Mostenirea grea a Guvernului Ungureanu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 12:47
8458 citiri
Mostenirea grea a Guvernului Ungureanu (Opinii)
Foto: gov.ro

Cabinetul Ungureanu incepe sa contabilizeze cartofii fierbinti lasati in urma de guvernarile anteriore. De guvernarea Boc, dar nu numai.

Zilele trecute a explodat in Palatul Victoria neconstitutionalitatea ordonantei de guvern in urma careia Guvernul Boc a aplicat contributia pentru sanatate si pensiilor sau partilor de pensii mai mici de 740 de lei.

Aplicarea deciziei CCR, spune purtatorul de cuvant al Guvernului, va provoca o gaura de 600 de milioane de lei la fondul de sanatate. Nu este insa clar daca suma include doar lipsirea acestui fond de aceste contributii de acum inainte sau include si restituirea sumelor colectate in virtutea unui act neconstitutional.

Solutia inacceptabila in privinta proprietatii, pe cale sa fie luata sub amenintarea termenului limita stabilit de CEDO, adica 12 iulie, este, dupa cum spunea Mihai Ungureanu, o consecinta a celor 22 de ani in care chestiunea proprietatilor confiscate de comunisti a fost tratata haotic si, cel mai adesea, cu rea credinta.

Faptul ca MRU este pe cale sa comita echivalentul unei noi nationalizari nu schimba aceasta istorie ajunsa la decont.

Vizita FMI mai adauga angajamentelor luate la sfarsitul anului trecut, pe care Guvernul de la Bucuresti nu le-a indeplinit. Este vorba despre privatizari importante precum Cuprumin si Oltchim. Este vorba despre instalarea de manageri proveniti din mediul privat la marile companii de stat.

Este vorba despre absorbtia fondurilor europene, care nu numai ca nu a fost dinamizata, dar a si stagnat in urma unor nereguli descoperite in derularea mai multor programe. Este vorba despre combaterea evaziunii fiscale. Este vorba despre rezilierea contractelor cu baietii destepti din energie.

Nenorocirea nu e atat ca aceste tinte nu au fost inca indeplintie, caci FMI s-a aratat mai mereu indulgent. Nenorocirea vine din faptul ca este foarte putin probabil ca aceste conditii sa poata fi indeplinite. Si aceasta este, de fapt, teribila mostenire.

Este greu sa atragi investitii mari si investitori seriosi in tara in care Codul Fiscal se schimba precum vremea la munte, iar fara comisoane si mita nici frunza din pom nu se misca. In cazul Cuprumin tentativa de privatizare a fost facuta prin licitatie cu strigare si cei mai multi bani au fost oferiti de o comapanie dubioasa, care ulterior nu a indeplinit celelalte conditii pentru incheierea contractului.

Australienii specializati in exploatarea cuprului participanti la licitatie nu au fost dispusi sa puna la bataie prea multi bani.

Din exact aceleasi motive, nici manageri cu portofolii impresionante nu se inghesuie sa preia conducerile companiilor de stat. Cu experienta si inteligenta lor, stiu bine ca si-ar asuma niste tinte de performanta irealizabile intr-o economie in care orice predictie seamana mai mult cu o loterie, decat cu un demers managerial profesionist.

Absorbtia fondurilor europene nu poate fi accelerata cat timp mai toate contractele incheiate deja sunt minate de coruptie si clientelism, motiv pentru care periodic Bruxelles-ul mai blocheaza cate un program. Se pare ca urmeaza cel pentru pescuit. Si fiind vorba despre bani care se dovedesc destul de bine urmariti, ei nu sunt tentanti, oricat de necesari ar fi Romaniei.

De ce atata osteneala cand nu poti baga cine stie ce in buzunar sau in pusculita de partid?

Cat despre combaterea evaziunii fiscale, cum sa reusesti asa ceva cand mare parte din banii negri rezultati in urma diferitelor feluri de contrabanda finanteaza partidele si campaniile lor electorale? Legea de finantare a partidelor politice, principala sursa a clientelismului, este intangibila si nici un partid nici macar nu a initiat vreo discutie pe aceasta tema. A mentionat-o, in treacat, doar Traian Basescu, insa n-a repetat "greseala".

Imunitatea marilor clienti politici este mai presus de puterea premierului. Ca sa nu mai vorbim despre coruptia endemica din randul inspectorilor care au de ales intre a-i taxa pe evazionisti pentru buzunarul propriu sau pentru bugetul statului.

Si sa aiba cele mai bune intentii, si sa fie un monument de determinare, Mihai Razvan Ungureanu nu are cum sa mute acesti bolovani din drum. Nu cu actuala componenta a clasei politice.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Ungureanu greaua mostenire, #Ungureanu fonduri europene, #Ungureanu evaziune fiscala, #Ungureanu retrocedare proprietati , #premier