sunt prea tineri si au prea multe diplome.

Voinescu a salutat prezenta lui Ponta in sala, afirmand ca este "o deschidere a unei Opozitii care a fost prea radicala, fata de o Putere care a fost, poate, prea radicala".

11:50 - "Imi doresc o tara in care copiii nostri sa aiba incredere si de care sa fie mandri", a incheiat Mihai Razvan Ungureanu, dupa care i-a prezentat, rand pe rand, pe ministrii din cabinetul sau, care au fost aplaudati de parlamentarii Puterii prezenti in sala.

11:35 - "Ma prezint astazi cu buna credinta in fata domniilor dumneavoastra, cu o echipa tanara, pentru a va propune un mod nou de guvernare, transparent, onest modern, un mod de guvernare pe care fiecare cetatean il merita", a declarat Mihai Razvan Ungureanu in deschiderea interventiei sale de la tribuna Parlamentului.

Acesta subliniaza ca va sustine un "dialog transpartinic", pentru atingerea obiectivelor majore ale Romaniei, cum ar fi aderarea la Spatiul Schengen sau tratatul de guvernanta fiscala.

"Acest guvern nu va pierde din vedere discutiile cu partenerii de dialog social si cu organizatiile societatii civile. Este mai sanatos atat pentru guvern, cat si pentru societate ca proiectele si obiectivele ce afecteaza toti cetatenii sa fie dezbatute", a mai subliniat el. "Fara Opozitie, ideile bune se nasc mai rar si traiesc mai greu", a punctat Ungureanu, vorbind apoi despre "pilonii" luptei anti-coruptie, DNI si ANI, pe care ii va sustine in calitate de premier.

Ungureanu cerand votul pentru ministrii propusi: Uitati-va la cat de tineri sunt!

11:30 - Sedinta a inceput, este condusa de presedintele Senatului, Vasile Blaga. Sunt prezenti 237 de senatori si deputati. Programul de lucru a fost aprobat in unanimitate, pe primul punct al ordinii de zi figureaza prezentarea programului noului guvern si votul pentru lista Guvernului. S-au impartit timpii pentru declaratii de la tribuna.

11:23 - Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, si membrii cabinetului sau au intrat in sala de plen. Formal, sunt prezenti in sala din partea Opozitiei Victor Ponta si liderii de grup parlamentar PSD, Ilie Sarbu si Mircea Dusa.

11:18 - Teo Trandafir si-a anuntat oficial demisia din functia de deputat.

11:17 - Sedinta va incepe la 11:30. Elena Udrea este asaltata de jurnalisti pe holuri. "Nu am regrete, este un minister frumos, cu activitate, nu ai cum sa nu il placi, sa nu te atasezi imediat ce ajungi acolo. Sunt convinsa ca noul ministru va reusi sa duca mai departe ceea ce am inceput. Sunt convinsa ca va reusi sa-si faca bine treaba. Cred ca si-a si dat demisia din asociatia de promovare turistica", a declarat Udrea despre succesorul sau la Ministerul Turismului, Cristian Petrescu.

11:15 - "Din partea Opozitiei nu va vota nimeni, absolut nimeni, doar cei din Biroul Permanent se vor asigura ca exista cvorum, doar vom verifica", a tinut sa precizeze deputatul PSD Nicolae Banicioiu.

11:10 - Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ii invita pe parlamentari in sala, pentru inceperea sedintei, dar cativa dintre ei sunt prezenti in emisiunile televiziunilor de stiri.

11:00 - Victor Ponta a anuntat ca participa la sedinta plenului reunit, dar doar pentru a prezenta opozitia USL fata de noul Guvern, toti ceilalti parlamentari USL absentand.

"Parlamentarii Puterii vor fi obligati sa-si arate votul prin bila alba si cea neagra. Cred ca este un inceput prost pentru noul Guvern. Dupa ce vom avea hotararea Parlamentului, o vom putea ataca la Curtea Constitutionala si o vom face. Oamenii care vor fi guvernati de Guvernul Romaniei vor dori un guvern care sa respecte legile. Daca nu le respecta, de ce sa le respecte cetatenii?", a declarat presedintele PSD, Victor Ponta.

10:50 - Deputatul Nicolae Paun a declarat ca minoritatile au decis sa voteze Guvernul Ungureanu, dar conditionat. "Grupul national al minoritatilor nationale face parte din alianta, prin urmare vom sustine Guvernul, dar conditionat. Incepand din luna mai va trebui sa se mareasca pensiile si salariile si sa se imbunatateasca mediul de afaceri. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite suntem dispusi sa votam prima motiune de cenzura", a spus reprezentantul rromilor.

"Noi continuam prezenta in Coalitie, vom vota cu siguranta astazi", a adaugat si Aurel Vainer.

10:45 - Senatorul Verestoy Attila (UDMR) si deputatul William Branza (PDL) vor lipsi, primul din motive medicale, cel de-al doilea fiind in SUA.

9:30 - Grupul minoritatilor nationale se reuneste la ora 10:00 pentru a decide daca va sustine sau nu, prin vot, Guvernul Ungureanu.

Niculae Mircovici, reprezentantul Uniunii Bulgare din Banat, a declarat: "Daca la orice grup politic decizia e unica, la noi problemele sunt de la minoritate la minoritate. Altadata, noi am votat unanim, toti 18, chiar daca unii scrasneau din dinti. Se pare ca astazi o parte vor sustine guvernul si unii nu".

El a explicat ca unii dintre reprezentantii minoritatilor nu mai accepta sa fie asociati cu masurile pe care le iau unii dintre responsabilii din Guvern fara consultarea lor in cadrul coalitiei.

Schimbare rapida la Palatul Victoria

Premierul Emil Boc a anuntat luni depunerea mandatului intregului Guvern, iar dupa cateva ore, la finalul consultarilor cu liderii formatiunilor parlamentare, presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, sa formeze un nou guvern.

Emil Boc si-a dat demisia - Nu ma agat de putere!

Consultari la Cotroceni: PDL - un nume de premier, USL - anticipate

Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat de Basescu

UNPR, UDMR si PDL au anuntat oficial ca vor sustine noul Cabinet, in schimb, liderul minoritatilor, deputatul Varujan Pambuccian, si-a exprimat nemultumirea in legatura cu faptul ca grupul sau nu a fost consultat anterior si a anuntat ca o decizie va fi luata joi dimineata.

Miercuri, toti ministrii propusi pentru a face parte din Guvernul Ungureanu au fost audiati in comisiile parlamentare, in prezenta minoritatilor, chiar daca in 8 dintre comisii nu a existat cvorumul de sedinta, din cauza boicotului USL. In aceste cazuri, ministrii audiati nu au primit avize, ci doar recomandari pentru plen, adica procese verbale in care s-a consemnat faptul ca au fost audiati si au primit voturi favorabile din partea tuturor celor prezenti.

Toti ministrii lui Ungureanu au trecut de Parlament. Opozitia ii contesta

Victor Ponta a anuntat ca, dupa votul de joi din plen si in functie de cum va arata hotararea Parlamentului prin care se oficializeaza investirea Guvernului Ungureanu, USL s-ar putea sa sesizeze Curtea Constitutionala.

In acest moment, din totalul de 461 de parlamentari, actuala coalitie de guvernare, formata din PDL, UDMR, UNPR si minoritati, detine 244 de locuri, iar Opozitia, formata din PSD, PNL si PC, are doar 212 mandate de senatori si deputati. Alti 5 parlamentari sunt neafiliati.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#guvern Ungureanu vot parlament, #guvern Ungureanu investitura, #guvern Ungureanu vot , #premier